Skocz do zawartości
mardow

[90L] mardow - tak się zaczęło

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy słyszałeś o DSB w morszczyźnie, Ty zrobiłeś coś podobnego, tylko na dno zapakowałeś dodatkowo materiał(węgiel) o dużej porowatości w nadziei, że będzie on zasiedlony ogromną ilością pożytecznych bakterii. Jest tylko mały problem, tych bakterii wcale nie będzie tak dużo, ponieważ przepływ wody przez piasek będzie bardzo mały i bakterie nie będą miały pożywienia.

Musimy poczekać, czas pokaże czy takie rozwiązanie filtracji przyniesie jakieś pozytywne efekty. Moim zdaniem nie, ale kibicuje i trzymam kciuki thumbsup.gif

Pozdrawiam

Zgadzam się z tą teorią. Będę badał wodę i opisywał co się dzieję z akwarium - oczywiście jak będzie źle i dobrze :)

Po prostu słodkie akwaria bardzo fajnie trzymają mi stosunek PO4 do NO3 i chciałem sprawdzić czy zda to egzamin w słonym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z tą teorią. Będę badał wodę i opisywał co się dzieję z akwarium - oczywiście jak będzie źle i dobrze :)

Po prostu słodkie akwaria bardzo fajnie trzymają mi stosunek PO4 do NO3 i chciałem sprawdzić czy zda to egzamin w słonym.

A wiesz jaki stosunek po stosunku jest słodkiego do morskiego ;)

Wiesz jaki miałeś ten stosunek w słodkim???

A jaki powinien być w morskim??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przyznać że śmiała teoria ale miejmy nadzieję że żadna pompa cyrkulacyjna nie spadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie Sławek, jak zleci to dopiero bigosu narobi.

Myślę ze kolega zasugerował się SUBSTRATAMI które dodaje się pod podłoże dla roślin i myśli że jak dodał węgiel to jakaś forma pożywki się wytworzy dla bakterii a tu zrobił sobie małe eko-bombe z opóźnionym zapłonem która już tyka ponad 3 miesiąc.

Ciężko zlikwidować nawyki ze słodkiego to jak przyzwyczaić starą Pawlakową do elektryki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz jaki stosunek po stosunku jest słodkiego do morskiego ;)

Wiesz jaki miałeś ten stosunek w słodkim???

A jaki powinien być w morskim??

Oj, orzechopcja, sprawdzasz moją wiedzę ?. Mam nadzieję, że nie ;). Jak zadajesz pytanie bo nie wiesz to polecam opcję szukaj :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przyznać że śmiała teoria ale miejmy nadzieję że żadna pompa cyrkulacyjna nie spadnie.

Już raz spadła na początku, teraz jest na smyczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, orzechopcja, sprawdzasz moją wiedzę ?. Mam nadzieję, że nie ;). Jak zadajesz pytanie bo nie wiesz to polecam opcję szukaj :thumbsup:

No widzisz właśnie ja chciałem się Ciebie zapytać a nie szukać w szukajce jakie miałeś w słodkim i jakie masz w słonym te stosunki, podaj parametry bo samo nazewnictwo słowa "stosunek" jest wieloznaczne.

Edytowane przez orzechopcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz właśnie ja chciałem się Ciebie zapytać a nie szukać w szukajce jakie miałeś w słodkim i jakie masz w słonym te stosunki, podaj parametry bo samo nazewnictwo słowa "stosunek" jest wieloznaczne.

Kiedyś ktoś mi powiedział "Nie kop się z koniem "

Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać :D :D

Trzymam kciuki i powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...bo samo nazewnictwo słowa "stosunek" jest wieloznaczne

Mi w akwarystyce kojarzy się z jednym. Tobie ...hmmm, nie wiem, jedynie mogę się domyślać :good2:

Nie możemy patrzeć jedynie na wyniki testów, nie jest to też jakiś wyznacznik ponieważ każde akwarium jest inne, a testy mogą wyjść zerowe/niemierzalne i co wtedy?. Wtedy, trzeba też patrzeć na to co dzieje się w akwarium. Na przykład po wywaleniu jakiegoś świństwa w akwarium słodkowodnym od razu wiem czego jest mało, a czego zbyt wiele. Można to też odczytać z roślin lub zachowania ryb - ogólnie przyczyną zawsze są czegoś braki lub nadmiary.

Dziś zrobiłem testy i PO4=0, NO3=0,korale, ryby, krewetki rosną i jak widać swój "stosunek" mogę sobie wsadzić gdzieś ;). Teraz patrzę na akwarium, nie pojawią się w nim żadne niepokojące rzeczy, więc jedynie mogę się domyślać, ze wszystko jest o.k.(orzechopcja, czyt. "stosunek" jest o.k.;)), choć niepowiedziane jest, że coś się gdzieś nie czai. Myślę, że jak nadal będę konsekwentny w tym co robię to nie nabawię się jakiejś plagi.

Na koniec dodam, że start i prowadzenie akwarium słonowodnego wydaje mi się prostsze niż akwarium roślinnego. Oczywiście mogę się mylić ponieważ to moje pierwsze i po prostu mam farta :), ale na pewno nieostatnie - dopadła mnie choroba morska :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kiedyś ktoś mi powiedział "Nie kop się z koniem "
mariuszduch, nie mam zamiaru.

Sorry też nie mogłem się powstrzymać ;)

Wiem, że to tyczyło się mojej osoby, ale to nie ja mam klapki na oczach :whistling: . Na akwarystykę patrzę trochę szerzej i jak wcześniej pisałem to próba/eksperyment.

Edytowane przez mardow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Powiem Ci tak. Niemiałbym serca ani sumienia experymentować na żywych stworzeniach to po pierwsze. Po drugie szkoda by mi było kasy i włożonej pracy na ewentualne zakładanie kolejny raz akwarium

Następna sprawa. Z uporem maniaka ( z całym szacunkiem) trzymasz się doświadczeń ze słodkiego. Środowisko morskie i słodkowodne to dwa zgoła odmienne środowiska

Amen :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mardow Dobra masz ten węgiel zobaczymy co będzie :)

Ale wszędzie ludzie piszą o dobrym stosunku PO4 do NO3 może to w skrócie, ale lepiej napisać PO4 0.05- No3 5 Tak nie można?

Albo PO4 0,1 NO3 <15

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardow mam pytanko co do światła czy masz gotową belkę czy DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Powiem Ci tak. Niemiałbym serca ani sumienia experymentować na żywych stworzeniach to po pierwsze. Po drugie szkoda by mi było kasy i włożonej pracy na ewentualne zakładanie kolejny raz akwarium

Następna sprawa. Z uporem maniaka ( z całym szacunkiem) trzymasz się doświadczeń ze słodkiego. Środowisko morskie i słodkowodne to dwa zgoła odmienne środowiska

Amen :D

Przecież eksperymentując(widać to za wielkie słowo), nie wkładam zwierzaków do octu. Nie wiem czy wy to czytacie, czy ja piszę tak, że nie rozumiecie po co wsadziłem ten węgiel - węgiel w moich słodkich nie oddaje "dobroci" z powrotem, a tu to by była jazda jak by zaczął, aż się boję pomyśleć :). Powtórzę jeszcze raz, chcę żeby zbiornik był jak najdłużej stabilny biologicznie i dlatego duuuży dom dla bakterii tlenowych i beztlenowych - uwierzcie, że to one dbają o nasze/wasze zbiorniki. Dodatkowo co tydzień dolewka nowych. To na tyle w tym temacie.

mardow Dobra masz ten węgiel zobaczymy co będzie :)

Ale wszędzie ludzie piszą o dobrym stosunku PO4 do NO3 może to w skrócie, ale lepiej napisać PO4 0.05- No3 5 Tak nie można?

Albo PO4 0,1 NO3 <15

Pozdrawiam

Widzisz, od razu było widać, że wiesz o co chodzi tylko szpile chciałeś wsadzić. Dobra, a co jak jest wszystko o.k. w baniaku a wynik wychodzi zerowy w PO4 i NO3, dolałbyś te makro po to żeby doprowadzić do w/w przez Ciebie wyników ?, czy raczej cieszyłbyś się patrząc na zdrowy zbiornik ? - ja bym się cieszył, że wszystko jest o.k.. W morszczakach tak jak i słodkich, są różne metody prowadzenia zbiornika i niektórzy z nich korzystają z dobrym skutkiem a inni mają cały czas kłopoty, niema recepty, trzeba patrzeć na zbiornik i będąc cierpliwym w miarę szybko reagować . Nawet nie wiesz jakie było moje zdziwienie jak usłyszałem o wlewaniu wódki do zbiornika - człowiek uczy się całe życie - fakt, głupi umiera ;)

Mardow mam pytanko co do światła czy masz gotową belkę czy DIY

"Gotowa" belka Aqua-Nova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna szpila tylko zawsze ciekawiła mnie taka wypowiedź "mam dobry stosunek PO4 do NO3" szukałem tych stosunków ale nie znalazłem, ale już zostawmy te stosunki.

Ale jeśli oba parametry są zerowe to na pewno jest coś nie tak, albo testy są nie takie albo masz tylko sama wodę

Edytowane przez orzechopcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna szpila tylko zawsze ciekawiła mnie taka wypowiedź "mam dobry stosunek PO4 do NO3" szukałem tych stosunków ale nie znalazłem, ale już zostawmy te stosunki.

Ale jeśli oba parametry są zerowe to na pewno jest coś nie tak, albo testy są nie takie albo masz tylko sama wodę

Jutro sprawdzę na innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no wszystko ok. Wyglada fajnie, ale gdzie przeczytales, ze wegiel jest "domem" dla bakterii ? Nawet w akwariach slodkowodnych wegiel stosuje sie jako absorber. Jak czytalem to praktycznie nie dales dobrze dojrzec zbiornikowi... odrazu podmianki robiles ? :| Ja tez zaczynam ze slona woda, ale to co Ty stosujesz kompletnie rujnuje punkty odniesienia do porad, a na dodatek kladzie na leb teorie oraz potwierdzone praktyka spostrzezenia. Zycze Ci jak najlepiej, ale juz widzialem eksperyment doswiadczonego "morszczaka" z kranowka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi