maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2012 Witam wszystkich z ta wspaniałą pasją... Postanowiłem dołączyć również do tego forum, więc swój watek rozpocznę od 11 dnia powstania mojego akwarium i tak o to się przestawia. 11 dzień dojrzewania akwarium wykonałem pierwsze kompletne testy a oto ich wyniki NO3 – 0.02 w piątym dniu było 10 PO4 - 0,03 PH - 8 KH - 9 Ca - 410 Mg - 1260 zasolenie - 1023 Temp niestety 29 będę ja zbijał. Bardzo bym prosił o komentarz czy proces dojrzewania przebiega dobrze. W akwarium dosłownie rudo od okrzemków, na których sa pęcherzyki powietrza oaz skałki porastają glony. Niestety odpieniacz nadal pieni białą pianka ustawiony jest tak by ta pianka była w połowie konina pieniącego czy to normalne przy odpieniaczach. WSZYSTKIE KOMENTARZE MILE WIDZIANE Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2012 Temperatura niebezpiecznie za wysoka! Musisz ją zbić myślę, że max do 26 st. Co do reszty to normalne:) nie masz tam jeszcze żadnego życia to i odpieniacz nie ma co wywalać, jeśli chodzi o poziom wody w tubie odpieniacza to musiałbyś wstawić fotkę jak to wygląda, może wtedy udałoby się coś powiedzieć. Witamy w naszej pasji i życzę powodzenia:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2012 Temperatura niebezpiecznie za wysoka! Musisz ją zbić myślę, że max do 26 st. Co do reszty to normalne:) nie masz tam jeszcze żadnego życia to i odpieniacz nie ma co wywalać, jeśli chodzi o poziom wody w tubie odpieniacza to musiałbyś wstawić fotkę jak to wygląda, może wtedy udałoby się coś powiedzieć. Witamy w naszej pasji i życzę powodzenia:) Witam .... Z góry dziękuję ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2012 (edytowane) Te termometry są do d...., miałem taki i czym wyższą temperaturę pokazywał tym bardziej przekłamywał Porównywałem je później w sklepie i prawie każdy pokazywał inną temperaturę Akwarium fajne, życzę sukcesów <div><br></div><div>Ps kubek jest pełen wody, czy mi się wydaje?</div> Edytowane 2 Maj 2012 przez Piotr34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2012 Te termometry są do d...., miałem taki i czym wyższą temperaturę pokazywał tym bardziej przekłamywał Porównywałem je później w sklepie i prawie każdy pokazywał inną temperaturę Akwarium fajne, życzę sukcesów <div><br></div><div>Ps kubek jest pełen wody, czy mi się wydaje?</div> Dziękuję... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2012 W kubku jest pełno wody? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2012 W kubku jest pełno wody? Tak przed zrobieniem zdjęcia ustawiałem odpieniacz i przelała się woda w obecnej chwili, biała pianka jest przy górnej części konina odpieniacza, kubełek jest pusty.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2012 Tak przed zrobieniem zdjęcia ustawiałem odpieniacz i przelała się woda w obecnej chwili, biała pianka jest przy górnej części konina odpieniacza, kubełek jest pusty.. To ja bym to teraz tak zostawił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2012 (edytowane) W dniu dzisiejszym tj. 02.05.12, postanowiłem zasiedlić akwarium częściową ekipą dbającą o czystość. Akwarium ma 14 dni, okrzemki zaczynają zanikać I robi się delikatnie zielono, mam nadzieje, że nie zaszywko Kraby 1 szt - Calcinus elegans 2 szt. - Clibanarius sp. Ślimaki 2 szt - Nassarius aasp - Small Sand Snail 2 szt - Nassarius sp. - Sand Snail 2 szt- Tectus fenestratus - Turbo snail Edytowane 2 Maj 2012 przez maciekelkk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2012 Witam… Zapewne te małe maleństwo na pierwszym zdjęciu będzie trudne do rozpoznania, ale może ktoś miał podobne. Pozdrawiam Dziękuję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2012 03.05.12 Witam.... W akwarium doszła wstępna ekipa czyszcząca, która już po kilku godzinach pokazała, co potrafi a zrobił to krab pustelnik, na czwartym zdjęciu widać efekty jego pracy. Skład ekipy jak wyżej opisałem. Pozdrawiam… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2012 (edytowane) Witam Kolejny pomiar testów z 14 dnia dojrzewania wraz z porównaniem z 11 dnia dojrzewania. WYNIKI TESTÓW Po 10 dniach 30.04.12 NO3 – 0.02 PO4 - 0,03 PH - 8 KH - 9 Ca – 410 Mg – 1260 03.05.12 NO3 – nie wykryto PO4 - nie wykryto PH - 7,9 KH - 8 Ca - 430 Mg - 1260 Proszę o komentarz . Dziękuję Pozdrawiam.... Edytowane 3 Maj 2012 przez maciekelkk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2012 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2012 A tym razem przystojniak, robotnik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2012 (edytowane) Witam Z dniem dzisiejszym mam nadzieje problemy z utrzymaniem temperatury się zakończyły, dodałem wentylator, który ma wielostopniowy poziom regulacji i na trzecim poziomie z sześciu utrzymuje temperaturę a na wyższych delikatnie zbija, Polecam... Temp w baniaczku 26 stopni i taka będę starał się utrzymać chyba, że uważacie, że jest za wysoka. Pozdrawiam Edytowane 4 Maj 2012 przez maciekelkk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2012 A tym razem kolega koledze porządek na grzbiecie robi... Mój odnośnik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2012 A tym razem kolega koledze porządek na grzbiecie robi... Mój odnośnik Witam Obserwuj bo być może koledze nie chodzi o robienie prządku tylko o nowy domek bo mu się spodobał. Chce kolegę eksmitować tak to już jest z pustelnikami. Pozdrawiam i życzę sukcesów. Robert. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekelkk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Maj 2012 Witam... Panowie pytanie zapewne banalne, lecz mnie trochę to niepokoi to znaczy dziś mija 18 dzień dojrzewania i w wodzie jest dosyć sporo bąbelków powietrza oraz innych cząstek. Czy to normalny objaw dojrzewania?.. Z góry dziękuję ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach