Skocz do zawartości
Grzeniu88

112L nowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako że nie mam serca pakować żadnej ryby do 30 litrowego akwa postanowiłem zmienić swoją 112L z nature aquarium na morskie... przerabiałem niedawno morszczaka i znam swoje błędy więc o tyle powinno być mi łatwiej ruszyć od nowa... mam już testy, mam skałę(martwą) ale ożywi się jakoś... do kupienia tylko deltec mce 600 bo nie planuje sumpa, a dolewka będzie z dużej bańki 20L weżykiem ręcznie. akwa będzie przykryte więc parowanie mniejsze (teoretycznie). Pokrywa będzie chłodzona najpierw sprawdzę czy ruszy wszystko bez nadmiernej temperatury...

z twardych jedynie LPS euphylia reszta na miękko. Być może oswoje się z metodą Ballinga póki co zanim baniak dojrzeje i bedzie potrzebował mikroelementów to minie sporo czasu... (węgiel i purigen np.) postaram się zmieścić w komorze deltec-a.

rozruch planowany na 1.09 bo wracam wtedy z urlopu a 10 wrzesnia postaram się kupic deltec-a...

A 30L wykorzystam jako izolatkę i hodowlę glonów....

Pozdrawiam!

Edytowane przez Grzeniu88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno dojechały Lampa Blau lumina 4x24W i piasek Samoa pink....

zbiornik stoi pusty z wsypanym piachem przepłukanym porządnie bo niezły brud wyszedł... resztę zostawie odpieniaczowi. skała martwa płucze się w wodzie bo używana była w poprzedniej dużej kostce później zabawa w układanie początkowo... pozdrawiam

post-1441-0-79375000-1345046160_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się czy nie wykorzystać kubełka wpakować do niego absorbery typu węgiel i skałę... co koledzy myślą o tym? planowany odpieniacz deltec mce 600. akwa bez sumpa tylko kubełek i odpieniacz no i podmianki:)

Edytowane przez Grzeniu88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kubełka raczej nie będę podłączał... chyba zastosuje filtr przepływowy, jakaś głowica do pompowania i tam zapakuje absorbery...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracam do tematu który zacząłem... miałem nieco przygód i przeżyć co spowodowało opóźnienie założenia....

Skały mam sporo z poprzedniego akwarium 320L była sucha i wietrzyła się na mrozie na balkonie przez całą zimę...

moczy się teraz z odpieniaczem i JVP włączonymi tak aby przepłukać wszystko...

Oświetlenie będzie jak wyżej 4x25W T5 tylko że w pokrywie oryginalnej chcę zaoszczędzić na oświetlaniu sufitu i wole całe światło do zbiornika skupić, przebudowa będzie opisywana. planuje tez na lato w pokrywę wprawić wentylatory...

Odpieniacz jest obecnie weipro SA2002 ale od kwietnia będzie Hydor slim skim 135 no i to tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie 3xt5 15.000 K plus Aktynika t8 daje znacznie więcej światła niż t5. T8 jest Sylvania

Hydor slim skim nano w drodze... saszetka z purigenem na razie będzie za pompą cyrkulacyjną JVP.
Woda zalana pół na pół z działającego już akwa, piasek żywy póki co dwa błazny kraby ślimaki i Lysmata Amboinesis.

post-1441-0-29945900-1363701486_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwa przechodzi obecnie dojrzewanie. Głównie występują zielonkawe glutki gdzie nie gdzie znajdzie się kawałeczek brązowego ...
hydor slim skim śmiga aż miło, chodzi razem ze światłem ok 12h. dziennie ok kubeczek zbieram. dlaczego tak dużo? cóż mam leniwego mandaryna i musze go karmić... Oświetlenie t5 bedę zmieniał na żarnik, coś mi nie podchodzi, nei ma tych fajnych odbłysków na piasku. będzie HQI 70 plus 30W led niebieskie....
wczesniej było 4x24t5.
zdjęcia jak wrócę z nocki i się wyśpię bo mam duużo pracy jak widać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawno mnie tu nie było a sporo się zmieniło.

Dziś rano od ok 8:00 akcja powiększanie Zbiornika z 80cm długośći na 120cm w sumie bedzie 168L. 
szerokość i wys się nie zmieni. Chcę dołożyć więcej skały i korali. Planuję trzymać razem L. Amboinesis ze Stenopusem ).gif
No i wybudowaną lampę LED w najprostszej postaci powieszę nad baniakiem zamiast HQI które grzało wodę latem do 29 gdyby nie sciąganie pokrywy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi