Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Wrzesień 2008 Hm, od czego by tu zacząć, kotłuje się w główce trochę. Jest tak: wszystko jest jeszcze w fazie planowania i wszystko może ulec zmianie, jak to w życiu bywa. Decyzję już podjąłem, będę budował to akwa, tylko jeszcze mam trochę wyrzuty sumienia. A to dlatego, że mam wiele rzeczy do wykończenia w domu i w ogóle różne wydatki,(przygotowanie do startu w kategorii weteranów w kulturystyce za rokïŠ) które rozsądnie myśląc powinny być na pierwszym planie, niestety będą musiały poczekać, akwarium ważniejsze. Planuję akwa o wymiarach: 5m /1m/ h 0,65m przednia szyba z opti podobno są takie długości. Akwa widoczne tylko z przodu wpasowane w 5-cio metrową ścianę naprzeciwko starego akwarium. Życie ze starego akwarium zostanie przeniesione do nowego, po ustabilizowaniu się nowego akwa. Przez jakiś czas, będą chodziły obydwa akwaria. Akwa pod sps-y mocno doświetlone, tu mam pole do popisu, same T5 albo same HQI lub opcja mieszana, chyba jestem za nią. Tutaj przy różnych oświetleniach, mocno cena się zmienia przy zakupie początkowym i późniejszej eksploatacji. Też jest dużo do przemyślenia. W każdym razie, chcę żeby było tak, że gdzie nie postawię sps-a, to żeby rósł ( se mogę chcieć:-))może inaczej, żeby nie było mu źle. Czyli równomierne oświetlenie na całości. Wiem na pewno, że oświetlenie będę ściągał ze stanów, kolosalna różnica w cenie. Mam kilka firm na oku. Trochę bawię się w programie graficznym i rysuję różne wersje oświetlenia, zapodam na forum za jakiś tydzień, może coś doradzicie. Tylko wcześniej muszę się dowiedzieć, ile poprzeczek wzmacniających będzie miało akwarium. Żywa skała oczywiście podstawa. Filtrownia będzie w pomieszczeniu za ścianą z boku, trzeba będzie dopiero wydzielić to pomieszczenie z większego, czyli budowa ścianki, dodatkowe drzwi do wyjścia do garażu. Wybicie otworu pod drzwi prowadzące z pokoju akwarium do filtrowni. Zrywam też podłogę drewnianą z pokoju, w którym ma stać akwarium, zmieniam na jakiś gres. Wentylacja, tez zastanawiam się nad tym cały czas, żeby sprawnie dostarczyć suche, a wyprowadzić wilgotne powietrze na zewnątrz. Cała elektryka jest do zrobienia, agregat itd, itd. W pomieszczeniu filtrowni, ma znaleźć się kwarantanna i szczepkownia, sump i cała reszta . W filtrowni dostęp do bieżącej wody i odpływ, wszystko do zrobienia dopiero. Pompy główne pewnie RD, cyrkulacja Tunze. Jak zamawiałem Odpieniacz BK 500, to chyba tak szczęśliwy byłem tylko przy narodzinach moich dzieci, ewentualnie jak za małolata w czasach komuny, gitarę Kramera zamawiałem w Londynie. Dzięki Łukasz za mega profesjonalne przyjęcie zamówienia na BK500 :-)wie o co chodzi:-) Jak bym się z tym wszystkim w rok wyrobił to byłoby świetnie, muszę być cierpliwy. Jak tylko odbiorę odpieniacz to wrzucę fotki oczywiście. Sami widzicie, wszystko w proszku jeszcze, mam nadzieję że nie wymięknę, i nie stracę motywacji. Będę zdawał relacje, jak tylko będę miał coś nowego. A tym czasem, jak ktoś by miał jakieś uwagi, rady, to zachęcam do pisania w tym temacie. Zawsze co dwie głowy, to nie jednaïŠ hej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 No pięknie , pięknie Zapowiada się super zbiorniczek. Przy takim dużym zbiorniku wszystko dokładnie zaplanuj , bo nie moze być mowy o błędach. Czekamy na kolejne relacje. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 Widze ze woda morska mocno udezyla Ci do glowy,ale w sumie dobrze,bo przynajmniej bedzie ciekawy temat na forum i bardzo dluuuuugi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 Jak chcesz rozwiazac w nim cyrkulacje ? tylko na pompach tunzego ? nie brales pod uwage falownika oceanmotion lub podobnego rozwiazania http://www.oceansmotions.com/8wayC4.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 Będę starał się zaplanować wszystko perfekcyjnie, na ile to się uda zobaczymy, @Jaro37 dobrze to ująłeś. Cyrkulacja, faktycznie myślałem też o tych falownikach. Będę chciał tak ułożyć skałę, żeby pompy były zamaskowane, generalnie żeby nie było widać żadnego sprzętu w środku akwa, ani żadnych rur powrotnych z Sampa. Muszę się zastanowić czy pomogły by mi w tym takie sprzęty jak oceanmotion. Niestety nie widziałem tego w akcji, pompy tunze znam, płynnie się rozpędzają falują szerokim strumieniem. Ciekawy jestem jak to pracuje w rzeczywistości, czy podmuchy z poszczególnych rur są gwałtowne czy raczej płynne. Czy można regulować prędkość obrotową tego zaworu? Pierwsze wrażenie jak zobaczyłem w necie oceanmotion pozytywne, pełna akceptacja, jednak czym dłużej się zastanawiam nad tym, to pojawiają się niewiadome. Np. w przypadku awarii, urządzenia, wypadałoby mieć chyba drugie na zapas, bo ściągnięcie ze stanów trochę trwa. Gdybyśmy nie mieli drugiego zapasowego, to chyba trzeba by spuścić wodę z tego układu, żeby nie stała w rurach. Albo podpiąć pompę bez urządzenia rozdzielającego i dmuchać ze wszystkich rur, co jest nieciekawe trochę dla sps-ów, do czasu zamontowania nowego. Może, te urządzenia są mało awaryjne. Zdaje sobie sprawę, że to są wątpliwości kogoś, kto nawet nie widział na własne oczy tego urządzenia, pracującego również. Dlatego myślałem tylko o tunze min. dlatego, że one leżą na pułkach w naszych sklepach i są przeważnie dostępne od ręki. Siada jedna z 8 pomp to jeszcze nic takiego się nie dzieje, wizyta w miejscowym sklepie i sytuacja uratowana. Można też mieć w zapasie. Dobrze kombinuję czy nie?:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 Mam ten falownik ale niestety jeszcze nie zalozony Co do regulacji obrotow niestety nie ma jest to wartosc stala ale jak bys sie uparl zakup malego falownika elektrycznego i jest juz regulacja teoretycznie tam nie ma sie co popsuc naped przenoszony za pomoca magnesow silniczek wrazie czego mozna dokupic niszcza sie tylko drumy czyli wewnetrzne wkladki a tego moge Tobie zrobic ile chcesz zreszta zniszczy sie tylko w wypadku jesli woda bedzie miala zaniczyszczenia w postaci jakis kamykow czy innych twardych czastek tak wyglada rozebrany http://aqua-reef.pl/showthread.php?t=217 Podmuchy sa plynne otwory zostaja przymykane i otwierane stopniowo nie ma gwaltownego otwarcia czy tez zamkniecia Nawet podczas ewentualnej awarji silnika cy tez drumu mozesz swobodnie wyjac silnik czy nawet drum i dalej pompowac wode tyle ze wtedy poleci wszystkimi na raz ale trzeba odpowiednio wykonac system orurowania tak abyc mogl poodcinac wszystkie wyjscia eby wyciagnac drum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kkriss 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 Czy rozmawiacie o czyms takim? http://www.allegro.pl/item444852128_akwarystyka_morska_falownik_oceansmotions.html Od razu mowie, ze ja tego nie sprzedaje. Startuje z akwa o dl 2m i tez jestem ciekaw czy u mnie by sie to sprawdzilo. Krzysztof Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 Tak wlasnie jest to ten falownik tyle ze to wersja 4-way Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kkriss 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 A myslisz, ze ten 4x moglby mi sie przydac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 Jesli chcesz ograniczyc widok sprzetu w akwa to jak najbardziej zreszta zobacz sobie te rozwiazania na forum http://www.oceansmotions.com/forum/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 @thcskiba, powiem Ci że troszkę wyobraźnia mi ruszyła i pomyślę nad dodatkowym projektem z oceanmotions. Szczególnie, że tak jak piszesz, byłaby możliwość dorobienia czy dokupienia zapasowej drumy(tak to się nazywa?) i wymiana silniczka. Czyli zaciągi wody do pompy muszą być chronione, przed twardymi cząstkami. Rozumiem, że pompy dowolne, do napędu oceanmotions np.: RD, czy muszą być te chłodzone powietrzem modne w stanach ? A, właśnie jeszcze chciałem się Ciebie spytać, czy mógłbyś wykonać dla mnie filtr DI czy ewentualnie, któryś z twojego sklepu by się nadawał. Z tym że nie oceniłem jeszcze przybliżonego chociaż, parowania dziennego z tego systemu, bo jeszcze nie wiem ile będzie wody w obiegu. Pewnie około 4,5/5tyśL I zastanawiam się czy lepiej dać jeden większy, czy dwa mniejsze, czy może jeden mniejszy i częstsze wymiany żywicy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 Pompy moga byc obojetne czy tez wsadzisz deltecaczy tez Rd bedzie dobrze chodzil zreszta te barakudy tez idzie kupic u nas ale one sa strasznie pradozerne widzialem ze otwarto przedstawicielstwo oceansmotion w uk http://www.oceansmotions.co.uk/#1X0 Zaciag wody powinien byc chroniony przed wiekszymi czastkami widzialem kiedys na forum jak wygladal drum po przejsciach Co do filtra podaj jaki chcesz a wykonam wg twoich wymiarow jednak za duzego lepiej nie brac bedzie klopot z pozniejsza wymiana zywicy robilem juz taki wg klienta w ktory wchodzi worek zywicy wszystko bylo ok do momentu czyszczenia to juz byla solidna waga calosci klient stwierdzil ze lepiej bylo wziasc 2 mniejsze same drumy kupisz bez problemu http://www.oceansmotions.co.uk/#710X0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 tu niezle koles podziurawil akwa http://www.oceansmotions.com/forum/viewtopic.php?t=6 a tu jest fajne wykonanie http://www.oceansmotions.com/forum/viewtopic.php?t=190 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 Faktycznie niezłe sito, trochę bym się bał tak powiercić w szkle, on to wiercił w akrylu. Jeśli już, to chyba tylko zaciągi wody bym powiercił, a powrót dałbym górą. I tylko na tylnej ścianie bym planował tą cyrkulację, w jakieś zakamarki, czy pod skałę. Tam gdzie nie będę dosięgał. Żeby nie trzeba było daleko sięgać po cyrkulacyjną tunze np. do wyczyszczenie. Podejrzewam, że gdybym dał rurki powrotne górą na przód akwa, żeby skałę z przodu obmywać, to mocne oświetlenie grzałoby te rury. I mogłyby się zamienić w pewnego rodzaju grzałkę. Taką rurę z pompy głównej, puszczoną miałem po wierzchu w swoim obecnym akwa i była mocno ciepła od HQI, musiałem to przerobić. A zauważyłem na tym forum z twojego linka, że puszczają rury po wierzchu akwa pod światłami. Z filtrem DI zastanowię się i dam znać ile kg ma taki worek żywicy o którym pisałeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2008 Worek zywicy ma 25 litrow czyli okolo 18 kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2008 Jakiej grubości szybę, byście doradzili przy wymiarach akwa 4,7m/1m/h 0,65m Ja nie przeginając w żadna stronę, dałbym 19mm grubości przy 4 wzmocnieniach poprzecznych. Co o tym sądzicie, jak dla mnie, nie musi być szyba zespolona. Chciałbym ustalić ilość wzmocnień poprzecznych, będzie mi wygodnie światło zaplanować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2008 Ja bym się skonsultował z kimś kto ma doświadczenie w klejeniu takich zbiorników,może on ci podpowie http://thewald.webpark.pl/technika.htm Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2008 Dzięki @seba no coś ty, po co psuć sobie od razu cała zabawę :-) na zajmujących się tym zawodowo jeszcze przyjdzie, czas i zostawię ich sobie na sam koniec. Na razie nie mógłbym sobie odmówić, wielkiej przyjemności planowania, konsultacji i wymiany uwag na forum akwarystów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach