Skocz do zawartości
jackul

wapń i magnez

Rekomendowane odpowiedzi

Kupie nowy test... co do sklepu to kranowe bym im zaniosl i by powiedzieli ze jest ok, tylko zeby sprzedac cos :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam odmienne zdanie co do testów Salifierta,choć kiedyś na nie sam psioczyłem.Lepiej trzymać się jednego testu a nie kupować kolejne bo dopiero mętlik się zrobi,nikt nie gwarantuję,że ten drugi akurat dobrze pokazuje.Test na magnez i wapń (nie wapno jak w temacie) jest z Salifierta dość dobry,korzystam z niego od lat i lepiej wypracować sobie jedną firmę.Odnośnie małej hanki na Ca to jak by była dobra to dawno bym ją miał,tutaj akurat mam wiadomości od inny kolegów i nie będę się spierał bo nie używałem.Ballinga można używać w każdym baniaku i małym jak Twój i dużym Jak mój,ale kto co lubi,różnicy nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ballinga to slyszalem ze do tak malego litrazu nie oplaca sie lac, lepiej kupic gotowce i lac...

Wczoraj patrzylem jakis produkt red sea, chyba ABC i tam tez bylo ze do 500L lepiej lac fluid a powyzej 500L kupowac w proszku i rozrabiac...

Te stwierdzenia na opisach, że przy większych litrarzach to lepiej rozrabiać proszki to raczej wynikają z tego, że gotowe produkty są po prostu bardzo drogie i lanie ich w dużych baniakach jest raczej nierealne ze względu na koszty. Chociaż ciekaw jestem czy to co jest w ABC moża gdzieś kupić 'sproszkowane'?

Jeśli możesz to zmień temat proszę z tym 'wapnem' bo później inni to powielają a gryzie po oczach.

Co do testów to tak jak inmar używam Saliferta i póki co jestm zadowolony. Na początku to tak jest, że chciałoby się mieć parametry jak w ksiżążkach piszą i człowiek głupieje z tymi testami kiedy pokazują różnie i każdy co innego. Z czasem zaczyna się dostrzegać poszczególne parametry na podstawie obserwacji tego ci się dzieje w zbiorniku. Jak nic złego się nie dzieje, to testy raczej służą potwierdzeniu własnych obserwacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi