Skocz do zawartości
marekcolik

Prawie 500l podwodnego świata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

moja przygoda z morszczyzną zaczęła się rok temu, kiedy to zakupiłem zestaw SERA Marine. Jednak tak mnie to zafascynowało, pomimo kilku wpadek na początku, że już po miesiącu chciałem się przeprowadzić na coś większego... I tak na początku grudnia 2011 został zalany nowy zbiornik o wymiarach 150cm długi, 60cm wysoki z kominem zew. z prawej strony. Zbiornik z wyjątkiem tylnej szyby i komina zrobiony ze szkła OPTI. Stelaż ze stali, lakierowany proszkowo. obudowa szafki i korona to dzieło znajomych z firmy KOMANDOR.

Co do osprzętu:

cyrkulacja 2 x TUNZE 6095 + mała koralia

pompa obiegowa NEW JET 6000

filtr na biopelety SKIMZ

odpieniacz SKIMZ

filtry na złoża poskładane z osmozy i zasilone NEW JET 2300 przykręconym na min.

do całości podpięty PROFILUX 3EX z zew. wyświetlaczem

z góry dziękuję za pomoc całej ekipie Erybki z Zabrza, gdzie wszystko zostało zakupione i z ich pomocą podłączone i odpalone

załączam kilka fotek i z góry przepraszam za jakość

post-1969-0-11030000-1334488540_thumb.jpg

post-1969-0-75624500-1334488552_thumb.jpg

post-1969-0-41962400-1334488567_thumb.jpg

post-1969-0-80477900-1334488581_thumb.jpg

post-1969-0-45482000-1334488598_thumb.jpg

post-1969-0-94130100-1334488612_thumb.jpg

post-1969-0-07344300-1334488625_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piknie Panie piknie. :thumbsup:

Czekam na cd.

Pozdrawiam :banana:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne, tylko bio pellety powinny byc przed odpieniaczem. A skrzydlica za co eksmisje dostala? :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ziomala !

Zapowiada się bardzo dobrze :thumbsup:

Dopisz jeszcze czym świecisz i jak są to ledy to czy masz je sterowane przez profiluxa.

Życzę powodzenia :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne, tylko bio pellety powinny byc przed odpieniaczem. A skrzydlica za co eksmisje dostala? :thumbsup:

oczywiście, że spływ z bio pellet jest przed odpieniaczem, jedynie sam filtr postawiony został, ze względu na miejsce w innej komorze. Co do skrzydlicy to chwilowe miejsce przed przeniesieniem jej do innego zbiornika - niestety wszystkie nemo mojej córki "zniknęły" w jej brzuchu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ziomala !

Zapowiada się bardzo dobrze :thumbsup:

Dopisz jeszcze czym świecisz i jak są to ledy to czy masz je sterowane przez profiluxa.

Życzę powodzenia :good2:

oczywiście zapomniałem o światle...

lampa LED zbudowana na modułach Aqualed, pracą steruje komputer tej samej firmy (fazy księżyca itp) - niestety całość nie ma możliwości sterowania przez Profiluxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy że jesteś jednym z nielicznych szczęściarzy który zrobił zakupy w aqualed :wink:

Przez samego profiluxa da się wysterować tylko drivery muszą być z odpowiednią opcją - PWM lub sterowanie w zakresie 1-10V. Ale o nic więcej nie pytaj w zakresie led bo niestety nie znam się jeszcze na tym :blush:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czysto i schludnie.Swietne ulozenie skaly :thumbsup:Jak korale podrosna to bedzie naprawde porzadny kawalek rafy. Jedyna rzecz, ktora mi sie nie podoba to kable od pomp cyrkulacyjnych na tylnej szybie.Ja bym ten po prawej ukryl za skala, a ten z lewej strony puscil wzdluz spoiny w rogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny zbiorniczek....widzę, że masz achillesa i imperatorka. Ciekawy jestem jaką docelową obsadę planujesz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny zbiorniczek....widzę, że masz achillesa i imperatorka. Ciekawy jestem jaką docelową obsadę planujesz??

obsada na dzień dzisiejszy:

Acanthurus achilles

Amphiprion ocellaris x 2

Chromis viridis x 3

Labroides dimidiatus

Zebrasoma flavescens

Zebrasoma xanthurum

Pomacanthus imperator

Paracanthurus hepatus

Salarias

jeżowiec Diadema

Krewetki czyszczące x3

rozgwiazda piaskowa x3

Krewetka szkarłatna

Zając morski

kilka ślimaków

był jeszcze Sohal ale nagle z dnia na dzień "odpłynął"

a co do planów na przyszłość to może kiedyś jeszcze Zebrasoma Gemmatum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładna obsada jednak nie wiem dlaczego w erybce nie powiedzieli Ci że Acanthurusów nie powinno się trzymać razem ,więc albo jeden albo drugi w krótkim czasie i tak zakończyłby karierę w twoim zbiorniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładna obsada jednak nie wiem dlaczego w erybce nie powiedzieli Ci że Acanthurusów nie powinno się trzymać razem ,więc albo jeden albo drugi w krótkim czasie i tak zakończyłby karierę w twoim zbiorniku

Napisz prosze dlaczego, dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to są najbardziej terytorialne pokolce o i prędzej czy pużniej jeden drugiego zabije ,np białobrody -japonikus ,sohal -lineatus itd po drugie sohal morze czerwone achilles hawaje pasują do siebie jak ... przerabiałem wszystkie prawie i wiem czym to się kończy pewnego dnia. obecnie mam i sohala i achillesa ale w dwóch różnych zbiornikach i mają się dobrze z tym że achillesa w zbiorniku mniejszym niż 1000litrów to góra pół roku utrzymasz a sohal znowu szybko rośnie i podobnie tylko duży zbiornik i jak najmniej pokolców

ps. z achillesem życzę powodzenia ja mam czwartego od dwóch lat poprzednie żyły góra 6miesiecy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi