Skocz do zawartości
snakecharner

Podmiany wody

Rekomendowane odpowiedzi

10% raz w tygodniu

System dosc zautomatyzowany wiec wciskam guzik, zlewa sie woda, nalewa sie ro i dosypuje tylko sol. Po 1h zalacza sie baypassowy pojemnik do obiegu

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile kasy gość zaoszczędza ale do końca ja tego nie kumam wapno magnez kh ale co z resztą pierwiastków wole podmianki zrobić i po sprawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To spore ilości podmieniasz ,

w poprzednim baniaku robiłem podmiany 7 % raz na 3 tygodnie i było ok .

Parametry no3 i po4 zerowe korale rosły (nie nadążałem wycinać :-))

Z tym że ja miałem korale pustynne :-)

ps, masz gdzieś jak zrobiłeś tą automatyczną podmianę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy temat, w sumie to po co robimy te podmiany? Po to żeby tylko uzupełnić ubytki mikro i makro itp. czy żeby też przy okazji odświeżyć samą wodę(H2O)?

Dziwne ze nie ma preparatu, który wyeliminowałby podmiany. A może jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmieniając wodę dostarczmy jakieś pierwiastki,

ale bardziej bym stawiał na zasadzie bezpiecznika, po przez podmiany rozpuszczamy związki szkodliwe .

Tylko czy podmiana taka coś daje tego nie sprawdzimy :_)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

snake, kiedys tez robilem podmiany 5% bo mi sie nie chcialo wiecej nosic :-)

ale dla cykierkowania SPS'ow to raczej za malo .

Co do podmiany to postaram ci sie opisac ( projekt podpatrzony u paru osob )

Ja zrobilem go tak bo nie mialem innej mozliwosci niestety ale opisze 2 metody:

1. Skleilem pojemnik na wode o wymiarach 60wys X 50glebokosci X okolo 12cm szer

2. Zrobilem w nim 2 otwory na przeloty AM 25mm , 2cm ponizej gornej krawedzi pojemnika

3. Pojemnik postawilem kolo sumpa, wkrecilem przeloty a w nie rury tak aby woa wracala do sumpa ( takie L w dol )

4. W sumpie umiecilem mala pompe obiegowa 700l/h ktora tloczy wode caly czas do nowego pojemnika przy zwyklej pracy zbiornika.

(nadmiar wody wylewa sie z niego poprzez wyzej wspomniany przeloty z powrotem do sumpa - obieg zamkniety )

5. Umiescilem druga pompe 400l/h w nowym pojemniku. Jej wylot polaczony jest z kanalizacja - zalacza sie ona w celu oproznienia pojemnika przy podmianach.

6. Do tego mala automatyka i gotowe

Dodatkowa zaleta jest fakt ze nowa solanka nie wchodzi w uklad od razu tylko powoli jest mieszana z woda z akwa

Aby nie sorbalo zrobilem na wlotach 2 male durso :-)

Proces podmiany:

1. Wylaczasz pompe tloczaca wode do dodatkowego zbiornika

2. Po 1 min zalacza sie pompa ktora oproznia pojemnik z wody akwariowej do sciekow ( zawsze dokladnie tyle samo ) ...

3. po wypompowaniu zalacza sie ( zalaczasz ) zawor RO ( czujnik dolewki sygnalizuje brak wody w drugim baniaku ) ktory nalewa wode do pojemnika.

4. Jak sie woda RO naleje do polowy to wlacza sie pompka cyrkulacyjna ( atman 1200l/h ) w pojemniku aby mieszac sol

5. Wsypuje sol - jedyna czynnosc wykonywana recznie

6. Ro dalej sie nalewa, jak osiagnie poziom rowny z przelotami to RO zawor sie wylacza.

7. Po godzinie zalacza sie pompka obiegowa tloczaca wode z sumpa do tego zbiornika

Koniec :-)

To te dwa luki szare to powrot wody do sumpa

akwa3.jpg

akwa2.jpg

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle to masz pomyślane.Ja mam tak,że z boku mam zbiornik 140L,który ma rewizję w razie czego(już się przydała jak się zapomniałem raz) i na dnie mała pompka,która przelewa gotową solankę do sumpa.Robiąc podmianę zatrzymuję obieg (Ty chyba nie robisz tego),odkręcam zawór i odpowiednia ilość idzie do kanalizacji,przy czym wkładam tam pompę cyrkulacyjną więc syfek z dna też odpływa.Do zbiornika na solankę dzień wcześniej nalewam RO,włączam tam dwie pomy cyrkulacyjne i wsypuję sól.Po 20-30 minutach załączam pompkę,która przelewa wodę do sumpa,włączam obieg i gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe rozwiązanie , czyli tylko potrzebna jedna mała czarna która by dosypywała sól i możesz robić podmiany z drugiego końca świata :-)

Drugą rzeczą która zastosuje u siebie to te wieszaki które masz na drzwiczkach ciekawe pomysł na brak miejsca .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nawet rozwiazaem kwestie soli tylko nie moge namierzyc malej wersji urzadzonka.

ale moze ma ktos pomysl, Tak zwane slimakowe dozowniki paszy.

Sa z reguly duze ale sa i wersje male ktore montuje sie np. do karmienia ptactwa.

i to jest zaj...te bo nawet dozuje ci skamielona sol. Dziala jak maszynka do mielnia miesa.

Zalaczasz na okreslony czas, na gorze jest pojemnik np. 6kg i juz , mialbym na pol roku podmian :-)

a czy nasypie 1,2kg czy 1,1kg to i tak zasolenie w calym akwa zmieni sie moze o 0.001 :-)

Tylko nie moge namierzyc gdzie kupic male.

Sa tez wersje z waga. Idealne rozwiazanie, nie trzeba miec nawet zony :-D

Inmar w glownym sumpie tez mam otwor bezpieczenstwa polaczony ze sciekami jakby cos sie popieprzylo.

W takim rozwiazaniu podmian najfajniejsze jest to ze nie wylaczasz obiegu.

Nie zaburzasz cyklu ktory jest w zbiorniku. Odlaczasz jedynie zbiornik dodatkowy co powoduje mniejsze turbulencje w akwarium przy podmianach.

Jak robilem wczesniej tradycyjne podmiany ze zlewalem wode, potem solanka itp to Acry zawsze sie slinily.

Teraz nie ma zadnych reakcji korali przy tym procesie, a swieza solanka powoli jest wtlaczana.

Jak np. chce podniesc zasolenie w akwa ( bo spadlo np. ) to odlaczam pojemnik, dosypuje sol, pomieszam godzinke i znow wlaczam w obieg akwarium :-)

Do tego 2 czujniki wilgotnosci DIY i powiadomienie SMS :-)

Na fotkach widac proces napelniania sie woda RO po spuszczeniu.

Zajebscie wygodne rozwiazanie. Wreszcie nie zalewam podlogi. Nawet kropla nie spadnie a i kregoslup odpoczywa :-)

Inmar, zainwestuj w 3-4 plywakowe czujniki + prosty uklad ( lub gotowy ) i samo ci bedzie zalaczac, przelaczac i zabezpieczac.

Jak widac mam tam jeszcze kulki i rowe ale w ten weekend wylatuja wiec cel powoli osiagam - w miare bezobslugowy prosty system dla SPSow

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że większość jest zdania, że regularne podmiany to podstawa, bo .............. (wstawcie co chcecie), facet ma cukierkowo i nie robi tego co wszyscy uważają za podstawę...ułożył sobie tak baniak, że tego nie potrzebuje i pokazał, że można...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...bo widziałem znaczącą różnicę w wybarwieniach spsów,w okresach gdy zaniedbywałem regularne podmiany(10% raz w tygodniu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo,

1. tak jak powiedzial Bigwalker

2. tak naprawde to akwarium ma przewage nie interesujacych mnie korali SPS, zonath... i prostych SPS ktore wcale nie sa super wybarwione - ot ladnie zarosniete ale srednie akwa.

A ja mam teraz troche wyzsze ambicje...

MOje akwa w tamtym roku wygladalo tak przy rzadkich podmianach:

IMG_4816.jpg

Mimo rozmiary nie wydaje mi sie ze mocno rozni sie od powyzszego.

Jednak sam wiem jak daleko mu bylo do tego jak chcialem aby wygladalo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi