Skocz do zawartości
draco1984

Co o tym myślicie? Potrzebuję fachowej opinii!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam kurcze dylemat! Pojutrze jadę zawieźć plany do klejenia. A dalej nie wiem co z moim panelem! Jakie powinny być wymiary przegród i czy dobrze to sobie wszystko zaplanowałem :(. Boję się że akwarium przyjedzie, zaleję je wodą i okaże się że przepływ jest za mały :/.

A więc tak:

cały zbiornik:

dł. 75cm

szer. 44cm

wys. 40cm

panel boczny (z lewej strony):

15cm

44cm

40cm.

W obiegu będzie około 120l.

I teraz pytania:

1. Czy przegrody są zaplanowane poprawnie. W pierwszej będzie grzałka oraz odpieniacz. w kolejnej myślałem

o zastosowaniu dodatkowo ceramiki albo (lub razem) żwiru koralowego. w ostatniej 3 przegrodzie oczywiście pompa.

2. jakiej szerokości i jakiej głębokości powinien być grzebień przelewowy (przegroda pierwszej komory jest na

17cm.)

3. jaka szerokość między przegrodami tak, aby przepływ był odpowiedni? (ja mam zaplanowane 2cm przerwy, nie wiem

czy to nie za dużo)

Bardzo proszę o podpowiedzi... I o rady jeśli myślicie że należało by coś zmienić.

post-2595-0-26234200-1337207750_thumb.png

post-2595-0-33599500-1337207771_thumb.png

post-2595-0-74044800-1337207791_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panel powinien byc nizszy bo jak grzebien sie zapcha zalejesz mieszkanie.zobacz no mojm projekcie ..

post-2296-0-87567100-1337272429_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No akurat niewiele widać ;). Ale dzięki. To już wiem, szyba oddzielająca będzie niższa o 1.5cm od calego akwarium. Pierwsza przegroda będzie od góry z przerwą na dole, a grzebień będzie po calej dugości pierwszej komory( to jest 15cm). nie wiem tylko jak bardzo wyciąć miejsce na grzebień - 3cm będzie dobrze??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarcz nawet 5cm na 3 cm .przegrody musza byc wyższe niż lustro wody :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi