QQu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2012 Witam, Nazywam się Michał i mam 14 lat. Bardzo interesuję się biologią i fizyką. Oprócz tego jestem terrarystą (hodowla gadów, pajęczaków itd.). Mam w tym całkiem duże doświadczenie. Ostatnio tak jakoś mnie naszło, by dowiedzieć się paru rzeczy o akwarystycze (przyznam, nigdy sie nie zajmowałem akwarystyką). Szczególnie mnie interesuję właśnie akwarystyka morska. I tu pojawia mi się kilka najbanalniejszych pytań, ale po prostu muszę je zadać: 1. Co to jest żywy kamień? 2. Jakich rodzai filtrów należy użyć w akwarystyce morskiej? 3. Koralowce oprócz podłoża, zmineralizowanej wody, światła i odpowiedniego pH czego jeszcze potrzebują? Jestem jeszcze na etapie czytania tego forum (odkryłem je jakieś 20 minut temu), ale zadam to pytanie jeszcze: Słyszałem o metodzie hodowli koralowców na stelażach podłączonych do prądu o niskim napięciu. Taki stelaż zanurzony w wodzie morskiej wytrącał z niej wapń, który osadzał się na stelażu. Doczepiony do tego sznurkiem kawałek koralowca po jakimś czasie (około miesiaca) był już całkiem duży i ładnie się rozwijał. Czy taka metoda zadziała w akwarium? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2012 Witam, Nazywam się Michał i mam 14 lat. Bardzo interesuję się biologią i fizyką. Oprócz tego jestem terrarystą (hodowla gadów, pajęczaków itd.). Mam w tym całkiem duże doświadczenie. Ostatnio tak jakoś mnie naszło, by dowiedzieć się paru rzeczy o akwarystycze (przyznam, nigdy sie nie zajmowałem akwarystyką). Szczególnie mnie interesuję właśnie akwarystyka morska. I tu pojawia mi się kilka najbanalniejszych pytań, ale po prostu muszę je zadać: 1. Co to jest żywy kamień? 2. Jakich rodzai filtrów należy użyć w akwarystyce morskiej? 3. Koralowce oprócz podłoża, zmineralizowanej wody, światła i odpowiedniego pH czego jeszcze potrzebują? Jestem jeszcze na etapie czytania tego forum (odkryłem je jakieś 20 minut temu), ale zadam to pytanie jeszcze: Słyszałem o metodzie hodowli koralowców na stelażach podłączonych do prądu o niskim napięciu. Taki stelaż zanurzony w wodzie morskiej wytrącał z niej wapń, który osadzał się na stelażu. Doczepiony do tego sznurkiem kawałek koralowca po jakimś czasie (około miesiaca) był już całkiem duży i ładnie się rozwijał. Czy taka metoda zadziała w akwarium? Czytaj czytaj bez urazy 1. Żywy kamień to skała najczęściej rąbana gdzieś na rafie 2. Podstawa to odpieniacz 3.Na to pytanie odpowiem tak wielu jeszcze innych żeczy np. pokarmu, zasolenia, soli itd ale to tak kruciutko. Co do prądu zapomnij Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QQu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2012 (edytowane) A czemu zapomnieć o tym prądzie? Nie żebym coś nie ufał, ale ja lubię mieć wyjaśnione dlaczego nie. A oprócz odpieniacza jakiś inny filtr jest konieczny np. by pozbyć się glonów i bakterii? Edit Jeszcze jedno, czy ta żywa skała jest konieczna do założeni akwarium? Edytowane 18 Sierpień 2012 przez QQu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2012 a moze najpierw poczytaj a nie pytaj czemu i dlaczego:) za chwile zaczna sie glupie odpowiedzi co mondzejszych i skonczy sie twoja przygoda z morskim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2012 Proponuje dużo czytać bo masz bardzo wiele wiedzy do zdobycia. Skała jest potrzebna i bez niej nie utrzymasz rafy koralowej , chyba ze chcesz mieć typowe FO ale tam jest wtedy potrzebna solidna filtracja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QQu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2012 Postanowiłem najpierw założyć zbiornik słodkowodny, by nabrać wprawy w akwarystyce. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2012 Według mnie wiedza z słodkowodnego akwa ma się ni jak do wiedzy o morszczyźnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QQu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2012 Ale ja nigdy nie miałem akwarium więc chyba lepiej zacząć od czegoś mniej delikatnego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Sierpień 2012 a to tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Sierpień 2012 1. Żywa skała jest zasiedlona w mikro organizmy ( wieloszczety, skąposzczety i wiele innych) 2. Filtracja w akwarium morskim szczególnie opiera sie na biologicznej ( w akwarium filtrem biologicznym jest piasek,, LS" i żywa skała,,LR", można też wesprzeć ja glonami), na 2 miejscu jest mechanieczna czyli odpieniacz, ktory wyciąga No3 i różne syfy, filtracje mechaniczną możemy wzbogacić o rożne reaktory, i jako ostatnia jest chemiczna, głównie opiera sie na niej ZEO. 3. Odpowienich parametrów: No3, No2, Po4, Ca, Mg, Kh, Ph, zasolenie, można jeszcze stront, jod i amoniak. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DelFi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Wrzesień 2012 1. Żywa skała jest podłożem dla koralowców w akwarium oraz schronieniem dla wielu stworzeń. Żyją na niej pożyteczne bakterie. 2. Odpieniacz. 3. Parametry, odpowiednia ilość pierwiastków takich jak wapń, magnez, żelazo itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach