Pante 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Sierpień 2012 Ponieważ bedę miał możliwość dowolnej rekonfiguracji mojej lampy Giessmana Infiniti zastanawiam sie nad kilkoma kombinacjami. 1. 2 x 250 + 4 x t5 2. 2 x 250 + 2 x t5 < tak mam obecnie. 3. 2 x 150 + 4 x t5 4. 2 x 150 + 2 x t5 Lampa ma wisi nad akwa o wymiarach 120x50x50 Nastawiam sie na SPS'y maja rosnąć i ladnie sie wybarwiać. Oczywiscie najbogatsza jest wersja 1 daje razem mnóstwo światla ale też bierze prawie 800W prądu przy zapalonych wszystkich świetlowkach i HQI oraz potwornie grzeje akwa powodując dużą huśtwake temperatur. Dlatego zastanawiam sie nad opcją 2 x 150W + 4 x t5, czy ktoś ma doświadczenia z HQI i SPS;ami? Wiem że LED najlepsze ale nie stac mnie na dobre lampy LED, sa jeszcze stanowczo za drogie. Którą opcje polecacie i dlaczego? Jakie zastosować żarniki? Obecnie mam gissmany 21 000K i ją kombinacje świetlowek ATI? Jak świecić ile godzin HQI ile godzin T5? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Sierpień 2012 Konkretnie nie doradzę,ale pytanie jest podobne do "jakie auto jest najlepsze" Poza tym chyba jesteś pierwszy,który uważa,że ledy są najlepsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pante 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Sierpień 2012 Poza tym chyba jesteś pierwszy,który uważa,że ledy są najlepsze. Widziałem ostatnio akwarium kolegi prowadzone przez 3 lata na LED i urywało glowę, miał SPSy wielkie jak dorodne kalafiory. POD LED korale naprawde ładnie rosną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Sierpień 2012 Napisałem to trochę żartobliwie bo ja jadę na ledach kilka lat i nowe też jest na Pandorze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Sierpień 2012 przy tej wysokosci akwarium bierz 2 x 150 + 4 x T5 w zupelnosci wystarczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach