Skocz do zawartości
gibi1984

Nowy zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie niedługo będę ruszal nowym zbiornikiem a niechcial bym popełnić błędów czy na deltecu 600 dam radę pociągnąć akwa 130x60x50 wys plus Sump jakieś 150 l?

Obsada sps + może kilka lps oswietlenie 1x 250 hqi plu 4x52 t4 powinno chyba starczyć co? Piszcie radzcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

deltec mce 600 czy apf 600 bo to spora różnica? mce nie wystarczy a apf też troszkę słaby na taki zbiornik ale przy nie za dużej obsadzie ryb powinien dać radę... światła to trochę za dużo.... wystarczy 250hqi + 2x54w albo 150hqi + 4x t5 54...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zrobicie sami na led :P oświetlenie to jest takie proste. Co do dodania świetlówk to BART ma sporo racji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem apf600 spokojnie pociągnie taki zbiornik,nawet przy sporej obsadzie( sprawdzałem :smile: )

Jeśli chodzi o oświetlenie to dałbym 2x250W hqi plus 2xT5.

150W hqi słabo sprawdzają się w zbiornikach sps"owych.Nie zapomnij też o solidnej cyrkulacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak najlepiej zaproponować koledze 5W na L a jak! będzie jeszcze lepiej....:/ bez przesady ludzie.... nawet na SPSowe zbiorniki 1W/1L to bardzo dużo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bart chyba mało wiesz o zbiornikach spsowych przy tych wymiarach zbiornika 2x250hqi oraz 2x54w t5 to idealne światło choć ja bym dał 10lub12x54W T5 na lampie ATI daje lepsze światło niz hqi ale to minimum przy tym wymiarze ,a to nie rośliniak żeby wat na litr przeliczać to kwestia ustawienia skały korali itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@darpol tu nie o przelicznik wata na litr chodzi (uprościłem to wyżej):) zapewne wiesz więcej... ale troche acroporek mam i dalej bede sie upieral że to jest lekka przesada to co zaproponował BigW;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bart pewnie masz akry pod samym lustrem wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bardzo rozumię ,masz parę acroporek to fajnie tylko jakich i ile i jak długo chcesz je w takim świetle trzymać , czyli uważasz że ja wymieniając lampę z 8x80w na 12x80w wydałem niepotrzebnie pieniądze i nie zauważyłem różnicy w wyglądzie korali ,pewno że montiporą i seriatoporą te światło wystarczy ale np humilis dopiero po wymianie światła zaczął mi rosnąć nie wspomnę o mileoporach więc jak komuś doradzasz to przynajmiej nie pisz głupot o tym że przy zbiorniku spsowym 130x60x50 dałbyś mniej niż 2x250hqi i 2x54w t5 :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe.... ok już się nie odzywam:):) bo głupi jestem:) w morzu one mają z pewnością też tyle światła, że z butów wyrywa;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bart daj foty baniaka.

Edytowane przez tolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe... zapraszam do mnie zobaczyć baniak:) masz nie daleko:) fotek nie posiadam na chwilę obecną bo raz nie umiem fotografować a dwa nie mam na to czasu:) ale jak się wstrzymasz trochę, to niebawem na naszej stronie sklepu www.Skrzydlica.pl pojawią się też fotki mojego baniaczka:) tylko musi zawitać do mnie nasz fotograf:)

Jak masz to pokaż swój:) Ja uważam, że najlepsze baniaki i najzdrowsze zwierzaki są tam gdzie jest najbardziej blisko natury:) a jestem pewien że w naturze aż tyle światełka nie ma... Moim prywatnym zdaniem tyle światła to bezsens:) ale jak wiadomo... ilu akwarystów tyle pomysłów:)

Pozdrawiam

Bart

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popatrz sobie na NR tam są moje foty.Ja w ledach bym dał ok.250-300W a Hqi się nie wypowiadam bo nie miałem ale napewno nie żarniki 150W :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bart, jak rozumiem twoje wywody sa poparte Twoim wieloletnim doświadczeniem :)

Tylko dlaczego amerykanie, który mają rafy w domach o kilkadziesiąt lat dłużej od nas uważają inaczej niz ty? Zapraszam na ReefCentral i tam pochwal się swoją wiedzą, może Cię docenią :)

Ja przez 3 lata miałem 2,4W/l i wszystko rosło jak głupie a Quadricolor siedział w miejscu i grzał się prawie pod lampą, teraz mam 1,2 W/l i żałuję że nie mam jak zamienić lampy 6x80 na 8x80W. Wszystko niby rośne ale moim zdaniem światła nigdy nie za mało jest tylko problem z chłodzeniem.

Edytowane przez jjablonski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bart nie obraź się ale jak wiesz lepiej od kogoś kto hoduje acropory od czasu kiedy byłeś jeszcze w podstawówce (nie mówię tu tylko o sobie) to

chociaż poprzyj to jakąś konkretna wiedzą a nie że w morzu nie mają lamp hqi czy t5 ,pewno że nie mają tylko jakie mają światło na głębokości 5metrów czy mniej niż watt /litr nie wiem musiałbyś kogoś spytać ile watt ma słońce i ile litrów ma ocean no wtedy się dowiemy a i morze nie ma odpieniacza może też zrezygnujmy :good2:

ps .prowadzisz sklep jak rozumię to nie popełniaj takich falstartów bo to Ci klientów nie przyniesie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że cała debata tutaj się zrobiła z offtopu co nie ma sensu:) przyznaję, że acroporki to moja pasja akurat w akwarystyce nie jest... ale troszkę opracowań czytałem ludzi mądrzejszych ode mnie czy od jak mniemam wielu z nas forumowiczów i z tych opracowań firmowanych przez Preisa czy Red Sea jednak wynika, iż 0,9 W na litr przy zbiornikach do 60cm głębokości całkowicie acroporkom wystarcza:) zresztą nie startowałbym sklepu z wiedzą jedynie popartą o moje doświadczenia dopiero kilkuletnie:) jak dla mnie koniec tematu:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z odpieniacza jak najbardziej można zrezygnować:) zapraszam na spotkanie do nas niebawem (termin podamy w najbliższych dniach) akurat będzie wykład jednego z kolegów który prowadzi akwa kilka już lat bez odpienki na samym algae scrubberze i ma tam trochę spsków:) jest trochę mitów których się ludzie niepotrzebnie kurczowo trzymają:)

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje bardzo za takie zainteresowanie a co do cyrkulacji to teraz mam oceanprop 15000 i Tunze nie wiem jaki model ale tez 15000 z tym ze ta pierwsza chodzi na słabszej mocy a Tunze na Maxa ponieważ potencjometr sie zjaral:( zalalem woda . Czyli jeszcze dodać jedno hqi i 2xt5 wywalić tak??Ok jeszcze raz dzięki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi