Skocz do zawartości
Jarosław

5m rafa z SPS

Rekomendowane odpowiedzi

@Konrad B, te opisy tych kotów w Internecie, wydaja się być czasami niewiarygodne, ale dokładnie tak jest, o czym sam się przekonałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz masakrycznie wielllllllllki B)

Foty robia wrazenie

Jaro pytanko jaka jest srednica rury reakcyjnej :good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thcskiba, acha, średnica 18,5 cm mierzone po zewnętrznej, grubość ścianki bodajże 4mm.

Grubość ścianki tej dużej rury 5mm.

@andrniew, dwie pompy : 2000 l/h powietrza,

od 3000 do 6000 tyś l/h wody,

58W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych tym wątkiem, coś tam się dzieje dalej, ale ileż to cierpliwości trzeba.

Dostałem do testu mega fajną pompę Red Dragon 2 produkowana jest w Niemczech 17 tyś litrów na godz.

Ale sprzęcik,

Ale o co chodzi, jeśli sterownik do niej Royal Ocean Simulator sprawdzi się podczas mojej zabawy i testów to prawdopodobnie wykorzystam dwie takie pompy jako znaczną część cyrkulacji w systemie powierconych dziur w akwarium.

O cyrkulacji myślałem już na różne sposoby, turbelle stream, orurowanie z oceanmotion.

Jednak co za szczęście, że przypadkiem w sklepie akwarystycznym spotkałem K. Tryca.

Powiedział, upraszać system jak się da, zrobić raz i porządnie ma chodzić jak jacuzzi.

No i oczywiście święta racja, wiercić dziury pod rury podłączyć pompy, ale z oceanmotion nie podoba mi się, ta mechanika ten silniczek.

Ale przypomniałem sobie, że Łukasz ma niemieckie Red Dragony ze sterownikiem fali obsługiwanym po prostu guziczkami.

No otworzył mi się kanał myślowy na cyrkulację w tym projekcie, tylko pozostaje przemyślenie czy wiercić dziury w szkle.

Aczkolwiek ludzie wiercą i przy dobrej konstrukcji akwa chyba nie powinno być problemu.

Gdzie dodatkowo otwory są skręcone śrubunkiem przecież.

Mam nadzieję, że w końcu tego rozwiązania się będę trzymał, bo najpierw przez miesiąc byłem na 100% przekonany, że turbelle będą, potem całkowicie mi przeszło na oceanmotion, potem na turbelle plus wevboksy, a teraz Red Dragon 2 niemieckie z systemem rur z zaciągami.

Światło, też najpierw myślałem o HQI plus t5, potem tylko świetlówki, teraz znów jestem przekonany wyłącznie do HQI z suplementacją t5.

Parę zdjęć zapodam jak to wygląda.

Pompa testowana w wannie są dwa sterowniki, pierwszy ma tylko jeden potencjometr służący do zmniejszania jej wydajności.

Pięknie to pracuje, od całkowitego zatrzymania, dalej pompa ledwo kreci i troszeczkę wody pompuje, i coraz więcej, następnie odkręciłem dosłownie kawałeczek bardziej zdecydowanym ruchem i taka fontanna powstała w łazience, że praktycznie wszystko zalałem.

Gdybym odkręcił na maksa, strumień uderzyłby w sufit.

Piękna sprawa jako pompy główne, właśnie na fermy, hodowle, idealna oszczędność w godzinach nocnych czy zatrzymanie prądu wody w celu przyjrzenia się koralowcom od góry.

Tu ma być zastosowana jako cyrkulacja i akurat ten sterownik mnie osobiście nie interesuje.

Ale jest drugi o niebo fajniejszy dla mnie, który ma podobno generować płynne fale tzn nie na zasadzie włącz - wyłącz.

Jeszcze nie dobrałem się dokładnie do tego sterownika, ale jak go rozpracuję to zdam relację jak to pracuje.

Wykonanie sprzętu perfekcja i solidność, porządne skręcane wtyczki, to co lubię.

Podziękowania dla Łukasza za wypożyczenie tego sprzętu do domu na testy, tym bardziej, że sprzęt nie jest tani.

Pozdrawiam

1385_thumb.attach

1386_thumb.attach

1387_thumb.attach

1388_thumb.attach

1389_thumb.attach

1390_thumb.attach

1391_thumb.attach

1392_thumb.attach

1393_thumb.attach

1394_thumb.attach

1395_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widac ze daje pieknie,to teraz Jarosław masz jacuzzi w wannie:biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tak… w końcu wydzielam pomieszczenie na filtrownię z garażu.

Następnie trzeba będzie zrobić elektrykę,agregat i zamontować klimatyzację, bardzo mi zależy na świerzym powietrzu non stop przy akwarium i w filtrowni.

W miedzy czasie wykuć jeszcze drzwi z pokoju z akwarium do filtrowni.

Szczęśliwie się złożyło, że za krótszą ścianką filtrowni mam łazienkę.

Także troszkę kombinacji przekuwania i hydrauliki i będę miał wodę i odpływ do kanalizacji w filtrowni.

W zasadzie mam już w głowie plan jak to będzie śmigać, sumpy, szczepkowe, glonowe.

Ale jeszcze wstępne plany, co do centymetra jeszcze nie jest policzone.

Z filtrowni można wyjść na zewnątrz do garażu i do pomieszczenia z akwarium.

Dla akwarium jest przeznaczony pokój, który tylko będzie do obserwacji akwarium.

Znajdzie się tam ewentualnie jeszcze jakaś kanapa czy fotele do wypoczynku.

Pozdrawiam

cdn.

Najbardziej rozbawili mnie moi robotnicy do budowy tej filtrowni.

I ich miny kiedy im tłumaczyłem, po co ma być to pomieszczenie.

Na koniec roboty musiałem wreszcie im pokazać moje akwarium, i z grubsza opowiedzieć o co w tym chodzi i co to jest.

Ich tekst: to żyje ?

Generalnie na koniec ledwo wyszli o własnych nogach he, he.

1475_thumb.attach

1476_thumb.attach

1477_thumb.attach

1478_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To będzie kolos - 3250 litrów jeśli dobrze policzyłem.

Jak ktoś Cie poprosi o ogólne zdjęcia baniaka będziesz miał nie lada wyzwanie :D

Podziwiam chęci i zapał. Będę bacznie śledził losy tego projektu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@78yanke dzięki za miłe słowa.

Będę was troszkę męczył co jakiś czas zdjęciami, niczym z budowy, a nie z zakładania akwarium, ale może komuś to się przyda, wiedza z czym to się wiąże.

Nareszcie miałem trochę czasu i zaprosiłem swoich robotników, wykuli mi w ścianie dziurę pod drzwi do filtrowni.

Teraz z pokoju akwarium mogę wejść do przyszłej filtrowni, prawie wejść bo filtrownia ma niżej podłogę więc jeszcze muszę dorobić jakieś trzy schodki.

Zaczęliśmy zrywać podłogę drewnianą w zamian będzie ,gres.

W zasadzie można utrzymać drewnianą podłogę przy akwarium morskim, ale chyba nie w moim przypadku, zawsze coś nachlapię i przykro mi patrzeć jak sól wżera się w szczeliny podłogi i niszczy ją..

Żeby akwarium było obsługiwane tylko z tyłu, albo żebym pamiętał zawsze o przygotowaniu sobie jakichś szmatek czy ręczników przed grzebaniem w akwa to bym pewnie zostawił tą podłogę, ale jednak gres.

Przy zrywaniu podłogi zostawiłem robotników samych na jakiś czas i niestety tak mi zakurzyli sprzęt, że trochę się wkurzyłem. Prosiłem o osłonięcie dokładne folią, ale cóż pewnie znacie te sytuacje z robotnikami.

Musiałem później wszystko czyścić mozolnie pędzelkiem i szmatką, nie to żebym bał się sprzątania, ale na punkcie sprzętu mam hopla.

Na zdjęciu widać ścianę, na której będzie akwarium, nie, nie, ten kinkiecik to nie jest docelowe oświetlenie akwarium.

Ale najlepsze jest to, że Royal wstawił instrukcję obsługi ( co prawda we wrześniu 2008 ale umknęło to mojej uwadze, Łukasz dzięki za linka) tego falownika „Royal Ocean Simulator†do Red Dragon 2.

Bo przyznam się szczerze, że nie mogłem rozpracować tego falownika bez instrukcji i nie wiedziałem czy będzie przydatny dla mnie.

Ale to co zobaczyłem w instrukcji, 56 stron i możliwości ustawień do ośmiu pomp każdą oddzielnie, no to zrobiło na mnie olbrzymie wrażenie.

No może w końcu teraz z instrukcją będę mógł przetestować ten sterownik tylko znajdę chwilkę czasu.

Ale, tak tylko pobieżnie patrząc w instrukcję to bajka, jak chcecie to zerknijcie bo są świetne ustawienia.

http://www.royal-exclusiv.de/forum/wbboard/thread.php?threadid=178&boardid=8&styleid=1&sid=76f648a90141e90cfc12749fedefc719

Najbardziej podoba mi się praca na czterech pompach.

Każdą programujemy oddzielnie np. 5s na 50%mocy, 2s na 100%mocy, 3s na 5% 1s na 80% mocy itd.

Można to stopniować jak się chce, są przykładowe wykresy ustawień, ale można też programować swoje wykresy pracy.

Przykładowo cztery pompy, każdą rozdzielamy na cztery rury, to jest 16 wylotów cyrkulacyjnych sterowalnych.

Nie doczytałem się jeszcze, ale chyba jest przerwa w pracy pomp na karmienie, którąś z pomp może chodzić permanentnie jako obiegowa, no różne kombinacje.

Daje to trochę inne spojrzenie na cyrkulację, bo nie sposób tego porównywać z szerokimi wylotami z Turbelle stream, inaczej po prostu.

W akwarium planowałem do 8sztuk Turbelle a przy Royal Ocean Simulator byłoby 16 wylotów cyrkulacyjnych.

Moim skromnym zdaniem, nie jest to ani lepsze ani gorsze rozwiązanie cyrkulacji, tylko inne.

Inne możliwości inna charakterystyka strumienia.

I wreszcie zupełnie inna obsługa tych rozwiązań.

Jeśli macie jakieś uwagi to bardzo chętnie poczytam, byłbym zobowiązany

Jaszcze mam pytanie, może ktoś z forumowiczów wie czym Royal pokrywa tylną ścianę akwarium ukrywając rury, co to jest za masa jak to zrobić ?

http://www.royal-exclusiv.de/forum/wbboard/misc2.php?action=download&attachmentid=231

http://www.royal-exclusiv.de/forum/wbboard/misc2.php?action=download&attachmentid=232

http://www.royal-exclusiv.de/forum/wbboard/misc2.php?action=download&attachmentid=233

http://www.royal-exclusiv.de/forum/wbboard/misc2.php?action=download&attachmentid=234

http://www.royal-exclusiv.de/forum/wbboard/misc2.php?action=download&attachmentid=252

1615_thumb.attach

1616_thumb.attach

1617_thumb.attach

1618_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaszcze mam pytanie, może ktoś z forumowiczów wie czym Royal pokrywa tylną ścianę akwarium ukrywając rury, co to jest za masa jak to zrobić ?

Ta z pierwszych linków to tylko moge sie domyslac:dance3::) ta z ostaniego to IMO ceramika ,Royal czesto jej używa....

powodzenia życze i wrzucaj jak najwiecej fotek z budowy:smile: napewno sie przyda....Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem program jak robili oceanarium w stanach i wszystkie materiały praktycznie to był cement z piachem koralowym lub innym , dokładnie tak samo wygladało jak szpryc na rurach i ścianach , wiec stawiam że to to .Utkwiło mi w pamięci bo chłop się wypowiadał jeszcze , że muszą wlać kwas jakiś tam żeby obniżyć alkaiczność cementu . Do tego odlewali z formy kształty jak tubrbinarie i acry talerzowe , dokładnie z tego samego materiału ,

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@R@F@I w zasadzie, to tylko bałaganu narobiłem, jest pomieszczenie na filtrownię i to mnie cieszy.

Myślę teraz nad elektryką jak bym chciał, żeby była rozwiązana, ale to się wiąże z wieloma czynnikami, ile gniazdek, bezpieczników, gdzie podciągnięte, żeby było wygodnie itd.

A tak naprawdę nie wiem jeszcze ile i jakich będzie konkretnie urządzeń elektrycznych.

Teraz trochę przystopowałem i się wyluzowałem z tą burzą mózgów i troszkę spokojniej do tego podchodzę i daję sobie czas, bo często dane rozwiązanie po tygodniu przemyśleń okazuje się nietrafione.

Pierwszy raz w życiu np: zastanawiam się jak ma być urządzony pokój akwarium, jakie płytki kolor ścian.

Raczej jakieś mocne, ciemne kolory w macie, żeby nic mi się w szybie akwarium nie odbijało.

Takie tam drobne dylematy.

Albo jakiś czas temu rozmawiałem z P. Szewczakiem i podał mi bardzo cenną uwagę, a mianowicie, żeby dać przy dwóch pompach obiegowych, dwa oddzielne bezpieczniki na każdą z nich,

. Niby nic a jednak o tym nie pomyślałem, chciałem dać jeden na pompy obiegowe.

Trzeba na spokojnie, żeby głupich błędów jak najmniej popełnić.

Co tam jeszcze, żeby krótko, bo większość zagadnień to bym się rozpisywał niemiłosiernie.

Akwa będzie na podmurówce, ale nie na bloczkach typu np. Ytong, tylko na bloczkach betonowych, też przemyślane.

Filtrownia, to na razie mi wychodzi w projekcie jakaś totalna plątanina rur i zaworów, ale na spokojnie, klaruje się powoli.

I jeszcze nogę perfidnie złamałem na treningu, rzepka mi pękła przy ciężkim przysiadzie, i cały misterny plan padł leczenie rehabilitacja z pół roku lekko to potrwa.

Nawet tak niezbyt groźny wypadek, zmienia sposób myślenia.

Zacząłem się nawet zastanawiać, na kiego diabła mi takie bycze akwarium.

Ostatnio zmieniałem ustawienie skały w akwarium.

Jak zacząłem o 18-tej, tak skończyłem o 11-tej rano i jeszcze spadłem z krzesła z tą złamaną nogą gdzieś o 10-tej, mało co nie rozbijając sumpa odłamkami tegoż mebla.

Już widzę siebie w tym dużym akwarium, zwisającego do połowy w akwarium porażonego prądem , tak to widzę ostatnio.

Nie wiem co człowieka tak ciągnie do tej akwarystyki.

Myślałem nawet, że może szkoda budować taki system, tylko do domu dla siebie.

Może warto by było, coś takiego bardziej w miejscu publicznym postawić, może to by było lepiej.

Ale, to chyba przez tą nogę, taki chwilowy dołek.

Ludzie mają gorsze problemy.

No w każdym bądź razie elektryka , ale żeby ją przygotować muszę więcej wiedzieć o systemie, zobaczymy ile mi to zajmie, sam nie wiem.

Tak sobie myślę, że jak bym miał komuś doradzić, to pewnie w jeden dłuższy wieczór by się opracowało taki system.

Żeby nie było, że dla kogoś źle doradzić, ale dla siebie to inaczej się myśli.

A może tak, może inaczej, może nie standardowo, a czas mija.

Jak tylko coś będzie nowego, to dam zdjęcia i opisy.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uff ale sie rozpisałem

Jarosław napisz mi na priv.co trenujesz ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, projekt niesamowity - jestem ciekaw jak to wyjdzie, śledzę uważnie postępy i pracuje nads swoim 1056l baniaczkiem - pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi