Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 akwaria do wykorzystani dwa akwaria 30 i 10 możecie podpowiedzieć jaki sprzęty i jaka obsada wchodzi w grę?

Myśle że jakaś kolorowa kreweta i parę korali/ukwiałów albo rybkę bo więcej będzie się cisnęło tam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę małe. Ale widziałam takie kolorowe maleństwa -istne cacuszka.

Najmniejsze dostępne rybki to gobiodon okinawae, które zyją na twardych koralach typu akropora czy montipora. Sprzętu trzeba by sporo, bo takie maleństwo jest bardzo podatne na wahania róznych czynników.

Niemniej jednak takie cudo na biurku robi wrażenie zwłaszcza ze szlifowanego opti klejone przeźroczystym silikonem, pod warunkiem, że jest gdzie schować resztę :)

Oświetlenie- najlepiej led robione na zamówienie, Jak nie ma w mieszkaniu dobrej klimatyzacji to lodóweczka akwariowa, grzałka umieszczona w sumpie ( bo w głównym baniaku sie nie zmieści, lub bedzie szpecić) odpieniacz ( w zalezności od wielkości sumpa) .Coś dla twardych korali do uzupełniania wapna- jakieś pompy dozujące bo dolewanie ręczne powoduje nadmierne wahania parametrów, automatyczna dolewka w maleństwach jest nieodzowna. I to chyba tyle dodatkowych kosztów- a reszta jak w normalnej wielkości akwa

Edytowane przez TMK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sump z tej 10 można było by zrobić? Wyrobie się z całym sprzętem i zwierzakami w granicach 1000 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam jest sump 20 z 10 nie dało by rady czy mogło by to utrudnić hodowle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10l sobie zostaw jako zapasowe (np.pokochasz modlichę) i kup 20l to koszt 25zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok taki od pieniacz się nada? http://r.twenga.pl/g...hYzljMDE3&dac=1

A jakie oświelenie może być takie jak do słodkowodnego?

http://akwarystyka.c...ead.php?t=57624 Zaciekawił mnie ten temat chyba zrobię tak jak on podzielę akwa 60-70 i tam bedze cały sprzęt

Edytowane przez snakecharner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompa obiegowa- 110zł NJ1200

cyrkulacja- 2Xhydro koralia nano 900-1x 94zł lub 2X resun 2000( ponieważ żeczywisty przepływ ok 1000l/h) 1x 54zł

odpiniacz- DIY od kolegi z forum lub Deltec MCX 300- 470zł, Hydor slim skim 135.35 - 427zł, Resun SK-300- 130zł ( taniej wyniesie DIY)

oświetlenie- 4x 11w aquaela-2X129zł , 2x18w kopakt, led DIY

sól- Grotech 4kg 48zł

RO i DI- 278zl

skała- 5kg 190zł

piach- zleży ile będiesz chciał

Ogólnie wszystko można dużo taniej, więc dlatego szukaj na allegro i na forach sprzęt, skały, piachu :thumbsup:

Zrób jak chcesz, bo panel też jest dobrym rozwiązaniem, nie kupuj odpieniaczy na kostke, bo trzeba kostkę wymieniać co 2tygodnie, lepiej jest kupić tego resuna SK-300

Edytowane przez maxym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piach taki jak do słodkiego czy jakiś żywy trzeba czy sam się :banana: ożywi ?

panel tak na ile komór podzielić z 3-4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piach żywy, taki zwykły do słodkiego nie posiada kultór bakterii i mikroorganizmów. Panel podziel na 4 komory. Czy można spytać co zaplanowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie muszę dojść ile to będzie kosztowało wszystko i zacząć powoli zbierać fundusze :) Mysłe ż to będzie baniak 50-70 postawie go obok krewetkarium. Nie wiem co zrobić dzielone akwarium czy panel [ ile musi mieć to litrów?]. Myślałem o czyś takim jakby holenderskie tyle że morskie jakieś korale ukwiały i małe skorupiaki do czyszczenia jak możesz to podrzuć jakieś ładne gatunki. akwarium może za pół roku postawie bo nazbieram kasy i szafkę trochę przebuduje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim postawisz akwa , zastanów się kilka razy . Założyć akwarium to raz a późniejsze jego utrzymanie to dwa.

Można naprawdę postawić tanie akwa ale trzeba o niego dbać w innym przypadku kasę wyrzucisz w błoto.

Niestety albo stety akwa słodkie rożni się od morskiego i to bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego właśnie wpierw was się pytam jakie to koszty tych wszystki maszynek soli i inncyh pierdołek a nie biegne do sklepu i kupuje wszystko co mi sprzedawca wciska ;)

Akwarium kupie za minimum 4 miechy bo spłukałem się na krewetki i na laptopa jak je kupie to się pomyśli co z tego wyjdzie czy solniczka czy coś pod hodowle ładnych krewetek ale mam chęć na morskie to na razie to moje pytania co i jak i czy trudno jest to utrzymać w ładzie :)

Edytowane przez ksu123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm takie pytanko jak z wodą do akwarium trzeba jakieś filtry kupować chyba ten RO czy można ją jakimiś płynami? Albo po prostu kupić?

Edytowane przez ksu123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do krewetek słodkowodnych też potrzebny jest filtr przynajmniej RO, no chyba, że chodujesz RedCherry. Ja mam u siebie w domu taką filtrownie, że niby nie muszę mieć RO i DI ale dla profilaktyki mam. Nie zanieczyszczaj tematu off-topami :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory niechcący to powstało...

mam RC i Yellow. A ten filtr jak działa wlewasz wodę do jednego wiadra i szlaufikiem przez to do 2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

widzę , że nic nie czytałeś o akwarium morskim - bo po co :wallbash: ? Proponuje kupić sobie chomika :good2:

On nawet nie próbuje nic czytać :wallbash:

Edytowane przez maxym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi