Skocz do zawartości
Jarosław

5m rafa z SPS

Rekomendowane odpowiedzi

Sam też robiłem przy moim akwarium (niestety tylko 128l) wszystko,nawet otwory w szkle wierciłem ,ale tak wielkiego akwarium (chodzi mi o same szkło) sam bym nie projektował.

Moi sąsiedzi nie byli by zadowoleni z 5000l wody z sufitu :-)

Życzę ci żeby wszystko wyszło jak najlepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno szyba żywicowana. Myślę, że 2x8 - 2x10mm przeszprosowane co 1m powinno wystarczyć (nie podparte żadnymi obliczeniami). Na pewno nie polecam potrójnych szyb z grubą (2mm) żywicą - szyba robi się mleczna, na pierwszy rzut oka jest to słabo widoczne, ale będziesz spędzał przed akwarium sporo czasu, więc na pewno będzie Cię to kuło w oczy. No i oczywiście biała szyba na boki, które mają być widoczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, nie wiem dlaczego, chciałem sobie odpuścić tą żywicowaną szybę i dać jednowarstwowa 19mm.

Dobrze, że to tylko 65cm wysokości, bo wraz z wysokością wzrasta grubość szyby i przez to koszty.

Ale rzeczywiście, co się stanie w razie pęknięcia, woda błyskawicznie się wyleje nie dając czasu na ratunek zwierzaków.

A może się ich uzbierać sporo.

Czyli wstępnie stawiam na żywicowaną 2x10mm z przodu Opti 2x10mm i cztery poprzeczne wzmocnienia.

Chociaż słyszałem też opinię, że 2x12mm do takiego akwa.

Dzieki @snocho za cenne uwagi.

Z tymi poprzecznymi wzmocnieniami, to tez tak myślałem, wychodzą cztery wzmocnienia.

Dla oświetlenia lepiej jak by było jak najmniej poprzeczek, ale to jest jednak długie akwa i głębokie na metr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojedynczą szybę odpuść. Pewnie nigdy nie przyjdzie Ci się przekonać, co daje żywicowanie i tego Ci życzę. W firmie, w której pracuję stało swojego czasu akwarium 600x100x110h ze zbyt cienkiej szyby - 3x6mm. Przednia szyba pękła na całej długości zbiornika mniej więcej w połowie wysokości. Wolę nie myśleć co by było, gdyby to była pojedyncza szyba, a tak nie nawet kropla nie wyciekła. Po opróżnieniu zbiornika sprawdziliśmy młotkiem wytrzymałość żywicy. Młot 5kg, napierdzielaliśmy z całej siły i nic, szyby się skruszyły, ale żywica nie puściła. Teraz stoi zbiornik 10cm niższy, ale szyba jest 3x10mm, więc przy 65cm wysokości 2x10 będzie wystarczające. Szprosy potrzebne są głównie dlatego, że żywicowana szyba bardziej się wygina niż takiej samej grubości jednolite szkło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie 100% żywicowana.

Troszkę się bałem tego wyginania dwóch cieńszych żywicowanych tafli.

Ale przy 2x10mm rzeczywiście powinno być ok.

Właśnie potrzebowałem takiej historii o pękniętym, dużym akwa.

@snocho postawiłeś kropkę nad i :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaaa.... oczywiście znam to akwarium z netu, szkoda że słodkie, ale te Arowany tam maja dobrze, super jest.

Gdzieś mi się stronka zapodziała do tego akwa, nie pamiętam jak tam ogrzewanie było rozwiązane ?

Po tym akwa, to chyba już nic nie będzie, bo jak dla mnie, to tak sobie wysoko poprzeczkę ustawiłem, że nie wiem czy podołam.

Ale jest przyjemność w dążeniu do celu.

Aczkolwiek w innym miejscu domu, mam przezornie podciągniętą wodę i odpływ już od paru lat, tylko tam mniejsze wychodzi :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaroslaw z ta poprzeczka za wysoko ustawiona przesadziles :eek:

Zawsze mozesz zrealizowac jeszcze wiekszy projekt tylko na poczatek buduj nowy dom :no:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna budowa, to już wolałbym się da jakiegoś Wietnamu wyprowadzić i wieść proste życie :no:

Generalnie dobrze jest doprowadzić sprawę do skrajności, w tedy mniejsze projekty, ale równie okazałe łatwiej przełknąć.

Teraz przyszło mi do głowy, że gdybyśmy mieli bardziej słoneczny klimat, mógłbym się pokusić o świetliki w dachu nad akwa.

Dumam teraz nad oświetleniem.

Zderzenie rożnych aspektów.

Tymczasem złożyłem( tzn mój elektryk ma się tym zająć...) papiery o przydział mocy i normalne podłączenie domu do sieci elektrycznej, bo do tej pory jeszcze jadę na prowizorce budowlanej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba w Arkadach Wrocławskich łączny obieg 120tyś litrów, no ale to publiczne, oni mieli 100mln euro na budowę tej galerii.

Także to akwarium, to dla nich taki mały smaczek.

A w prywatnych domach to nie wiem, ludzie nie chcą się chwalić.

Ci co kleją zbiorniki na pewno wiedzą więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w Arkadach jest najwiekszy,ja prywatny najwiekszy widziałem 5000 litrów w obiegu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobisce widzialem w rekach prywatnych u Pana Ryszarda zbiornik najpierw 2700 l z obiegiem ponad 3000 l pozniej wymienil to na zbiornik 5000 l z calym obiegiem 5500 l a teraz wiem ze sprzedaje wszystko i zaklada jeszcze wiekszy :no:

Z tego co wiem wlasnie od "szklarza" z AM w Poznaniu jest w rekach prywatnych zbiornik 8000 l :dance: ale glownie z samymi rybami niestety nie bylo dane mi go zobaczyc jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, rafowy z tym ze nie dopisałem ze nie u nas a w Wiedniu, u nas najwiekszy ,jaki widziałem prywatny to 3200 w obiegu, narozny,robiłem do niego cała zabudowe z ceramiki :no:,nawet gdzies mam fotki..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akwa mojego klienta wiec nie mam uprawnień :no:,zeby pokazywac publicznie ,@jarosław odbierz priv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi