loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2008 Rozpoczynamy na forum dyskusję nad nowym komputerem akwarystycznym. Oglądam od pewnego czasu co się dzieje na rynku i widać że pojawiają się mniejsze lub większe sterowniki ale nikt jeszcze nie wpadł na oczywisty i najlepszy pomysł zaprzęgnięcia do roboty PCta. Nie wpadł bo pomysł wydaje się głupi. Wielka, ciężka, prądożerna maszyna pod akwarium - po co to komu. I zgoda, ale dziś są nowe możliwości. Co jeśli komputer jest wielkości 2 paczek papierosów a prądu pochłania tyle co zwykła mała żarówka ? Tu już robi się ciekawie bo z możliwościami PCta mało co może wygrać. Pomyślcie o nieskończonej elastyczności oprogramowania - do PCta można podpiąć w zasadzie dowolną liczbę modułów wykonawczych czy pomiarowych i każdy z nich kontrolować w dowolny sposób. 16 kanałów oświetlenia - proszę bardzo. 12 pompek dozujących - dlaczego nie?, 10 timerów z możliwością uruchomienia kilkanaście razy na dobę choćby na pół sekundy - proszę bardzo. Nie ogranicza nas NIC poza wyobraźnią programisty i nie ma mowy o "braku miejsca w procesorze".... Ograniczać mogą nas jeszcze koszty - ale w hobby kto na to patrzy Opieramy więc nasz komputer o platformę typu PicoITX bądź inną dowolną. Może być z powodzeniem Laptop. Osobiście proponuję Via Artigo, bo małe i tanie (w miarę). Jako monitora użyję 7" ekranu LCD - dotykowego. Po co myszka czy klawiatura pod akwarium ?? Mam już gotowy zarys zarówno oprogramowania sterującego, jak i modułów wykonawczych. natomiast pod dyskusję chcę poddać moduły zewnętrzne. Ile i czego ma być podłączone do Neptune'a - Waszym zdaniem. A teraz słucham Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2008 jak dla mnie conajmniej 5 wyjsc dla oswietlenia w tym jedno sciemniane do oswietlenia nocnego 5 timerow sonda ph sonda redox pompy dozujace czujnik temperatury wyjscie na wentylatory gniazda stykow pomocniczych..hmm ..np do automatycznej dolewki z jakims dodatkowym czujnikiem niskonapieciowym odcinajacym zasilanie pompy w chwili gdy zawiedzie nas automatyczna dolewka sterowanie pomp cyrkulacyjnych i pewnie wiele innych rzeczy ktore w tym momencie nie przychodza mi do glowy, i tych o ktorych jeszcze nie wiem ze mogly by sie przydac (edit) To co napisal TORPEDO i oczywiscie dobra instrukcjie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2008 Ja mam coś w rodzaju hybrydy Twojego pomysłu z profiluxem. Używam dokładnie takiego monitorka dotykowego liliput jak zaproponowałeś i platformy Via ITX. Mój komputer jest ciut większy choć wciąż malutki, ma wielkość profiluxa i zużywa od 5W w spoczynku do 15W w pic'u. Często wyjeżdżam i zależało mi na informacjach ze zbiornika: miałem do wyboru kartę Wifi do profiluxa lub za te same pieniążki PC-ta pod akwarium. Z oczywistych względów wybrałem PC-ta. Dzieki temu mam nie tylko e-maile z parametrami, e-maile alarmowe, ale mogę sobie z jakiegokolwiek miejsca na świecie obejrzeć akwarium i włączyć, wyłączyć zaprogramować cokolwiek mi się spodoba A widok szczęk kolegów akwarystów jak obsługuję akwarium z panelu dotykowego na szafce lub siedząc z laptopem na kolanach przez net - BEZCENNE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2008 Na Via Epia ITX mam w domu od ładnych paru pod TV postawione centrum multimediów. DVD, DivX, gierki i muzyczka Czyli Ciebie nie muszę przekonywać co do słuszności pomysłu wiesz doskonale o co mi chodzi w Neptunie chcę tylko wyeliminować "profiluxa" czyli niepotrzebną jednostkę centralną która tu stanowi najsłabsze ogniwo. Podpinamy moduły PROSTO do PCta. Generalnie są jeszcze fajniejsze komputerki typu Panel PC ale niestety kosztują Link?: http://www.ipc-markt.de/Panel-PC.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2008 Cześć Loccutus, ja jestem pomysłem zainteresowany, ale o informatyce nie mam bladego pojęcia i nie wiem jakby taka produkcja wyglądała- czy Ty kupisz ten mini komputer zaprogramujesz go poskładasz i będzie na sprzedaż, czy to my sami będziemy musieli to kompletować? No i najważniejsze, czyli cena takiego zestawu np. tego zaproponowanego przez Jamnika, oczywiście orientacyjna:)? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Ja jeszcze dodam ze fajna opcja byla by mozliwosc podpiecia do takiego urzadzenia pompy obiegowej i dopieniacza i sterowanie nimi czasowe oraz mozliwosc wylaczenia np: na okres karmienia. Fajnie tez by bylo jak mozna by bylo zmieniac samodzielnie nazwy programow np: zamiast timer1 - pompa cyrkulacyjna 1..w zaleznosci od sprzetu jaki podlaczymy. i mysle dalej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Pomysł bardzo fajny, napisz tylko na jakich zasadach chcesz go powołać i rozwijać. Czy chcesz stworzyć soft własnościowy czy otwarty działający na wielu systemach ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 W tym projekcie będzie inaczej niż ze Skalarem. Udostępnione za darmo będą prawdopodobnie schematy urządzeń wykonawczych i protokoły komunikacji z nimi. Da to możliwość stworzenia alternatywnego oprogramowania na PC przez każdego zainteresowanego. Sobie rezerwuję prawo dysponowania oprogramowaniem systemowym modułów komunikacyjnych, oraz oprogramowaniem "fabrycznym" na PC. Przewiduję sprzedaż modułów gotowych, jak i w formie kitów do montażu DIY, również przewiduję sprzedaż samego oprogramowania i komputerów PC. Będzie to jak widać w miarę zróżnicowany produkt. Najtaniej "wyjdzie" zakup oprogramowania i zaprogramowanych płytek modułów wykonawczych - trzeba będzie jednak poskładać całość samemu. Na drugim końcu skali mamy kompletny zestaw "pod klienta" z usługą montażu na miejscu w domu Podsumujmy założenia projektowe: 6 kanałów 230V z przeznaczeniem do sterowania oświetleniem 4 kanały sterujące oświetleniem 1-10V moduł pomiarowy 1xpH, 1xRedox, 2x czujnik temperatury moduł chłodzenia - wentylatorami moduł autodolewki (pompa/elektrozawór i 2 czujniki poziomu) moduł gniazd "krótkoterminowych" - pompy dozujące, karmniki, cyrkulacja itp - ile sztuk ? coś jeszcze ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Ja na obecna chwile mam IKS-a i wykorzystuje - modul pH - modul Redox - modul temperatury - modul zasolenia ktory z checia bym widzial w twoim projekcie - modul dimbar (ale nie mam sciemnianych statecznikow) - modul poziomu ale tylko jako zabezpieczenie (zabezpiecza osobny uklad ktory jest oparty na elektrodach a nie plywakach ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Leszek tych kanałów 1-10V dałbym więcej. Zawsze to można podpiąc więcej bajerów(pompy, ośiwetlenie coś jeszcze znalazłoby się ) Tak jak Rafał mówi dałbym moduł na zasolenie. pH mogłoby być 2x bo niektorzy mogliby sterować także reaktorem:) A jeżeli chodzi o pompy dozujące to coś jak grotech:D możliwość rozbudowy znaczy się Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Knalow zdecydowanie wiecej ...moja opcja byla pod aktualnie posiadany sprzet ....ale z watku wczeniejszego wynikalo ze rozbudowa w nieograniczonych mozliwosciach sprzetu jest prosta . Doszedl kolejny temat ..napiecie zasilacza kompa ...mozna by bylo zrobic ze dwa-trzy wyjscia z tym napieciem do wentylatorow , bezsensem jest robic jak w skalarze opcje gdy grzalka przestaje grzac i nastawy temperatur pozwalaja na wlaczenie obwodu wentylatorow uruchamianie wlasnie takiego zasilacza ktory i tak juz jest w systemie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Kanałów 1-10V można zrobić np po 6 na moduł. A modułów może być znów ze 6. W tym projekcie to się sprowadza jedynie do kwoty kosztów. Większość modułów będzie musiała mieć własne zasilanie, ale tam gdzie się da będzie można korzystać z zasilania z portu USB. Szukam firmy która tnie/zagina blachy aluminiowe. Moduł świateł (6 gniazd niezależnych 230V) mam już gotowy i teraz trzeba wykonać obudowę.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 projet jest debesciarski ...nie wiem czy ktos z was mial skalara //ale tam juz jest wszytsko ...poza mozliwosciami ...2x oswietlenie...2x timery .opoznienie HQi ...mysle ze bedzie tez i w nowym sterowniku(choc sam nie uzywam ) Loiccutus ..ja mysle ze kanalow sterowalmych powinno byc conajmniej po 10 z kazdego systemu elekroda zasolenisa modul dimbar( nie wiem co to jest ) ale jak Rafal pisze ze by sie przydalo ??? czyli warto no i ta nieszczesna dolewka ....tak jak na pocztku ..i tak jak thcskiba pisze cos całkiem niezaleznego 'moja jest na widmie swietlnym ...ale nie wiem czy nie bedxzie to widmo przerywane mechanicznie....wiec przydalo by sie cos niezaleznegbo ...ta nasz nieufnosc do urzadzen jest wielka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 locutus ..nie bierz pod uwage liczbe postow czy cos tam cokolwiek ....skalar jest spelnieniem marzen (jestem urzytkownikrm)..a to co planujesz jest naprawde czyms mega i ja sie na to pisze za wszelka cene...tylko dzialaj .... To ze wiekszosc nie pisze to nie znaczy ze nie jest zainteresowana bo jkak strace na sprawe rozwodowa za burdel przy akwarium ..to sam Ci ...:x ..zart ..ale zona ma dosc i pelen zestaw wacikow Wymysiles to skladaj ..opcja DIY mnie kreci najbardziej .ale jestem gotowy zakupic realna , wyprodukowana przez Ciebie wersje i nie bawic sie w jazdy po gieldach oraz programowanie calosci edit I nie popelnij bledu skalara ....czesci 200zl ..a na alegro dochodzilo do 600zl ..w starej wersji bez sondy ph ,.Twoj sprzt i ma miec swoja ..nietypowo-niską wartosc ale dostepna przez Twoja strone czy tam sklep, Nie wiem co jeszcze napisac ...ludzie powinni sie wypowiadac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2008 jak to bedzie takie wypasione jak tu opisuje kolega konstruktor to ja chetnie sie pozbede pofilxa na rzecz tego oto cudenka! Bo profilux choc fajny to nie wart swoich pieniedzy, takie moje zdanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2008 A czy była by możliwość ściemniania za pomocą ścienianych stateczników T5 ,tak jak ma to miejsce w Profiluxie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2008 Blazenek wlasnie modul dimbar lub inaczej nazywany tu 1-10v sluzy do tego celu W sumie modul dimbar wraz z odpowiednimi statecznikami to niezly wydatek to taki bajer ktory jest raczej dla zaspokojenia naszego ego niz dla korali czy ryb jesli nie rozmnazamy korali plciowo jest on zupelnie nie potrzebny Osobiscie nie mam i nie wiem czy sobie to kiedys sprawie Dla mnie wazniejsze jest aby modul hqi mial zabezpieczenie przed wlaczeniem na "goraco" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2008 Z tym 1-10v też jest sporo "pieprzenia" jeśli chodzi o zbudowanie zarządzanego interface'u. Procesory AVR nie pracują z takimi napięciami - logika pracuje z napięciem do 5V i to tylko w dwóch stanach (w uproszczeniu tłumacząc napięcie jest albo nie ma co odpowiada logicznemu 0 i logicznemu 1). Nie dość więc ze trzeba wykonać dla np. 6 kanałów 1-10V, 6x układ zmieniający napięcie PłYNNIE od 0.5-5V to trzeba jeszcze budować 6x wzmacniacz który pomnoży to napięcie x2. Zatem niby banalna sprawa a sprzętowo dosyć skomplikowana. Odwrotnie jest np z pomiarem pH. Wygląda to na pierwszy rzut oka na bardzo skomplikowany przetwornik - jak "chemię" przetłumaczyć na logikę Komputera. A tu się okazuje że wystarczy elektroda i 2 scalaki po 4zł i już.... Zabezpieczenie HQI to sprawa prosta. Można ją zrealizować programowo równie łatwo jak np licznik czasu przepracowanego przez lampy, a znając ich moc - szacunkowy licznik zużycia energii... .... robi się robi... kto wie gdzie kupić taki profil, lub zna firmę która takimi profilami aluminiowymi handluje lub je wręcz obrabia..... Jak nie znajdę producenta to trzeba będzie kupować listwy od profiluksa i USB dorabiać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach