buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2012 Kupie nowy test... co do sklepu to kranowe bym im zaniosl i by powiedzieli ze jest ok, tylko zeby sprzedac cos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2012 Ja mam odmienne zdanie co do testów Salifierta,choć kiedyś na nie sam psioczyłem.Lepiej trzymać się jednego testu a nie kupować kolejne bo dopiero mętlik się zrobi,nikt nie gwarantuję,że ten drugi akurat dobrze pokazuje.Test na magnez i wapń (nie wapno jak w temacie) jest z Salifierta dość dobry,korzystam z niego od lat i lepiej wypracować sobie jedną firmę.Odnośnie małej hanki na Ca to jak by była dobra to dawno bym ją miał,tutaj akurat mam wiadomości od inny kolegów i nie będę się spierał bo nie używałem.Ballinga można używać w każdym baniaku i małym jak Twój i dużym Jak mój,ale kto co lubi,różnicy nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2012 Co do ballinga to slyszalem ze do tak malego litrazu nie oplaca sie lac, lepiej kupic gotowce i lac... Wczoraj patrzylem jakis produkt red sea, chyba ABC i tam tez bylo ze do 500L lepiej lac fluid a powyzej 500L kupowac w proszku i rozrabiac... Te stwierdzenia na opisach, że przy większych litrarzach to lepiej rozrabiać proszki to raczej wynikają z tego, że gotowe produkty są po prostu bardzo drogie i lanie ich w dużych baniakach jest raczej nierealne ze względu na koszty. Chociaż ciekaw jestem czy to co jest w ABC moża gdzieś kupić 'sproszkowane'? Jeśli możesz to zmień temat proszę z tym 'wapnem' bo później inni to powielają a gryzie po oczach. Co do testów to tak jak inmar używam Saliferta i póki co jestm zadowolony. Na początku to tak jest, że chciałoby się mieć parametry jak w ksiżążkach piszą i człowiek głupieje z tymi testami kiedy pokazują różnie i każdy co innego. Z czasem zaczyna się dostrzegać poszczególne parametry na podstawie obserwacji tego ci się dzieje w zbiorniku. Jak nic złego się nie dzieje, to testy raczej służą potwierdzeniu własnych obserwacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach