slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2012 Moim zdaniem wiele racji w tych posstach ale myślę że jest to sprawa indiwidualna co chcemy osiągnąć dzięki pompie obiegowej 1. pompa obiegowa nie zastąpi pomy cyrkulacyjnej 2. Przepływ powinien być dopasowany do przepływu pompy w odpieniaczu co wcale nie znaczy, że pompa obiegowa ma się równać z pompą z odpieniacza. 3. W pompie obiegowej mamy straty na przykład. Na kolankach oraz na wysokości słupa wody pompowanej przez pompę. 4. Pompa pompie nie równa. Jedna ma na przykład. 1 000 l a inna 1 500 a słup podnoszenia wody zupełnie inny 5. Średnica przelotów. 6. Przyciąganie ziemskie i fazy księżyca . Reasumując ja jestem zwolennikiem wolnego przepływu ale jest to związane z absorberami umieszczonymi w sumpie. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2012 Szczerze Ci polecam Aquarium System New Jet 2300, do takiego litrażu całkowicie Ci wystarczy a przy tym jest bardzo przystępna cenowo i pobiera relatywnie mało mocy:) Pozdrawiam Bart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2012 1. pompa obiegowa nie zastąpi pomy cyrkulacyjnej 2. Przepływ powinien być dopasowany do przepływu pompy w odpieniaczu co wcale nie znaczy, że pompa obiegowa ma się równać z pompą z odpieniacza. Pod tym sie wlasnie podpisuje obiema recami i obiema nogami. Pompa powina byc mniej wiecej dopasowana do wydolnosci odpieniacza + ewentualne filtry przeplywowe (u mnie + 600 na Rowe i wegiel). Inna sprawa jest jak mamy dobrany odpieniacz. Jesli jest na styk to wyjdzie mniejsza, ja mam przewymiarowany odpieniacz wiec mam wieksza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2012 Szczerze Ci polecam Aquarium System New Jet 2300, do takiego litrażu całkowicie Ci wystarczy a przy tym jest bardzo przystępna cenowo i pobiera relatywnie mało mocy:) Pozdrawiam Bart Właśnie to jest bardzo fajnie napisane. / przy tym jest bardzo przystępna cenowo i pobiera relatywnie mało mocy / Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2012 Może tu znajdziesz http://www.aquarium.lu/index1.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ogrodnik20 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2012 Dzieki za zainteresowanie. Nie wiedzialem ze bedzie tak burzliwe. Pozdrawiam wszystkich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2012 Też jestem po tych dyskusjach i wynik jest taki: Tofik ma rację, dlaczego, nikt nie potrafi tego powiedzieć ale cyrkulacja sump-zbiornik im większa tym lepsza. Ogólny wzór to pompa obiegowa = 10x objętość zbiornika. Pozdrawiam Jacek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2012 pompa obiegowa ok ale co do cyrkulacji to jest to mocno uzależnione od obsady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2012 Też jestem po tych dyskusjach i wynik jest taki: Tofik ma rację, dlaczego, nikt nie potrafi tego powiedzieć ale cyrkulacja sump-zbiornik im większa tym lepsza. Ogólny wzór to pompa obiegowa = 10x objętość zbiornika. Pozdrawiam Jacek Od obiegu jest obiegowka od cyrkulacji sa cyrkulacyjne. Obiegowka to zadna cyrkulacja i liczenie na to, ze porpawi sytuacje w zbiorniku to jak dla mnie zle twierdzenie i wprowadzajace w blad. Ja niestety nadal nie widze sensu ganiania wody gora - dol. Chyba tylko dla zasady.... obiegowa x 10 ???? a co to za przelicznik i skad sie wziol ??? mozesz mi to jakos wytlumaczyc ??? bo nie rozumiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2012 (edytowane) Od obiegu jest obiegówka - zgoda słowo cyrkulacja to wymiana - mieszanie wyobraź sobie Pompy cyrkulacyjne zapewniają ruch w akwa, ale Jackowi chodziło w tych słowach o cyrkulację akwa-sump. Czyli inaczej mówiąc o wymianę wody Co do przelicznika "obiegowa x10 objętość zbiornika" - fakt nie trafnie sformułowane zdanie, ale już mówię o cho chodzi: 10x objętość akwa to taki przelicznik na oko. Ma to pewien sens, bo bierze pod uwagę spadek wydajności wraz z wysokością. Oto przykład: Duże akwa typu 200-300L powinno mieć obieg około x10 wiecej czyli 2-3tysiące. Jak spojrzysz na wykres pompy to okazuje się że pompa ma 3000L na poziomie zero, po 1,5M wysokości podnoszenia jej wydajność spada do 2300l/h jak dobrze pamiętam. Edytowane 21 Maj 2012 przez Tofik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2012 Noooooo teraz dowaliłeś do pieca hahaah bez urazy z tego wynika że jak mam akwarium 600 l to powinienem mieć pompę obiegową około 6 000 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2012 no takie są trendy Sławku Ważne jednak jest jaka jest wysokość słupa wody do pokonania w baniaku plus prawidłowe fi hydrauliki Jeśli dobrze się pomyśli to pompę można słabszą zamontować chyba że chcemy lock line podpiąć na wylocie to wtedy taka 6000 l/h ma sens pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2012 (edytowane) Tak nie widzę w tym nic dziwnego. Kiedy miałem akwa 200L pompa 3000 była dla mnie mało zadowalająca i rozważałem wymianę na 4500 oczywiście można mieć w 600L i 3500l/h ale moim zdaniem przymało Dokładnie to co mówi luft - przy locline warto mieć większą pomopę Edytowane 21 Maj 2012 przez Tofik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2012 Niekolego TOfik, bez urazy ale wymiana to wymiana a cyrkulacja to cyrkulacja. Widzisz, ja rozrozniam oba te pojecia podczas kiedy dla ciebie sa tym samym. Wiem o co chodzilo Jackowi56 ale przekazal to w tak niespojny sposob ze dla wielu moze okazac sie bledny. Kiedys rzeczywiscie stosowalo sie taka zasade, ze cyrkulacja w zbiorniku powinna wyniesc okolo 8 x objetosc zbiornika, ale to bylo wtedy gdy do cyrkulacji uzywalo sie Powehedow 802 (bo nic innego nie bylo a pierwsze TUNZE kosztowaly majatek), czyli jakies 10-12 lat temu. Widzisz, ja sie wtedy juz bawilem w morszczyzne i pierwsze propagacje korali.... i nie robilem tego "na oko" Na oko to mozna sobie prowadzic akwarium jak sie juz ma to "oko". Bo nie widze mozliwosci lania np Ballinga na oko, albo solenia na oko. Przeczytaj jeszcze raz zapytanie kolegi w 1-szym poscie. Pyta o moc pompy a nie moc pompy + bypasow + locklina + chceci zastapienia obiegowka cyrkulacji. IMHO pompa powinna byc taka, aby wystarczajaco obsluzyla odpieniacz w sumpie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2012 IMHO pompa powinna byc taka, aby wystarczajaco obsluzyla odpieniacz w sumpie. dokładnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach