Skocz do zawartości
Jarosław

5m rafa z SPS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich, powróciłem z zaświatów jeśli można to tak nazwać :teehee::nuke:

Oj, było trochę perypetii w moim życiu, coś w stylu Sin City, Incepcji z puentą z filmu żółwika Sammy he, He, delikatnie mówiąc :wacko:

Na szczęście ochłonąłem trochę, zdrowia jeszcze zostało i wychodzę na prostą.

Projekt został zawieszony, głownie ze względów niewyjaśnionej sytuacji mieszkaniowej. szykuje mi się prawdopodobnie przeprowadzka, ale to wyjaśni się w przeciągu pół roku.

Ta niepewność stopuje mnie przed dalszą budową akwarium, szkoda by było to zaraz rozbierać jeśli okazałoby się, że się jednak przeprowadzam.

Nie zawsze to idzie tak jak by się chciało, takie życie.

Ale obydwie opcje dla akwarium są dobre.

Tu gdzie mieszkam, muszę poczekać na rozwój wydarzeń, jeśli się przeprowadzę do innego domu to projekt trwa nadal, bo dalej chcę mieć duże akwarium.

Tak że ok. szkoda mi wszystkich zainteresowanych tym wątkiem, niestety płynąłem na super fali, a teraz drepczę po piasku i trochę mi wstyd, że tak to wszystko idzie, ale uwierzcie pewnych rzeczy nie mogłem przewidzieć.

Na razie zapraszam niebawem do mojego wątku „akwa Jarosława†w dziale nasze zbiorniki.

Mam troszkę informacji i zdjęć z mojego obecnego akwarium, trochę się pozmieniało więc chciałbym sie tym podzielić.

Potem napiszę coś w innym dziale o moim żłobku sps-owym.

Chej ;-)

Acha, testowałem BK 500 w ekstremalnych warunkach.

O rzeszzzzzsss, to jest po prostu pralka, nie sądziłem, że to aż tak pieni.

Po prostu pieni na już od ręki od zaraz, jest problem z wodą i już nie ma, można go wyłączyć.

On to robi właśnie pieni, teraz rozumiem co to znaczy odpienianie wody morskiej to jest dla mnie klucz..( no przecież zawsze wiedziałem że odpienianie to podstawa, ale nie rozumiałem słowa odpienianie. teraz znam znaczenie tego słowa, tak jak w życiu mówimy tymi samymi słowami a się nierozumiemy czasami. Ale skumałem dzięki.) Normalnie gdyby był mniejszy to mógłbym ratować nim wywalone zbiorniki w kosmos za kasę, jak pogotowie ratunkowe od zanieczyszczeń, bo on to ROBI !! :devil: No leci baniak na łeb :help: komuś, przyjeżdżam ze swoim sumpem stawiam BK i parę godzin i akwarium w pewnych wypadkach stawia na nogi ;-))))

Jeszcze siedzi w sumpie, skręcony na Maksa bo kombinuję teraz jak go wyjąć bo wszedł na próbę na styk do sumpa.

Gdyby nie kontrola wnikliwa fosforanów, no3 i paru innych czynników, podczas tego testu mógłbym nim zabić niechcący wszystkie spsy w baniaku.

Może ja po prostu jestem laikiem i wszyscy posiadacze BK tak mają, ale ten potwór odpienia mi całą wodę po karmieniu w dwie godziny może ?I ile bym nie lał suplementów karmy czy innego badziewia zawsze ciach ciach i już, a ja stoję i gapię się na niego z niedowierzaniem jak jakiś ciołek :blink: jej jaki ja byłem ciemny przez te lata, ile błędów popełniłem z braku takiej możliwości i wiedzy. Wielokrotnie stawiałem na co innego w kłopotach, a to w moim przypadku było zbyt małe odpienianie i zbyt duże karmienie. Dzięki P. Łukaszu ten sprzęt to jest odpowiedź na mnóstwo moich pytań, zaoszczędził mi Pan lat poszukiwań, odpowiedzi na niektóre pytania ;-) To jest cudowne dla niefoto, cudowne.

I do mojego projektu 5m, ale nooooo, echhhhh, spokojnie tylko spokojnie, czekać.

I jak cicho pracuje o Jezu, w porównaniu do BM 250.

Ale mimo to BM 250 uważam za super Odpieniacz wszystko co dla mnie najładniejsze tyle lat daje radę.(kurde, ale mogło być lepiej ;) )

Cześć ;-)

Wybaczcie to rozgorączkowanie, ale tak to już mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaroaław życzę szybkiego powrotu do tego projektu :smile:

Jeśli chodzi o odpieńki ,też zawsze byłem zwolennikiem przewymiarowanego sprzętu.Dobry odpieniacz to podstawa systemu :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosław może kilka słów co słychać o Twoim projekcie?

Pozdrawiam z daleka

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi