Skocz do zawartości
HUNCO

Dobór oświetlenia - T5 czy HQI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jest to mój pierwszy post na forum więc chciałbym się grzecznie przywitać - Witam wszystkich ;)

Mając już jakieś tam doświadczenie z akwarystyką słodkowodną przyszedł czas na morskie - ta ilość kolorów jest porażająca :o

O ile sprzęt "wodny" już jest dobrany o tyle pozostała kwestia oświetlenia.

Akwarium 120x44x50h, 3 boki OW, komin, korona 15-20cm wysokości.

Korale miękkie i LPS, może z czasem jakiś SPS dojdzie w miarę zbierania doświadczenia.

Który sposób oświetlenia zbiornika będzie bardziej wydajny, przy którym będą lepsze efekty, a który tańszy w ekploatacji? W pierwszym założeniu było 4x54W T5 na 2 statecznikach(ewentualnie +54W aktynika) ale czy to dobre rozwiązanie będzie? Czy może lepiej zmienić źródło światła na 2x150W HQI lub jakąś kombinację HQI+T5? Z góry dzięki za pomocne odpowiedzi. Mam nadzieję, że za 2-3miesiące również będę miał się czym pochwalić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpoczynałem od podobnego litrażu i miałem T5 4x54W dwie białe i dwie aktyniki na przemian.Zmieniałem co pół roku i wszystko było ok.a zaczynałem od razu sps i lps.

Edytowane przez Jaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezwykle istotnym jest ułożenie skały , rozmieszczenie koralowców , jakie to będą korale . Dokładnie tak jak napisał Jarek przy takim baniaczku T5. Tym bardziej , że 50cm wysokości pozwoli na dobre prześwietlenie zbiornika . Ja zainwestowałbym od razu w 6x54W co uważam że nie będzie nadmiarem . Jak znam życie to najpóźniej za pół roku będzie trzeba dołożyć światła bo się trochę koralików nazbiera i będą wśród nich sps-y . Pozdrawiam i życzę powodzenia . :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi