loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2008 I do tego właśnie zmierzam. Mając porty komunikacyjne można zaprząc do roboty np. bylejakiego (jak na zdjęciach) palmtopa i wykorzystać jego potężne możliwości jako jednostki centralnej, a resztę dodać jako moduły. Najfajniejsze to że mamy kolorowy dotykowy LCD i system operacyjny - a reszta to kwestia inwencji. Nie jest to co prawda 7" lcd ale ..... W każdym razie - coś musi przetrzeć Neptunowi drogę - niech to będzie skalar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2008 Witam To może pomyśl o module zasilania i sterowania pomp koralia 12V np. coś takiego http://www.aquatronica.it/products-1/modules/acq455-pumps była by to świetna alternatywa dla tunze Ps.Świetny projekt Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Listopad 2008 Takie coś to można dodać jako moduł zewnętrzny nawet do Skalara. Póki co zapraszam zainteresowanych na portal : http://skalar.akwamaniak.pl/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2009 Ja dodam tylko ze ta plytka ktora zostala przedstwawiona musi byc zmieniona, bedzie mocno "indukowała", a zle to wplynie na uC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2009 czy sa jakies postepy z tym? dos dawno nikt tu nie pisal, jakies wiesci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Wrzesień 2009 Tak jak pisałem wyżej - w formie z dotykowym ekranem LCD 7" musiałem projekt zarzucić, no i siłą rzeczy wrócić do Skalara. A o tym sterowniku wszystko znajdziecie najprędzej na www.skalar.akwamaniak.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grukka 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2009 Witam Mam pytanie czy coś takiego jak na załączonej stronie można by wykorzystać jako gotową bazę. Jeśli tak to spytał bym o cenę Chinoli moze to byłoby tańsze rozwiązanie Mam specyfikacje różnych modeli ale nie siedzę w tym temacie. http://shuntang.en.alibaba.com/product/225392656-209476021/PLC_controller.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2009 Wiesz... system filtracji można kupić kompletny od np AquaMedica albo zrobić od A do Z po swojemu. Z tym jest dokładnie tak samo. Robiąc od zera mam pełną swobodę nawet jeśli chodzi o formę czy kształt. A tu już jesteś np przywiązany do konwencji że sterownik wkładasz do szafy na szynę th35 i potem dokładasz całą resztę.... tak to nie chcę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grukka 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2009 Witam Rozumiem twoje podejście Pragnę jednak zapytać jako osoby znającej się na rzeczy czy kupując coś takiego wystarczy stworzyć oprogramowanie i można bezpośrednio podłączać elektrody i pompy perystaltyczne czy może potrzebne są specjalne moduły lub sterowniki. Proszę miej na uwadze że jestem laikiem w tym temacie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2009 Też nie jestem ekspertem od takich urządzeń, ja pracuję z mikro kontrolerami jedno układowymi. Głównie AVR, rzadziej PIC, a ostatnio zaczynam przechodzić na ARMy. Z tego co wiem, "typowe" historie typu pomiar temperatury, sterowanie urządzeniami na podstawie czasu czy temperatury w trybie włącz/wyłącz zrobi się bez problemu, nie spotkałem się natomiast z modułami do tego realizującymi pomiary wielkości fizykochemicznych typu pH, Redox, mV.. Być może są, być może nie ma i trzeba by dorobić. Weź jednak pod uwagę to, że jak dołożysz do tego sterownika moduły wykonawcze - przekaźniki, moduły pomiarowe itd, to zrobi Ci się szafa sterownicza jak na hali przemysłowej.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grukka 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2009 Dzięki za info Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ryba1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2009 A dlaczego nie zrobić całego projektu w oparciu o palmtopa lub jakąś nawigację z BIEDRONKI. Ekran kolorowy , dotykowy wiekszość posiada złacze usb - to moze być najtańsze i swietne rozwiązanie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2009 A dlaczego nie zrobić całego projektu w oparciu o palmtopa lub jakąś nawigację z BIEDRONKI.Ekran kolorowy , dotykowy wiekszość posiada złacze usb - to moze być najtańsze i swietne rozwiązanie . W nawigach najczęściej jest win ce 5 . A co z całą resztą ? Gdzie chciałbyś to wszystko podłączyć ? Złącza elektrod itp ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ryba1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2009 Moduły w oddzielnej obudowie sterowane po USB Jesli to nie mozliwe świetnym rozwiązanien wydaje sie dowolny Netbook Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2009 Moduły w oddzielnej obudowie sterowane po USBJesli to nie mozliwe świetnym rozwiązanien wydaje sie dowolny Netbook Port usb w nawigacji odbiega funkcjonalnością od jego odpowiednika w pc . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_natalia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2010 dzisiejsze notebooki mają wifi, blutooth pole działanie wydaje mi się duże, ja akurat mam dość zaawansowany laptop i chętnie bym nabył jakieś ustrojstwo do kontrolowania baniakiem prze laptoka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorowicz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2010 bardzo mile widziany również byłby moduł DALI którego używam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach