jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2012 (edytowane) Hey, Od jakiegoś czasu mój wavebox 6212 z pompą 6261 pracuje dość niestabilnie, włącza sie i wyłącza w sposób całkowicie przypadkowy. Potrafi pracować przez kilka godzin po czy robi sobie przerwę na kilka sekund lub kilkanaście min. Myślałem że to może zasilacz ale na innym 6101.240 jest dokładnie to samo, sprawdzałem na 24 i 18V. Do sterowania używam 7096. Jak przestaje pracować to odłączenie kabla sterującego z kostki nic nie zmienia. Dopiero jak całkowicie wyłączę zasilanie to zaczyna dmuchać. Mam nadzieję że nie czeka mnie zakup nowej pompy Miał ktoś taki przypadek, macie jakieś pomysły? Pozdr. JPJ Edytowane 9 Wrzesień 2012 przez jjablonski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Wrzesień 2012 Problem, chyba rozwiązany. Koszty to gniazdo DIN 5 (do druku) i kondensator 1 mikro /100 V (całość jakieś 4,1 pln) i pomoc kogoś kto ma wprawę w trzymaniu lutownicy - Dzięki RPP Cała operacja polega na przerobieniu kostki na taką samą jaka jest w nowych modelach np w 6095 i wywaleniu małej płytki którą zastępujemy kondensatorem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2012 a mówiłem :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Wrzesień 2012 Nie do końca wyszło, to raczej jednak pompa..... Przerobienie kostki nie zaszkodziło ale i nie pomogło, trochę działa potem odpoczywa sobie, generalnie żyje własnym zyciem. W międzyczasie znalazłem ciekawą infotmację na RC: " Yes, you could do this, the 6261 was essentially a 6101 with 6200.700 drive unit and 6200.130 cover and the orings and sponge added. Since this pump never needs full power or draws the full capacity of a 6200 when being pulsed off and on, it works fine this way. __________________ Roger Vitko Tunze USA " http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1910288&highlight=6261+6101 Czyli ta specjalna pompa do Waveboxa to zwykła 6101 + zasilacz do 6101 + wirnik 6201 i mordka z 6201 Próbował ktoś tego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach