Skocz do zawartości
jackul

erytromycyna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przepraszam nie było mnie długo na forum ale problemy techniczne z kompem a i hasła zapomniałem. :unsure:

jak w temacie podałem :erytromycyna!! :nuke:

przeczytałem gdzieś na forum angielskim , jak to koleś wałczył z plaga cyjano bakterii,

podpowiedział mu kolega, mikrobiolog żeby zastosował te tabletkę ale nigdzie w tym opisie niema jaka to tabletka(gramatura)bo sa 250 i 500 i wiem ze miał 200galonow akwarium użyl cala i ....

rano ślad po cyjano zniknął żadnych ubocznych skutków,

i teraz pytanie czy ktoś z kolegów na tyle ma wiedze by pod powiedzieć czy tabletka ta zabije wszystkie bakterie?

jesli nie to ile trzeba użyć na akwarium 270L (mam tabletkę 250g)

i czy w ogóle bawić sie w takie podejście do tematu.

mam jeszcze jedno pytanie:

dotyczące podmian wody

rozmawiałem z ludźmi którzy zajmują sie zawodowo akwariami słonymi w firmach jako ozdoby od kilku dobrych lat

z dobrym skutkiem, na moja opowieść o akwarium i problemach z dziwiło go tylko jedno ze dlaczego tak często podmieniam wodę??

a podmieniam, co 2 tygodnie. on w akwariach po wyżej 1000L podmienia co 6miesiecy i wszystko działa

czy aby te częste podmiany nie powodują zachwiania równowagi w akwarium??

Przepraszam jestem dość swierzy w tym hobby ale staram sie własnie, czytać i pytać żeby cos z tego wyciągnąć.

proszę o pod powiedz jak z tymi 2 problemami sobie poradzić.

jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare ladnych lat temu stosowalem erytromecyne. Dostalem wtedy przepis stosowania 1 tabletki na 300 litrow wody przez 5 dni. Wazne jest to, zeby podawac po zgaszeniu lamp bo podobno antybiotyk rozpada sie pod wplywem swiatla.

Moje wrazenia sa takie, iz nigdy wiecej nie podam tego do akwarium. Pamietam, ze po 3 dniach zaczely odklejac sie grzybowiece od skal :)))), cyjano zeszlo w 80% ale nie calkowice a baniak dochodzil do siebie ze 3 miesiace.

Osobiscie nie polecam. Ale wtedy nie bylo jeszcze Chemicleana ...

Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tabletki erytro są po 200mg, i taka tabletka na 300 litrów wody tak naprawdę niewiele daje, można śmiało dać 2 tabletki tego makrolidu i nic się nie powinno stać negatywnego dla życia. Najlepiej skonsultować to z weterynarzem. Oni mają swoje przeliczniki dawek. A jak dostaniesz receptę to wychodzi około 7 PLN za opakowanie (cena przed aferą refundacyjną)

Edytowane przez adam_s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

faktycznie chemiclear jest juz ale tez byl użyty 4 razy fakt ze pewnie nie dokona dobrze z reszta

bo przy ostatnim razie zauważyłem ze jak wyłączyłem światło to faktycznie w ciągu 48h czerwone dywany poznikały

ale .... 2 tygodnie i znowu walka,

lecz tym razem widze postępy odkurzyłem caly baniak (no tam gdzie doszedłem) i teraz juz na piasku sie nie pojawia, ale na skalach za to tak, w mniejszej juz ilości, wiec jutro lub dzis odkurzę znowu. ale za to na piasku jest więcej brązowego zastanawiam sie czy to nie jest jeszcze kwitniecie baniaka bo mam roślinki które podobno tylko jak baniak kwitnie to rosna (takie zielone patyczki)przepraszam z nazewnictwa jestm slaby.

włączyłem lampe uv od 2 dni widze ze cyjano ogólnie ustępuje powoli, ale zeby nie przedobrzyć to dzis wyłączę.

Co do podmian to faktycznie chyba nie bede szalał(juz mam kilka sygnałów z rożnych stron ze wody nie trzeba podmieniać tak często) bede sprawdzał staty wody i jak będzie kiepsko to podmienię,

ale mam pytanie jesli tak rzadko podmienia sie wode to jakie preparaty zastosować by dorzucić wapn,magnez....itp potrzebne pierwiastki.

korale mi sie ladnie rozwijaja(miekasy oczywiscie)bo za mlody baniak mam na twarde ale napewno beda bo odmiana brazowego troche mi sie nudzi :confused:.

co do tabletek to jak pisałem mam ale jesli chodzi o użycie to się jednak trochę waham, muszę jeszcze troche poczytac lub jakis kontakt zlapac.

dziekuje za podpowiedzi.

i wesolych swiat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi