Skocz do zawartości
Mr_Garden

Skuteczny i szybki sposób na aiptasje

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Nie mam pojęcia czy ktoś już stosował tą metodę, więc postanowiłem opisać ją na forum :) Na wstępie przepraszam za jakość zdjęć (jedną ręką trzymałem aparat, a drugą strzykawkę- nie jest łatwo :thumbup: ). Teraz do rzeczy :) Przywlokłem do akwa na jednej ze skałek aiptasie, nistety rozpanoszyła się po zbiorniku z 2 ukwiałów zrobiło się 24... także sytuacja robiła się coraz gorsza... do akcji wkroczyła woda utleniona 3% oraz strzykawka 100ml z igłą :)

Tak wyglądała skałka z aiptasią przed zabiegiem który trwał 5 min ;)

08c05129851ab146.jpg

... i do dzieła ważne jest aby igłę wbić w stopę ukwiała (nie w mordkę), trzeba zrobić to ostrożnie, wtedy wpuszczamy wodę utelnioną i aiptasia dosłownie jest rozsadzana (nie pęka lecz pompuje się bardzo mocno i odrywa się momentalnie od skały)

facb75cbab492e13.jpg

oderwana aiptasia unosi się momentalnie ku górze (wyławiamy ją sobie wtedy siateczką)

0e0a75bff1334a92.jpg

tak wygląda po wyciągnięciu, zauważcie, że ukwiał jest cały i jest to bardzo istone (nie wywala nam zarodników bo nie jest uszkodzony mechanicznie)

ecba7b5b24a61917.jpg

tak wygląda skała po zabiegu (widać jeszcze ulatniające się bomelki powietrza, które dostały się między strukture skały)

e94595d2f92cb483.jpg

Plusy tej metody to na pewno szybkie wytępienie aiptasi bez ryzyka rozsiania jej po zbiorniku, ukwiał nie gnije nam w akwarium, minusów jak na razie nie zauważyłem... codziennie usuwam po 3 ukwiały, góra 4 (nie zauwayłem negatywnej reakcji korali lub ryb) odpianicz również pracuje stabilnie więc chyba jest ok :)

EDIT:

Nie mogę wstawić zdjęć na forum... ktoś może to poprawić aby było widać fotki :)

Wszystko się da :-)

pozdrawiam

Snakecharner

Edytowane przez snakecharner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak niby bystrzak a fotek nie umie powstawiać buuuuuuuu..... :D

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak dzialalam z octem. niestety przegralam. minusem tej metody jest ze wycinasz to co widzisz. a tyl skaly, szczeliny? tam zostaja. ja nadal najbardziej zadowolona jestem z krewetek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez stosowalem takie i inne metody ale po 2 miesiacachbylo tyle ze niebylo skaly widac tak ze uwazaj kolego bo moze wyjsc z tegi lipa. Ja kupilem brzydala i odprocz tego ze regularnie sarco skubie to byloby wszystko ok ale cos lepsze to niz cale watachy apitasi .powodzenia w walce .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie miałem krewetki ale nic z tego nie wyszło teraz mam brzydala i chełmona ale bez entuzjazmu. Myślałem o zastosowaniu takiego czegoś na podciśnienie i po prostu odstrzelić zassać w próżnie zwierza

http://marolex.pl/sklep/product_info.php?products_id=93

post-986-0-79405200-1332444345_thumb.jpg

Edytowane przez orzechopcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wooh. to juz prawie jak przejazd czolgiem po solniczce. niestety odessiesz tez tylko te widoczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie to co widać inne później aż do skutku a zawór tak trzeba przerobić żeby był tylko na 1-2 sek otwarty pełnej próżni. Przedłożyć oryginalną rurkę aluminiową rurka od RO przystawić do róży wycelować i strzał (zassać) nawet nie zdąży pomyśleć ze jest odsysana

Edytowane przez orzechopcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

orzechopcja do dawna chodzi mi takie coś po głowie pomysł wygląda super czekam na informacje jak sobie z tym poradziłeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja woda utleniona rozwalilem zbiornik, w kazdym razie zalatwilem LPS-y a konkretnie Euphylie, ktora mi calkiem fajnie rosla. Żeby nie bylo, tepilem Aiptasie.

Edytowane przez zho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi