Skocz do zawartości
Gtinstal

LED do oświetlenia

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że temat nie pierwszyzna, ale nigdzie nie znalazłem wyczerpujących informacji na temat oświetlenia akwarium morskiego za pomocą diod LED, zatem parę pytań.

Wyczytałem, że 0,5-0,6 W na litr w przypadku LED jest wystarczającym przelicznikiem, ale czy stosować ten warunek przy LED-ach 6500K?

Kolejne pytanie, czy diody CREE XP-G 6500K 139 lm będą wystarczające, a światło niebieskie za pomocą LED ROYAL BLU?

Liczę na wasze podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm. Powiedziałbym, że nie za dokładnie szukałeś.

Nikt nie odpowie czy przelicznik, który podałeś, jest właściwy, bo nie wiadomo co chcesz w tym akwarium trzymać. Dla jednych wystarczy 0,4W/l, a inni powiedzą, że musi być ponad 1W/l.

Te diody, któe podałeś są podstawą dla lamp DIY. O ile oczywiście RB też mają być CREE.

Ni ebędę tu podawał linka do konkurencyjnego forum, ale ja wykonałem swego czasu lampę wg opisu tam podanego i świeci, miękasy rosną, a i SPS też jakoś się trzyma (chociaż szału nie ma). Z tym, że ja stosowałem przelicznik około 0.9W/l i zmniejszałem światło do takiego jakie mi pasuje pod względem kolorystycznym.

Zauważ, że oświetlenie LED też się zmienia i producenci w swoich oprawach stosują już 3, 5 lub nawet więcej rodzajów diod.

Powodzenia w budowie lampy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi