ogrodnik20 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2012 Mam pytanie bo nie mam jeszcze pompy glownej do mojego 180l + 90l sump. Jaki powinien byc przeplyw? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2012 Wystarczy trochę większy niż przerób odpieniacza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ogrodnik20 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2012 mam odpieniacz TMC V2 400 protein skimmer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ogrodnik20 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2012 To jaka radzisz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2012 Nie wiem jaka jest w nim pompa ale w takim akwarium obiegówka 1000/1500l/h będzie wystarczająca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2012 Oj wątpię w to co piszesz... Nie uwzględniasz faktu spadku mocy wraz z wysokością, a przeciętna droga z sumpa do akwa to 1,5M 1000-1500l/h to by od biedy uszło w akwa z panelem, gdzie nie ma tak wysokiego słupa wody nad pompą. Myślę że powinieneś wybrać nie mniej niż 3000L/h. Czyli albo NewJet 3000, albo OceanRuner 3500 i będzie w sam raz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2012 Tofik racja, myślałem o realnej wydajności, widocznie jeszcze spałem jak to pisałem. OR3500 to ja miałem u siebie w 700l i było ok, ale jeśli by dać coś mocniejszego, to można by było może zrezygnować z jednej pompy cyrkulacyjnej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2012 Ja jestem zdania że pompa obiegową nie da się zastąpić falownika. NO chyba że wstawi sobie pompę 12 000l/h do 200l, Pompa obiegowa wymieni wodę, ale raczej nie da rady cyrkulować po całym akwa z taką siłą jak choćby najmniejszy falownik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2012 Ja mam prosty przelicznuk 200 litrow akwarium. Odpieniac zpowienien przerobic od 4 do 8 x wode z baniaka na godzine, czyli max 8 x 200 = 1600 litrow wody/godzine. tyle tez powinno przeplynac przez sump. Znajdz pompe, ktora po podniesieniu na te 60-70 cm da ci przeplyw w okolicy 1200/1600 litrow na godzine. Mysle, ze jakas pompa 2500/h wystarczy. Mozesz do tego doliczyc przeplyw przez filtry na bypasie, czyli jeszcze z 600-800 litrow i wychodzi ci cos okolo 3200 l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2012 Nie specjalnie się z tym zgodzę... Lepiej mieć większy przepływ przez sump niż wartość przepływu odpieniacza. Pokaż mi akwa w którym wyskokowy podnoszenia wody to 60cm. Chłopak pisze że ma akwa 180L - strzelam że wysokość akwa to 40-50cm. - ale pewnie 40cm Sugerujesz że szafka ma 20cm??? Intuicyjnie można przyjmować 1,5M Szafka ma przeciętnie 70-80cm, plus fakt że woda nie leci pionowo - szukałbym takiej pompy która po podniesieniu wody na te 1,5M miałaby co najmniej 2500-3000l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2012 Kolego Tofik, nie musisz sie ze mna zagdzac, napisalem o moim przeliczniku i ja wlasnie taki stosuje. Nie jestem zwolennikiem pchania wody przez sump tylko po to zeby ten przeplyw byl. IMHO to sztuka dla sztuki. z tym 1,5 m to przesadziles.... ale nie chce o tym doskutowac, poczytaj - fizyka klasa bodajze 7 czy 8 szkoly podstawowej(kiedys bo jak to cholera teraz jest z tymi gimnazjami i klasami to nie bardzo sie rozeznaje... ))) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2012 nie przypominam sobie abyśmy byli kolegami to po pierwsze. Nie jestem zwolennikiem pchania wody przez sump tylko po to zeby ten przeplyw byl. IMHO to sztuka dla sztuki. Każdy ma inne podejście. Ale pisząc ze to sztuka dla sztuki wykazujesz się totalną ignorancją. Lepiej mieć większy przepływ i tyle. I choć może być mniejszy to jednak nie polecam tego robić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2012 Tofik każdy ma inne podejście. Ale pisząc, że lepiej mieć większy przepływ i tyle, wykazujesz się totalną ignorancją. Można mieć mały i duży przepływ, nie robi to moim zdaniem większej różnicy, ja miałem kiedyś OR3500, teraz mam NewJet 6000, i co... nic jest jak było! Ps. bez urazy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2012 Pior nie do końca - poprzednik napisał przepływ był aby był - to jest ignorancja. Bo ja choć powiedziałem, że większy jest lepszy i tyle to coś za tym mam jako argumentację. I wiem, że w wolniejszym przepływ mu nie dorówna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2012 nie przypominam sobie abyśmy byli kolegami to po pierwsze. Każdy ma inne podejście. Ale pisząc ze to sztuka dla sztuki wykazujesz się totalną ignorancją. Lepiej mieć większy przepływ i tyle. I choć może być mniejszy to jednak nie polecam tego robić. a wiec wielce szanowny Panie tofik .... napisze tylko tyle - uzasadnij swoje twierdzenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2012 Po panach to szlachta na konia wsiadała. Starczy tofik... Już mówię o co chodzi. Poza odpieniaczem w sumpie są też inne bajery, takie jak np filtry przepływowe, skała, grzałka Duży przepływ ułatwia wymianę wody pomiędzy akwa a sumpem, dzięki czemu filtracja przez filtry przepływowe jest żwawsza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2012 a ja nie mam w sumpie ani skaly, ani grzalki a filtry przeplywowe mam na bypasie. dalej mi nie wytlumaczyles jaki jest sens pchania wody w te i nazad czekam dalej na jakies sensowne wyjasnienie bo to co podales nadal nie uzasadnia twojej teorii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2012 (edytowane) Ja mam w bańce 375 l brutto NJ 4500. Z powodzeniem wykorzystuję strumień wody do cyrkulacji szczególnie za skałami. Mam zrzut wody z akwarium 32 mm z możliwością regulacji i bajpasy do lampy UV i innych. Tak że popieram zdanie Tofika że im większa pompa tym lepsza, z tym że zrzut musi tę ilość wody odebrać. Pozdrawiam Edytowane 19 Maj 2012 przez buntownik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach