Skocz do zawartości
patricia

Paracanthurus hepatus LEŻY NA DNIE..POMOCY!!

Rekomendowane odpowiedzi

witam...nie wiem jak mogę pomoc hepatus leży na dnie bez objawów zadnej choroby.dziwnie sie zachowuje jest jakby zestresowany wykonuje szybkie ruchy staje na głowie i lezy na dnie oddycha skrzelami ..szybko..nie podchodzi do jedzenia.Czy ktoś może wie co to moze być.Dodam ze w akwarium nic nie było zmieniane wszystkie parametry nie zmieniły sie.Z gory dziękuje za wszelkie informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

długo go masz już? jak skrzela? brzuch czasem nie zapadnięty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam go od stycznia żadnych problemow do tej pory zdrowy jak ryba...:)a teraz:(pozostale rybki ok zdrowe..ale faktycznie ma zapadniety brzuch...patrze na niego to jakby miał jakis paraliz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hepki to dziwne ryby, czasami jak się bardzo zestresują to moga zachowywac się niepokojąco... jeżeli ma coś jakby konwulsje to już mu nie pomożesz... jak to wina cyjanku to też mu nie pomożesz.... a jak temperatura w akwa?! może mieć jakies pasożyty jeżeli tak to możesz mu zrobić kompiel w RO jakieś 10min ale pamiętaj żeby wyrównać temperaturę wody nim go włożysz, jakbyś jeszcze wyrównała PH to byłoby wogóle super (najlepiej jakimś bufforkiem...) trudno cokolwiek powiedzieć co mozesz uznać za pewnik niewidząc ryby....

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz za duże akwarium jak na hepatusa. Nie ogarnia tych 120 litrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie hepatusa przeraziła wielkosć zbiornika. 120 litrów to jest ocean.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bazyl co ma piernik do wiatraka? Akwarium jest małe, ale to nie znaczy ze ryba zaraz zdechnie z tego powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, wielkość zbiornnika dla hepausa plus inne ryby nie ma większego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już w mniejszych baniakach widziałem hepki... pewno, że to nie najlepsze środowisko dla takiej ryby... ale jak hepek ma do 5cm to nie ma dla niego zbytniego stresu w związku z rozmiarem akwa... więc uważam, że lepiej zamiast uszczypliwości, podzielić się jakimiś konstruktywnymi radami:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejdzie mu :D

Nic mu nie przejdzie jest już trupem :(

Miałem tak samo z białobrodym :(

Odnośnie objętości zbiornika jak to jest ?

1000 l w obiegu dla hepcia to jest ok ?

W OBIEGU !!!

Czekam na odpowiedż bo już mam ripostę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, jeśli zbiornik 120 l dla hepatusa plus inne ryby nie ma wiekszego znaczeniia dla kondycji ryb , to rzeczywiscie się czepiam. Zapewne kolega S.D. będzie miał jakieś genialne uwagi.

Edytowane przez bazyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam o pojemność baniaka dlatego bo sam mam .

Główny 105l sump 120l co daje225l i co wy na to ?

Podobnie jest z ilością światła na litr wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, jeśli zbiornik 120 l dla hepatusa plus inne ryby nie ma wiekszego znaczeniia dla kondycji ryb , to rzeczywiscie się czepiam. Zapewne kolega S.D. będzie miał jakieś genialne uwagi.

Ja też uważam, że 120 l to przesada dla Hepka (pod warunkiem, że nie jest to rozmiar S lub XS(T) bo takiej rybie to różnicy nie robi... ale nie uważam też, żeby w tej konkretnej sytuacji to miało jakiś wpływ... takie ryby jak Hepek czy Białobrody stresują się zbyt małym baniakiem i wtedy dosięga ich np. ospa lub brak apetytu, ew. fiksują w zbiorniku a nie pikowanie głową w dół i jakieś takie akcje... w tym przypadku tak jak mariuszduch powiedział, rybka najprawdopodobniej jest już skończona albo cyjanek albo pasożyt, na 1 nie ma lekarstwa na drugi chyba w takim stadium też nie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam o pojemność baniaka dlatego bo sam mam .

Główny 105l sump 120l co daje225l i co wy na to ?

Podobnie jest z ilością światła na litr wody

Tu nie chodzi o ilość wody w obiegu bo to nie ma takiego znaczenia jak przestrzeń dla ryby, żeby mogła popływać a nie ledwie się obrócić w zbiorniku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co, zapływał się na śmierć, utopił się, miał czołowe zderzenie z szybą w akwarium?

Ryba jest chora. A co jej jest? HGW.

To jest morszczyzna która jest nieprzewidywalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi