smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2012 (edytowane) Witam, widzę że parę osób ma stypę LED'ową więc wrzuce tu mój nowy projekcik. Pomysł był taki aby migrować z lampy T5 na LED. I tak powstał upgrade zastępujący 2 świetlówki T5 3 panelami LED Radiatory przygotowane są na dołożenie kolejnych 3 listków po 6 LED w przyszłości Aktualnie zastosowałem: 3 x listwa po 6xXP-G 3 x listwa po 6xXP-E Royal Blue 2 x wiatrak 120mm low noise Drivery własne oparte o MBI6651. Aktualnie poskładane, następny etap wycinanie miejsca w lampie pod radiatory. Na fotkach widać wysterowanie LED'ów na 950mA. Jutro upgrade białych na 1,1A Edytowane 18 Kwiecień 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2012 i kolejne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2012 Paski gdzie kupiłeś ? I w jakiej cenie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2012 Oczywiście Maritex, mają bardzo dobre PCB pod LED'y z dobrym odprowadzaniem ciepła. A to jednak nie jest standard u innych dostawców. Paski po 6 są moim zdaniem idealne bo pozwalają dobrze rozłożyć oświetlenie np. dla akwa 120cm... Jak masz więcej upakowane to robisz punktowe oświetlenie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2012 A jaki koszt paska ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2012 Ja to z maritexu biore wiec taki jak na stronie maritex.com.pl http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/17345 A i co do PCB - robia naprawde fajne PCB. Mialem juz ledy Cree wielu dostawcow. Jednak wiekszosc ma niby troche taniej ale... ich PCB to prawie zwykle PCB z kiepskim przenoszeniem temperatury. Na tych paskach z Maritexu po przykreceniu ich do radiatora ALU, ciężko jest podlutować kable zasilania tak oddaje ciepło PCB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2012 Dzięki a czy czasami nie masz na zbyciu jednego royal blue ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2012 nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2012 Mały update. Prace trwały do 04:00 ale chyba skończone Ledy wysterowane na moc jaką podawałem. Album ze zdjęciami ( z powodu miernych możliwości uploadu naszego serwera ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2012 No fajnie Ci to wyszło Kiedy produkcja seryjna ? Czym sterujesz lampę ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2012 (edytowane) Nie ma seryjnej produkcji to DIY - nie chce skończyć jak Loccutus ( joke ) Teraz steruje ... zasilaniem :-) Lampa ma sterowanie PWM ale to drugi etap Ale myślę że wart przemyślenia dla osób które chcą mieć ładnie wyglądającą lampę hybrydę. ATI sunpower - te starsze - są w miarę tanie używane a łatwo się przerabia. Jakby mi się chciało to można fajnie przemalować np. na kremowy kolor Lampa ma duży potencjał, można moduły montować wzdłuż lub w poprzek i wtedy zostawiamy tylko 2 x T5 ale za to więcej światła w LED. No i fajne jest to że łatwo jest dalej przerabiać. za pół roku jak się sprawdzi dokładam 4 moduł i wtedy będzie w poprzek. Teraz robię sterowanie którego wyświetlacz też się spokojnie zmieści :-) Ściemnianie, moonlight, przejścia barw itp... Banalne ale to w maju :-) PS. Wentylatory mega przeskalowane :-) Temp radiatora 27st po drugiej stronie leda na radiatorze, na ledzie jakieś 40 st. C st mierzone pirometrem. Edytowane 22 Kwiecień 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2012 (edytowane) it's alive Brawo masz plusik Edytowane 22 Kwiecień 2012 przez mariuszduch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2012 W Maritexie mozna negocjowac ceny - ostatnio placilem 70zl netto za sztuke - bralem 4 biale i 8 zimnych. W zasadzie dostalem pytanie - ile pan proponuje - zaproponowalem 70zl zeby sie nie wyglupic. Moze komus uda sie zejsc jeszcze z cena ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach