Skocz do zawartości
daro462

jak zaczac z akwa morskim

Rekomendowane odpowiedzi

witam, chcialbym zalozyc akwa morskie ale czy to duzy koszt i jakie pozniej koszty utrzymania? mozna jakos to zrobic nie drogim kosztem.

mam akwarium 50L do wykorzystania, oraz filter kubelkowy, co jest mi potzrebne? ,oze ktos cos podpowiedziec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak do akwarium morskiego podchodzisz z góry do zrobienia go tanim kosztem i z resztek co Ci zostało po akwarium dla gupików to daruj sobie

ps .Mariusz dość ciekawy link :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staram się jak mogę :P

Tak na serio, ja "wszedłem " w morszczyznę naprawdę zielony ale czytałem,wertowałem co się da i jakoś wyszło. Potem zadawałem pytania wcześniej przemyślane :) Ale co zrobić jak ludziom się nie chce szukać .Myślę że jakbyśmy w sklepach podpisywali akty adopcji, wtedy ludzie zaczeli by myśleć :) (żart)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, chcialbym zalozyc akwa morskie ale czy to duzy koszt i jakie pozniej koszty utrzymania? mozna jakos to zrobic nie drogim kosztem.

mam akwarium 50L do wykorzystania, oraz filter kubelkowy, co jest mi potzrebne? ,oze ktos cos podpowiedziec?

Pozostań przy złotej rybce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz ile $$ masz na rozruch to coś poradzimy i nie zrażaj się wypowiedziami innych bo to normalka musisz się do tego przyzwyczaić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

beret chetnie wszyscy pomogą tylko nie można napisać że pozostało mi akwarium 50l po słodkim i filter kubełkowy oznacza to że kolega nie wykazał żadnej chęci poczytania o akwarystyce morskiej a na dodatek pisze że chce to zrobić tanim kosztem co to oznacza tanim kosztem ,że niby co bez RO bez soli morskiej tylko sól z tesco bez odpieniacza bez skały nie bardzo rozumię zreszta inni koledzy chyba też?? :confused:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

beret chetnie wszyscy pomogą tylko nie można napisać że pozostało mi akwarium 50l po słodkim i filter kubełkowy oznacza to że kolega nie wykazał żadnej chęci poczytania o akwarystyce morskiej a na dodatek pisze że chce to zrobić tanim kosztem co to oznacza tanim kosztem ,że niby co bez RO bez soli morskiej tylko sól z tesco bez odpieniacza bez skały nie bardzo rozumię zreszta inni koledzy chyba też?? :confused:

nie no tak to nie tylko cjodzi mi o to ze akwa 50 l mam, czy na poczatek kubelek wystarczy? i czy bez odpieniacza jest mozliwe na poczatek ze akwa bedzie zylo, wode mam alatwiona z podmianki skaly z 5kg tez,z czasem kupie odpieniacz i inne rzeczy, tylko nie wiem jak z oswietleniem teraz? da sie cos za dobra cene jakas uzywke kupic na poczatek? jakis panel czy cos innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daro napisał ,,mam akwarium 50L do wykorzystania, oraz filter kubelkowy, co jest mi potzrebne? ,oze ktos cos podpowiedziec?,,,, jak zaczynałem to tak samo mi pisali czytaj i czytaj nawet jak zbiornik zachwiał się to najpierw mnie skopali bo to żle i tamto żle a póżniej nie pomogli no ale może ludziska się pozmieniali i ci podpowiedzą no ja w cuda nie wierze ale może ,życzę ci powodzenia na forum i wytrwałości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kombinuj z kubełkiem tylko od razu kup odpieniacz np hydor slim skim ten mniejszy ,lampkę poszukaj 2x24w jakąś kompaktową np z aquela ,dwa małe falowniczki np koralia nano i tyle ,skały 5kg starczy ułóż tak aby nie zrobić gruzowiska (tz jakąś lużną konstrukcję ) i tyle na początek :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze poszukasz to zrobisz odpieniacz i reaktor z butelki po Coca Coli :). A i filter do Bio Pellets rowniez. Widzialem tu na forum takie posty. Takze czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to bym się bał wiecie w coli sama chemia może zaszkodzić może z piwniczanki niegazowanej bezpieczniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi