Maćko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2012 (edytowane) Witam Zdecydowałem się dołożyć małego sumpa do mojego Reefmaxa. Znajdzie sięw nim głównie odpieniacz, ponieważ posiadam Skimz Sh 1 i ledwo mieście się w panelu. Projekt sumpa jest taki : Odpieniacz wyląduje w komorze spadowej, później przez komorę wyrównującą przeleje sie górą do komory pompy i spowrotem na górę Do pobierania wody z RMa mam zamiar zastosować ten patent : Przelew PCV Do powrotu użyję pompki New Jet 1200 - podnosi na 1,5 m więc powinna wystarczyć Panel w RM zostanie wykorzystany na filtracje mechaniczną i biologiczną Przelew mam zamiar umieścić w komorze odpieniacza Reefmaxa, w pierwszej komorze zostaną wkłądy ze skałą i chemią a do ostatniej komory nie mam jeszcze pomysłu. Część sumpa zostanie wykorzystana na zbiornik dla automatycznej dolewki. Będzie tego w sumie ok 15 L świeżej RODI i spokój na 10 dni. Jak zapatrujecie się na ten pomysł? Jakieś sugestie? Czekam na konstruktyuwną krytyką Pozdrawiam i pomału zbieram się do zamawiania sumpa Edytowane 15 Lipiec 2012 przez Maćko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2012 OK, ale proponuję inaczej (na odwrót) zrobić przejście z komory odpieniacza do komory pompy. Z komory odpieniacza woda powinna przelewać się górą, a do komory pompy trafiać dołem - taki układ pozwala wyeliminować ewentualne bąbelki powietrza z odpieniacza. Dodatkowo woda spadająca ze spływu będzie "bełtać się" w komorze odpieniacza a nie uciekać bezpośrednio dołem do następnej komory. Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2012 też tak myślałem, ale wydaje mi się że odpieniacz powinien działać na przeciwprądzie zeby wydłużyć kontakt bombli z wodą, czyli wypły z komory odpieniacza powinien być na dole, no chyba że mylę pojęcia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2012 A czy woda ze spływu (rura) będzie zasilała odpieniacz bezpośrednio (będzie podłączona do odpieniacza ? Czy odpieniacz ma własną pompę zasilającą w miesznakę wodno powietrzną (np tzw igiełka, zwężka Venturiego)? Tak czy siak przejście między komorami powinno być tak jak zaproponowałem wcześniej. Kontakt powietrza z wodą powinien mieć miejsce w odpieniaczu a nie w komorach sumpa. Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2012 A czy woda ze spływu (rura) będzie zasilała odpieniacz bezpośrednio (będzie podłączona do odpieniacza ? Czy odpieniacz ma własną pompę zasilającą w miesznakę wodno powietrzną (np tzw igiełka, zwężka Venturiego)? Tak czy siak przejście między komorami powinno być tak jak zaproponowałem wcześniej. Kontakt powietrza z wodą powinien mieć miejsce w odpieniaczu a nie w komorach sumpa. Pozdrawiam T Nie ma do odpieniacza podpiętej bezpośrednio pompy , woda sama wpływa przez otwór w obudowie i spada bezpośrednio na pompke HYDOR ARIO 4 która pobiera powietrze i miesza ze spadającą nań woda. Myślałem o zewnętrznej pompce tylko nie mam jeszcze pomysłu jak ją zamontować. Chciałem NJeta 1200 który w tym momencie robi za obieg w panelu, zeby ją przerobić na mesha i podpiąć do niej zwężke i dołączyć do rury wpływowej odpienka, zeby woda z powietrzem wpadała bezpośrednio na pompke ARIO i tam jeszcze dodatkowo dostawała świeżą porcję powietrza i wraz z bomblami wędrowała do góry. Co do samego sumpa, to wiem ze powietrze powinno mieć kontakt z wodą tylko w odpieńku, ba żle jest jeżeli jest inaczej bo nam bańki lecą za pompą do akwarium. Chodziło mi o to, że woda z tego odpieniacza wylewa się dołem po przepienieniu, i dla tego obawiam się, że przelew górą do kolejnej komory bedzie mi powodował mielenie jednej i tej samej wody..(oczywiście w wersji bez dodatkowej pompki napedzającej Skimza) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2012 Daj fotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2012 (edytowane) Rozumiem, że pompa HYDOR.... zasila odpieniacz w mieszankę wodno powietrzną. Czy dobrze rozumiem ?? Jeśli tak to nie ma problemu, rób sumpa tak jak mówię. Pozdrawiam T Edytowane 17 Lipiec 2012 przez tomcio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Lipiec 2012 Nie dam rady zrobić fotek bo odpieniacz siedzi w tym momencie w śodkowej przegrodzie panelu a nie mam jak zrobić foto od tyłu. Co do pompki, to nie zasila w mieszankę tylko w samo powietrze i wirnikiem miesza powietrze z wodą. Nie wiem jak mam wam to opisać... Woda nie jest zaciągana przez pompe tylko siłą przepływu przez komorę panelu/sumpa/ Pompa w zaden sposób sama z siebie nie zaciąga wody. Tak to mniej więcej wygląda : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2012 Powiem tak... myślę nad tym ze trzy dni i nic nie rozumiem... jeśli pompa nie zaciąga to co tłoczy ??? Tak czy siak... rob przegrody tak jak mówiłem. T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Lipiec 2012 Powiem tak... myślę nad tym ze trzy dni i nic nie rozumiem... jeśli pompa nie zaciąga to co tłoczy ??? Tak czy siak... rob przegrody tak jak mówiłem. T pompa zaciąga tylko powietrze i tłoczy powietrze Poczytaj o pompie Hydor Ario 4, może Ci się coś wyjaśni . Dzięki za propozycję skoro tak nalegasz na te przegrody to chyba wiesz co piszesz i fdaktycznie zrobie jak piszesz:) Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2012 Aha, teraz rozumiem, to zamiast brzęczyka i kostki lipowej... W takim razie rozumiem, że woda spadająca z akwarium (rurą, wężem itd, itp) będzie podłączona bezpośrednio pod króciec, który na schemacie odpieniacza opisałeś jako "wpust wody" ???? Bo inaczej to wogóle nie zadziała. Oczywiście nie ma to żadnego znaczenia ani wpływu na rozmieszczenie komór sumpa. Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2012 Dokładnie tak chce zrobic tylko nie wiem czy cała wodę wpuszczać bezpośrednio do odpienka czy zrobić to na jakimś trójniku zeby częśc przelewała się do komory a tylko częśc trafiała do odpienka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2012 Zrób trójnik z zaworem, nie zaszkodzi. A może uda się regulować tym poziom wody w odpieniaczu (piana sucha lub mokra). A jaka będzie pompa obiegowa, o jakim wydatku ? Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2012 Tak czytam ten wątek i zastanawiam się gdzie tu sens całego przedsięwzięcia ? Skoro chcesz dodać sumpa to po co zostawiasz panel ? Pomysł pozbawiony logiki Wytnij panel,daj pudełko przelewowe i do przodu.Sprzedaj tą namiastkę odpieniacza ,kup lub zrób sobie normalny odpieniacz. Tak ja zrobiłem na początku roku i dopiero wtedy zaczęła się prawdziwa przygoda z akwarystyką morską Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2012 W sumie to masz rację, Mariusz. Ale nie każdy lubi radykalne posunięcia... czasem powoli i metodą prób i błędów... itd, itp... Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Lipiec 2012 (edytowane) Nie mam miejsca na duzy sump, panel zostaje do filtracji mechanicznej i absorbentów, sump tylko do odpienka i obiegu Moim zdaniem ma to sens.Panel zawsze mogę wyciąć w drugą stronę już gorzej tomcio: Dzięki za zrozumienie PoZdro Edytowane 29 Lipiec 2012 przez Maćko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Lipiec 2012 Nikogo nie chciałem przekonać do swojego toku rozumowania.Wyraziłem swoją opinie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2012 .Sprzedaj tą namiastkę odpieniacza ,kup lub zrób sobie normalny odpieniacz. A co chcesz od tego odpieniacza? Ja mu dam jeszcze troche czasu moze sie rozkręci, zacząlem lać vodeczke na NO3, zobaczymy czy bedzie lepiej przy tym pienił, bo na razie to tylko herbata wylazi. Jak postawie sumpa to bede mógł pomkombinować z nim , na razie lipa bo nie ma jak zamontowac ewentualnej pompy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach