Skocz do zawartości
Jarosław

5m rafa z SPS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moze bede mogl pomoc, od trzech lat w mojej rafie pracuje Ocan Motions 4 drozny uklad 1-2-3-4, zasilany pompa Red Dragon, 6500 K, mialem raz problem jak poszedl zwir na falownik. Reszta pracy to istna bajka, miekki start, cicha praca , tylko 25 cm koncowki rur w rogach, jestem bardzo zadowolony. Minusy - bvardzo starannie trzeba skleic instalacje minimalna nieszczelnosc i uklad pluje powietrzem.

Jesli chcialbys kliec duze tafle, zlecalem zywicowanie tafli 6 x 1 m, o grubosci 3 x 8 mm, moze bede mogl cos podpowiedziec.

Myslales o zbiorniku akryl/stal ? Robilem dwa zbiorniki 2x0,8x 2 H i po zalaniu woda efekt jest obledny woda stoi w powietrzu ;-)

Dekoracje robie z wlokna i zywicy wykonczonej piaskiem - plusy dowolne formu - min stalaktyty oraz fakt iz dekoracja "nic" nie wazy i jest super stabilna, oraz ladnei sie patynuje.Chociaz faktycznie sama struktura nei jest tak atrakcyjna jak ceramika Balona i oczywiscie nie bedzie to pracowala jako biologia.

Pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jacek56

nic się na razie nie dzieje. Ale w następnym tygodniu chyba będę miał pierwszą wycenę tego akwarium od producenta. Czekam na tą wycenę już chyba ze trzy tygodnie. Muszę się chyba w poniedziałek przypomnieć. Ale rozumiem producenta, musi się facet porządnie zastanowić. Znam go bardzo dobrze, więc wiem, że na pewno coś fajnego wymyśli. Robił mi już to moje akwa 1000 litr. Na razie wycena będzie nie z opti, z szyby dwa razy 12mm klejonej, jeśli cena będzie zadowalająca, to potem policzy mi z Opti.

@SEWERYN S

Dziękuję za zainteresowanie, sam jestem ciekaw jak to wyjdzie i kiedy to będzie.

Dokładnie, pracuj nad swoim baniakiem, sam zobaczysz ile to daje satysfakcji i bardzo ciekawych wrażeń. Czasami, to aż czacha dymi ha, ha ,ha ;-)

@kostia

Dzięki za porady, tak myślałem nad tym Ocean Motions, ale jeszcze jakoś tego nie widzę, ostatnio śledzę ten wątek http://reefcentral.com/forums/showthread.php?threadid=1692183&perpage=25&pagenumber=28 i znów mnie zainspirował do tunze turbelle, co prawda wiele rzeczy nie podoba mi się w jego projekcie, ale coś mnie ciągnie do tych pompek, te niebieskie pudełeczka mmmm hi hi.;-)

Bardzo ciekawe to co piszesz, że 3 razy 8mm czy mógłbyś uzasadnić dlaczego np. 3 x 8 m a nie 2 x 12mm, czy 3 x 8 m nie będzie bardziej się wyginać ? Czy może różnica w cenie jest ?

Akryl rzeczywiście, ta przeźroczystość to masakrująca jest.. Trochę bym się bał czy nie porysował bym tych tafli akrylowych. Zwykłe szyby szklane potrafię czasami tak zapuścić, że muszę skrobać potem żyletką mocno żeby wapienne glony zeszły. Ale ten akryl musi być fantastyczny.

Ciekawe jak wyglądają te Twoje dekoracje zbiorników, jak byś mógł wrzucić jakieś zdjęcia bardzo chętnie bym obejrzał i nie tylko ja na pewno;-)

Ja jako dekorację, a raczej jako cała podstawę do zasiedlenia koralowcami wykorzystam tylko żywą skałę, nie znam lepszego materiału, oczywiście to tylko moje prywatne zdanie i nic nie mam do ceramiki czy innych patentów.

Dziękuję za zainteresowanie ciekawy jestem twojej rafy 800 l mógłbyś pokazać jak wygląda jakaś fotka może;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również obserwuje ten watek z Tajlandii .

Facet to perfekcjonista :)

Moim zdaniem za malo skały jak narazie , chyba że dołoży jeszcze .Bo spychanie filtracji w głownej mierze na odpieniek to skrajna nieodpowiedzialność pzry tak duzym zbiorniku. Własnie skął daje stabilnośc i powinno być jej więcej.

Widze tam jeszcze jeden mankament w setupie . Zobczymy czy utrzyma seriatopory i styllophory dluzej jak kilka miesięcy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie widać dobrze na zdjęciach z "Tajlandii" ale bardzo interesują mnie lampy nad zbiornikiem głównym, trzymam kciuki za Rafała może podobne załatwi.

Nie wiem jak z płynnoscią finansową Jarosława ale ja osobiście zainwestowałbym w akryl, estetyka wykonania na najwyższym poziomie przy akrylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kostia ,jak możesz to napisz coś więcej o akrylu, jak cenowo to wygląda, i jak w praktyce z zarysowaniami?czy faktycznie jest aż taki delikatny? czy można z niego zrobić baniak w dowolnej bryle?,bo zdaje mi się że się tym zajmujesz, albo Cie z kimś pomyliłem:).Pozdr.

Sory Jarosław za offtop...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Borys HD

Dzięki za linka ;-)

@andrniew

Też uważam, że za mało skały ma ten Tajlandczyk.

Możesz napisać jaki mankament zauważyłeś w jego setupie, o co chodzi z tymi seriatoporami i stylophorami ?;) Widziałem ostatnie zdjęcia twoich koralowców na nano masakra, kopara opada, rewelacja :good::good::good::)

@Roman Rożek

Mi też to oświetlenie się podoba, zerknij jeszcze może do tego sklepu www.reefspecialty.com

Zobacz jakie ceny są za komplet, fajny klosz, zapłon i żarnik. Zobaczcie w tym sklepie na ich zbiornik, ten facet jest chyba właścicielem tego sklepu;-) Ale ja np. wolałbym odbłyśnik w formie kwadratu jak lumenarc.

He, he, moja płynność finansowa jest taka, że muszę sobie od gardła odbierać, przynajmniej schudnę he, he, może dam radę mam tyle innych rzeczy do zrobienia ale cóż, może do rozwodu nie dojdzie...;-)

Wiesz co nawet nie wiem w jakich cenach jest ten akryl. Bezsprzecznie przeźroczystość musi być powalająca. Kurde jutro dzwonię do producenta niech mi w końcu poda tą cenę za szkło.

Musiałbym się wyleczyć z tego co słyszałem przypadkiem od pewnego człowieka, który ma serwis na takim akrylowym zbiorniku, kilkuletnim i jego mina tłumaczyła dużo jeśli chodzi o zarysowania. Ale to tylko co słyszałem, nie znam się na tym, lepiej niech ktoś, kto ma taki zbiornik się wypowie, jak to jest naprawdę.

@balon spoko, niema żadnego offtopa pytanie jak najbardziej na miejscu i w temacie też mnie to interesuje:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarek, tak to są te lampy na tej stronie którą podałeś, ja swoją zamówiłem już u Rafała ale sprowadzenie nie jest takie proste, co do materiału użytego na konstrukcje akwarium, to jak ktoś jest nieuważny to i szkło porysuje, wiadomo że akryl bardziej podatny ale przy takim litrażu na jaki się "porwałeś" to przestrzeń pomiędzy szybami jest duża i chyba naprawdę trzeba się postarać aby porysować. Życzę wytrwałości w Twoim projekcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaro te kompletne lampy plyna juz do nas

nie jest ich duzo ale kilka sztuk jest kompletnych lumen bright-ów ( praktycznie wiekszosc juz ma swoich nowych wlascicieli )

plyna tez elektroniczne balasty i masa zarnikow

wszystkiego mialo byc wiecej szczegolnie wlasnie kompletnych lamp ale niestety amerykanie to dziwny narod i nie mozna sie doprosic o certyfikat CE a jego brak moze spowodowac odrzucenie calego towaru na urzedzie celnym :) Upieraja sie ze znaczki sa na towarach a na ostatnich zarnikach oraz balastach nie znajdziesz go , nie ma ich na kartonach a co dopiero towarze

Lampy te mozna kupic bez problemu u niemieckiego przedstawiciela Coralvue ale ich cena nie jest juz mila glownie chodzi mi o zakup hurtowy

Jak tylko przyjda dam znac i porobie foty zeby dokladnie pokazac jak to wyglada

Napisales ze wolal byc odblysniki w kwadracie takie jak lumenarc ale wlasnie lumen bright'y maja w testach lepsze osiagi pod wzgledem rozpraszania swiatla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie jakaś telepatia czy co, o tych samych lampach pomyśleliśmy he, he :)

No tak zgadza się widziałem gdzieś te testy i rzeczywiście lumen bright'y lepiej wypadają to fakt. Zazdroszczę tym co będą mieli to światełko;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do tej pory zainstowalismy sporo walcow a sami wykonyjemy konstrukcje z plyt 5- 9 cm w ramach. Inaczej trzeba by bylo je kliec i odprezac w specjalnym piecu, tego jeszcze nie ruszamy. Co do rysowania... po prostu trzeba bardziej uwazac. Tak samo mozna porysowac szklo z ta roznica, ze akryl mozna spolerowac z zewnatrz bez zadnego problemy a od srodka neistety trzeba spuscic wode. Co od przezroczystosci, pamietam ze na hali byl zbiornik przzierny 2 x 7 cm tafle i w pewnym momencie mialem watpliwosci czy pracownicy juz wlozyli tafle czy stoi pusta rama. Tafle byly juz wlozone.

Schuran wyprodukowal bardzo poreczny wozeczek - czyscik on naprawde swietnei nadaje sie do czyszcenia z glonow. Cene soprry ale na priv dla zaintersowanych.

@kostia ,jak możesz to napisz coś więcej o akrylu, jak cenowo to wygląda, i jak w praktyce z zarysowaniami?czy faktycznie jest aż taki delikatny? czy można z niego zrobić baniak w dowolnej bryle?,bo zdaje mi się że się tym zajmujesz, albo Cie z kimś pomyliłem:).Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kostia

Dzięki za porady, tak myślałem nad tym Ocean Motions, ale jeszcze jakoś tego nie widzę, ostatnio śledzę ten wątek http://reefcentral.com/forums/showthread.php?threadid=1692183&perpage=25&pagenumber=28 i znów mnie zainspirował do tunze turbelle, co prawda wiele rzeczy nie podoba mi się w jego projekcie, ale coś mnie ciągnie do tych pompek, te niebieskie pudełeczka mmmm hi hi.;-)

ja moge tylko chwialic ten patent pod warunkiem ze zasila go Red Dragon.

Bardzo ciekawe to co piszesz, że 3 razy 8mm czy mógłbyś uzasadnić dlaczego np. 3 x 8 m a nie 2 x 12mm, czy 3 x 8 m nie będzie bardziej się wyginać ? Czy może różnica w cenie jest ?

Dostalismy opracowanie od konstruktora i musielismy sie tego trzymac ;-)

Akryl rzeczywiście, ta przeźroczystość to masakrująca jest.. Trochę bym się bał czy nie porysował bym tych tafli akrylowych. Zwykłe szyby szklane potrafię czasami tak zapuścić, że muszę skrobać potem żyletką mocno żeby wapienne glony zeszły. Ale ten akryl musi być fantastyczny.

Ciekawe jak wyglądają te Twoje dekoracje zbiorników, jak byś mógł wrzucić jakieś zdjęcia bardzo chętnie bym obejrzał i nie tylko ja na pewno;-)

Ja jako dekorację, a raczej jako cała podstawę do zasiedlenia koralowcami wykorzystam tylko żywą skałę, nie znam lepszego materiału, oczywiście to tylko moje prywatne zdanie i nic nie mam do ceramiki czy innych patentów.

Dziękuję za zainteresowanie ciekawy jestem twojej rafy 800 l mógłbyś pokazać jak wygląda jakaś fotka może;-)

Poki co moja rafa jest w fazie reanimacji spalilem ja potasem KZ, wywalilem ponad 30 krzakow acro. Za jakis czas ( min misiac pokaze to co odratowalem.

Pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co nawet nie wiem w jakich cenach jest ten akryl. Bezsprzecznie przeźroczystość musi być powalająca. Kurde jutro dzwonię do producenta niech mi w końcu poda tą cenę za szkło.

Musiałbym się wyleczyć z tego co słyszałem przypadkiem od pewnego człowieka, który ma serwis na takim akrylowym zbiorniku, kilkuletnim i jego mina tłumaczyła dużo jeśli chodzi o zarysowania. Ale to tylko co słyszałem, nie znam się na tym, lepiej niech ktoś, kto ma taki zbiornik się wypowie, jak to jest naprawdę.

kilka fotek z naszych realizacji.

2009_thumb.attach

2010_thumb.attach

2011_thumb.attach

2012_thumb.attach

2013_thumb.attach

2014_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

także czekam z niecierpliwością na info na temat akwariów z akrylu? Może warto założyć nowy topic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkowicie popieram. Jarosław czas na uaktualnienie, jak postępy?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi