Gtinstal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Wrzesień 2012 Wiem, że temat nie pierwszyzna, ale nigdzie nie znalazłem wyczerpujących informacji na temat oświetlenia akwarium morskiego za pomocą diod LED, zatem parę pytań. Wyczytałem, że 0,5-0,6 W na litr w przypadku LED jest wystarczającym przelicznikiem, ale czy stosować ten warunek przy LED-ach 6500K? Kolejne pytanie, czy diody CREE XP-G 6500K 139 lm będą wystarczające, a światło niebieskie za pomocą LED ROYAL BLU? Liczę na wasze podpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Wrzesień 2012 Hm. Powiedziałbym, że nie za dokładnie szukałeś. Nikt nie odpowie czy przelicznik, który podałeś, jest właściwy, bo nie wiadomo co chcesz w tym akwarium trzymać. Dla jednych wystarczy 0,4W/l, a inni powiedzą, że musi być ponad 1W/l. Te diody, któe podałeś są podstawą dla lamp DIY. O ile oczywiście RB też mają być CREE. Ni ebędę tu podawał linka do konkurencyjnego forum, ale ja wykonałem swego czasu lampę wg opisu tam podanego i świeci, miękasy rosną, a i SPS też jakoś się trzyma (chociaż szału nie ma). Z tym, że ja stosowałem przelicznik około 0.9W/l i zmniejszałem światło do takiego jakie mi pasuje pod względem kolorystycznym. Zauważ, że oświetlenie LED też się zmienia i producenci w swoich oprawach stosują już 3, 5 lub nawet więcej rodzajów diod. Powodzenia w budowie lampy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gtinstal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Wrzesień 2012 Dzięki za podpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach