Skocz do zawartości
loccutus

Projekt NepTUNE - czyli Mega komputer akwarystyczny.

Rekomendowane odpowiedzi

I do tego właśnie zmierzam. Mając porty komunikacyjne można zaprząc do roboty np. bylejakiego (jak na zdjęciach) palmtopa i wykorzystać jego potężne możliwości jako jednostki centralnej, a resztę dodać jako moduły. Najfajniejsze to że mamy kolorowy dotykowy LCD i system operacyjny - a reszta to kwestia inwencji. Nie jest to co prawda 7" lcd ale .....

W każdym razie - coś musi przetrzeć Neptunowi drogę - niech to będzie skalar :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam tylko ze ta plytka ktora zostala przedstwawiona musi byc zmieniona, bedzie mocno "indukowała", a zle to wplynie na uC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy sa jakies postepy z tym? dos dawno nikt tu nie pisal, jakies wiesci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem wyżej - w formie z dotykowym ekranem LCD 7" musiałem projekt zarzucić, no i siłą rzeczy wrócić do Skalara. A o tym sterowniku wszystko znajdziecie najprędzej na www.skalar.akwamaniak.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanie czy coś takiego jak na załączonej stronie można by wykorzystać jako gotową bazę.

Jeśli tak to spytał bym o cenę Chinoli moze to byłoby tańsze rozwiązanie

Mam specyfikacje różnych modeli ale nie siedzę w tym temacie.

http://shuntang.en.alibaba.com/product/225392656-209476021/PLC_controller.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz... system filtracji można kupić kompletny od np AquaMedica albo zrobić od A do Z po swojemu. Z tym jest dokładnie tak samo. Robiąc od zera mam pełną swobodę nawet jeśli chodzi o formę czy kształt. A tu już jesteś np przywiązany do konwencji że sterownik wkładasz do szafy na szynę th35 i potem dokładasz całą resztę.... tak to nie chcę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Rozumiem twoje podejście

Pragnę jednak zapytać jako osoby znającej się na rzeczy

czy kupując coś takiego wystarczy stworzyć oprogramowanie i można bezpośrednio

podłączać elektrody i pompy perystaltyczne czy może potrzebne są specjalne moduły lub sterowniki.

Proszę miej na uwadze że jestem laikiem w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie jestem ekspertem od takich urządzeń, ja pracuję z mikro kontrolerami jedno układowymi. Głównie AVR, rzadziej PIC, a ostatnio zaczynam przechodzić na ARMy.

Z tego co wiem, "typowe" historie typu pomiar temperatury, sterowanie urządzeniami na podstawie czasu czy temperatury w trybie włącz/wyłącz zrobi się bez problemu, nie spotkałem się natomiast z modułami do tego realizującymi pomiary wielkości fizykochemicznych typu pH, Redox, mV.. Być może są, być może nie ma i trzeba by dorobić.

Weź jednak pod uwagę to, że jak dołożysz do tego sterownika moduły wykonawcze - przekaźniki, moduły pomiarowe itd, to zrobi Ci się szafa sterownicza jak na hali przemysłowej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nie zrobić całego projektu w oparciu o palmtopa lub jakąś nawigację z BIEDRONKI.

Ekran kolorowy , dotykowy wiekszość posiada złacze usb - to moze być najtańsze i swietne rozwiązanie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A dlaczego nie zrobić całego projektu w oparciu o palmtopa lub jakąś nawigację z BIEDRONKI.

Ekran kolorowy , dotykowy wiekszość posiada złacze usb - to moze być najtańsze i swietne rozwiązanie .

W nawigach najczęściej jest win ce 5 . A co z całą resztą ? Gdzie chciałbyś to wszystko podłączyć ? Złącza elektrod itp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moduły w oddzielnej obudowie sterowane po USB

Jesli to nie mozliwe świetnym rozwiązanien wydaje sie dowolny Netbook

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moduły w oddzielnej obudowie sterowane po USB

Jesli to nie mozliwe świetnym rozwiązanien wydaje sie dowolny Netbook

Port usb w nawigacji odbiega funkcjonalnością od jego odpowiednika w pc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiejsze notebooki mają wifi, blutooth pole działanie wydaje mi się duże, ja akurat mam dość zaawansowany laptop i chętnie bym nabył jakieś ustrojstwo do kontrolowania baniakiem prze laptoka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi