Skocz do zawartości
Jarosław

5m rafa z SPS

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam zielonego, ani czerwonego pojęcia :)

A tak na poważnie, to na razie plan jest taki:

Podstawowym dla mnie warunkiem, jest to że podczas podmiany, ma nie być nic wyłączane, nie wiem, jakieś cyrkulacje czy obiegówki.

Wszystko ma chodzić.

Prawdopodobnie ostatnia komora sumpa, będzie tak duża, że jeśli z niej wypompuję jakąś pompą powiedzmy 300l do kanalizacji, to obiegówki cały czas będą zanurzone i będą pracować.

Potem będzie kwestia dolania solanki pompą do sumpa, do tej ostatniej komory do zaznaczonego poziomu.

Nie powinno to zająć zbyt wiele czasu.

Ale jeszcze jakoś sobie tego do końca nie wyobrażam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jarek musisz kupic drugą wanne do mieszania solanki najlepsza tak z hydromasażem i włonczysz na noc i masz zgłowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie, huraa:) jestem w klubie BK, otrzymałem telefon od Łukasza, że BK 500 już jest w sklepie do odbioru, wstawię kilka zdjęć z Acropory.

Jak zobaczyłem ten odpieniacz z bliska, to myślałem ze usiądę na glebę, gapiłem się jak sroka w kość.

Robi wrażenie:cool: wygląda jak mała gruba krowa.

O wykonaniu to nie ma co pisać, perfect.

Kubeł na syf jest ogromny, ciężki, nie nadaje się do częstego mycia, trzeba będzie dokupić automat do czyszczenia, lub puścić ściek z RO przez niego.

Spełniło się moje marzenie, w zasadzie to ja już nic więcej nie chcę, postawię go na środku pokoju i będę go podziwiał:)

Na poważnie, to pierwszy zakup do tego projektu, wiem już na pewno, że będzie mi masakrycznie ciężko dopiąć ten projekt, ale może się uda.

Na razie zostawiłem go w Acroporze na jakiś tydzień.

Może ktoś będzie chciał go sobie obejrzeć z bliska, mam nadzieję że Łukasz się nie obrazi.

Nie często te modele bywają w sprzedaży.

Pozdrawiam wszystkich śledzących ten watek.

887_thumb.attach

888_thumb.attach

889_thumb.attach

890_thumb.attach

891_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Podziwiałem wczoraj to "maleństwo" i trzeba przyznać, że robi wrażenie. Jego średnica to chyba 50-60 cm i z kolegą zastanawialismy się jak w nim opróżniać "kubeczek" bo sam dekiel waży chyba kilka kilogramów. Trzymam w kciuki za projekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zabawka fajna :(

Z tym kubkiem to fakt przesadzili mogli zrobic mniejszego bylby bardziej poreczny :)

Nie wiem czy zauwazyliscie roznice pomiedzy nowa zabawka Jarka a pozostalymi odpieniaczami Royala :eek: zwrociliscie uwage jaka ma nieproporcjonalnie mala rure reakcyjna w stosunku do rury glownej

Nie jest to zaden feler bedzie przez to dokladniej wybieral syf z ukladu ale jest to ciekawostka dlaczego w pozostalych modelach Royal wklada rury reakcyjne o wiele wiekszych srednicach

Szkoda ze nie dam rady zobaczyc go teraz ale moze kiedys zalapie sie na kawe przy 5m dna morskiego w domu :eek:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, oni też dali teraz jedną grubą rurę odpływową, wcześniej widziałem dwie mniejszej średnicy.http://english.royal-exclusiv.de/index2.htm

I ta rura reakcyjna, właśnie nie wiem czy ona jest mniejszej średnicy, niż w innych czy starszych modelach.

Ten kubek jest tak wielki, że może się tak wydaje tylko, zdjęcie tego nie oddaje.

Ale muszę to sprawdzić.

On będzie jeszcze przez tydzień w Acroporze, jak byś miał chwilkę to może byś tam zajrzał, bo pewnie byś chciał go pomierzyć.

Ech co ja bym dał żeby to się udało, zawsze będziesz mile widziany na kawie czy przy czymś innym:eek::(

A właśnie, dzwoniłem do Ciebie dzisiaj, bo chciałem pogadać o reaktorze wapnia do tego systemu, czy w ogóle zechciałbyś się tym zająć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj miałem okazję oglądać ten odpieniacz i myślę, że spokojnie można w nim zrobić bardzo ciekawy zbiornik, bo jest gigantyczny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również o mało nie potknąłem się o te "maleństwo" :) Robi wrażenie... ale czytając zakładane parametry systemu to ten bąbelek to tylko przedwstęp do sagi o kolosach :)

Jarosław, życzę wytrwałości i powodzenia :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaroslaw on nadal stoi w sklepie ?

Jesli tak to podziwiam twoja silna wole :eek: ja juz bym dawno mial go u siebie chocby zeby tak jak Klaus obiadki na nim jadac :)

PS. jak co to dzwon postaram sie odebrac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no właśnie, jeszcze stoi w sklepie he, he, no ja też sam siebie nie poznaję.

Ale jego widok w sklepie mi się spodobał, bo zaopatrzenie w BK jest naprawdę niezłe, to BK 500 przeważnie na zamówienie jest.

No i trochę chciałem, żeby sobie inni morszczaki zerknęli na niego.

Jutro właśnie zabieram już go, i zacznie się maniakalne planowanie sumpa.

Albo jeszcze poczekam z planowaniem(rodzina mnie z domu wypisze) dokładnym sumpa do momentu kiedy będę miał cały sprzęt, który miał by być w filtrowni. Chciałbym mieć też reaktor wapnia, żeby już stał u mnie, żebym mógł sobie rozplanować ustawienie.

Ale dopiero po świętach sprawę z reaktorem zostawię, bo nie mam kasy.

Na teraz, może, może, będę miał dobrą ofertę lamp ATI T5 80 W, 6szt. po cztery rury.

No i do tego 5 lumenarków na 400W, taki jest pomysł na oświetlenie, ale też może to jeszcze ulec zmianie, bo pomysły ciągle krążą po głowie.

Najlepiej, gdyby udało mi się kupić takie zestawy 400w na dużym lumenarku: http://www.reefexotics.com/lumenarc_retro.htm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj... nie zazdroszczę Ci rachunków za prąd - będzie tego coś około 1000-1500 zł miesięcznie. Obserwuje wątek z wielką ciekawością i trzymam kciuki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi