Skocz do zawartości
mardow

[90L] mardow - tak się zaczęło

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zbiornik wystartował po koniec grudnia 2011 roku.

Nigdy nie miałem do czynienia z morszczakami i postanowiłem spróbować. Dużo czytałem, oglądałem i postanowiłem "wystartować" go jak akwarium słodkowodne.

Postawiłem na filtrację biologiczną i tak: na dnie akwarium jest około 1,5 kg węgla aktywowanego jako porządny domek bakterii.

2e4e77c441d6164em.jpg

Węgiel zasypałem workiem Nature's Ocean Aragonite Gravel - 9kg

1dc947d0c7db96f2m.jpg

Na wszystko poszedł żywy piach Żywy Piasek Bio-Active Live Aragonite White 9kg

fa99505764860707m.jpg

Zbiornik został zalany kranovitem i po dwóch dniach wsadziłem żywą skałę

44060c0f37fed0e9m.jpg

Baniak jest oświetlony belką 4x24W, przez pierwszy tydzień 5h połową mocy(dwie świetlówki), następny tydzień 6h(1godz. max. mocą), trzeci tydzień 7h(1godz. max. mocą), czwarty tydzień, następne dwa tygodnie powolne zwiększanie mocy oświetlenia do max. - czyli 4x24w/8h i tak świeci do dziś.

Podmiany wody przez pierwszy miesiąc robiłem raz w tygodniu(kranovit) + codzienne dolewki odparowanej, po miesiącu podmiany są raz na dwa tygodnie + co dwa dni dolewka odparowanej, teraz leję RO ponieważ zbiornik stoi w miejscu gidze mam do niej nieograniczony dostęp.

Na samym początku pojawiały się brązowe glony i gdzieniegdzie dino ale nie dotykałem tego, po prostu podszedłem do tej solniczki jak do słodkowodnego - cierpliwość wygrała i wszystko się unormowało.

Raz w tygodniu wlewam - Maxicoral A i Maxicoral B po 2 ml każdego, dodatkowo 10ml Bakto Fit Seewasser Femanga.

Zbiornik teraz wygląda tak:

b060881172d807f5m.jpg3eb41ab1dd524f32m.jpg1ff76b3041387fd6m.jpg7c91f77d110828bem.jpg

Na koniec jeszcze trochę szczegółów:

Korale:

-Sarcophyton

-Zoanthus spp.

-Discosoma sp.- grzybek niebieski

-Xenia spp.

-Euphyllia paraancora

-Clavularia

-Korale twarde n/n

-Gorgonia

Zwierzaki:

-Ślimak Nassarius sp.

-Ślimak turbo

-Krab Calcinus elegans

-Krab (czerwony) n/n

-Krewetki n/n

-Rozgwiazda piaskowa Archaster angulatus

-Rurówka Sabellastarte magnifica

-Chrysiptera talboti

-Amphiprion frenatus

-Jeżowiec Echinometra mathaei

Ogólne:

-Skała 20kg

-Akwarium 90L(45x45x45)

-Filtr Aqua-Nova 1500L/h

-Grzałka75W z termostatem

-Oświetlenie belka 4x24W

-Piasek około18kg

-Sól Instant Ocean

-Odpieniacz Skimmer Nano Scum 100 Wave

No i krótki filmik nakręcony telefonem - nie oddaje prawdziwych kolorów :confused:

Edytowane przez mardow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo przyjemne akwariumthumbsup.gif, a gdzie widziałeś taki patent z tym węglem pod piaskiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba patent ze słodkich roślinniaków :)

A jak wymienić na nowy kiedy ten z dna zacznie oddawać syf do wody?

No i co z czyszczeniem podłoża?

Jakoś.czarno to widzę, ja bym się nie odważył :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie i odmulanie a węgiel wylezie, tak miałem kiedyś w słodkim na ziemi ogrodowej ja zaczęła wyłazić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Metoda zakładania zbiornika dosyć nietypowa ale cóż .. udało się

Tylko ciekawe jak długo pociągnie??

I jeszcze rozgwiazda piaskowa!?

Edytowane przez mariuszduch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...a gdzie widziałeś taki patent z tym węglem pod piaskiem?

No właśnie przyłącze się do pytania Piotr34 o węgiel pod piaskiem

A w słodkich stosuję z powodzeniem :good2::) . Zauważyłem, że zbiorniki są bardziej stabilne i mam mniej problemów z prowadzeniem zbiornika. Postanowiłem spróbować w słonym, przecież tu też, w cyklu azotowym, brudną robotę robią bakterie :)

...A jak wymienić na nowy kiedy ten z dna zacznie oddawać syf do wody?No i co z czyszczeniem podłoża?Jakoś.czarno to widzę, ja bym się nie odważył :P
A kiedy zacznie oddawać "syf", co to ma być za "syf" i jak to się objawia ? i jeszcze jedno pytanie - czy żywa skała nie będzie oddawała syfu? - pełno teorii w internecie - ja jestem praktykiem i po prostu lubię eksperymenty :). Chciałem użyć keramzytu, który też stosuję w słodkich ale nie miałem go pod ręką.

No właśnie i odmulanie a węgiel wylezie, tak miałem kiedyś w słodkim na ziemi ogrodowej ja zaczęła wyłazić

Odpowiem pytaniem - po co odmulać ?.

Daję grubą warstwę podłoża i niech bakterie robią "brudną" robotę, trochę rozgwiazdy przekopią lub inne ślimaki - dno nie było ruszane od momentu założenia zbiornika, jakie jest każdy widzi.

Czemu węgiel, ponieważ może tam zamieszkać dużo bakterii. Czemu przykryty piaskiem, ponieważ mają tam zamieszkać bakterie beztlenowe(denitryfikujące). Zbiorniki słodkowodne staram się prowadzić z filtrami zewnętrznymi o łącznej pojemności złóż filtracyjnych około 1/3 poj. zbiornika.

Jak odmulacie to, ustabilizowany zbiornik dostanie rozstroju, poza tym cały syf, który ma zostać zjedzony przez bakterie dostanie się do słupa wody i tu już mały krok od tragedii/ plagi, glonów itd.

Metoda zakładania zbiornika dosyć nietypowa ale cóż .. udało się

Tylko ciekawe jak długo pociągnie??

I jeszcze rozgwiazda piaskowa!?

Metoda jak metoda - sprawdza mi się w słodkich i jak wcześniej pisałem wszystko opieram o filtrację biologiczną - bakterie. Nie wiem jak długo pociągnie ale będę się starał co miesiąc dodawać nowe zdjęcia. Co do rozgwiazdy - proszę jaśniej :) Edytowane przez mardow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co Ci rozgwiazda piaskowa skoro nie masz zamiaru ruszać dna?

Ja osobiście odmulam piasek po to żeby nie wytwarzały sie strefy bez tlenowe

Z tego co pamiętam węgla w akwarystyce morskiej nie stosuje się do namnażania (chodowli) bakterii

Słodkie też kiedyś miałem i węgiel służył do usunięcia z wody jakiejś chemi,np po lekach

Węgiel posiada właściwości adsorbcyjne , po jakimś czasie może się okazać że zacznie oddawać do wody całą."dobroć" którą wcześniej wchłonął

Ja osobiście używam węgla w sumpie przez jakiś czas a potem zawartość ląduje w koszu

Co do zakładania morszczaka sposobem słodkiego to nie wszystko.się sprawdza

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co Ci rozgwiazda piaskowa skoro nie masz zamiaru ruszać dna?

Ja osobiście odmulam piasek po to żeby nie wytwarzały sie strefy bez tlenowe

Z tego co pamiętam węgla w akwarystyce morskiej nie stosuje się do namnażania (chodowli) bakterii

Słodkie też kiedyś miałem i węgiel służył do usunięcia z wody jakiejś chemi,np po lekach

Węgiel posiada właściwości adsorbcyjne , po jakimś czasie może się okazać że zacznie oddawać do wody całą."dobroć" którą wcześniej wchłonął

Ja osobiście używam węgla w sumpie przez jakiś czas a potem zawartość ląduje w koszu

Rozgwaizda nie dokopie się aż tak daleko - chyba :whistling:

Tak wiem do czego służy węgiel i dlatego postanowiłem kiedyś, że wykorzystam go w podłożu - tu niema tyle dostępu do tej "dobroci" o której piszesz :)

Co do zakładania morszczaka sposobem słodkiego to nie wszystko.się sprawdza

Pozdrawiam Mariusz

Napisał teoretyk czy praktyk ?.

I jeszcze jedno - nie idę na wojnę z metodą zakładania i prowadzenia zbiornika słonowodnego, metodami powszechnie uznanymi za prawidłowe, po prostu chcę spróbować. Co z tego wyjdzie czas pokaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że ten węgiel nie będzie miał większego wpływu na akwarium, ale jak się coś zacznie niedobrego dziać, to pierwsze podejrzenia padną na węgielwhistling.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z resztą jakie to ma znaczenie czy ten węgiel jest czy go niema, wsypał to go ma i już. Przyjdzie taki dzień że coś się zesra (dino, cyjano, itp), albo mardow będzie robił przesiadkę na większe akwa. Do tego czasu będziemy obserwować jego akwa no chyba ze coś przed nami utajni i zmieni a nam nie powie hihihi

Edytowane przez orzechopcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do tego czasu będziemy obserwować jego akwa no chyba ze coś przed nami utajni i zmieni a nam nie powie hihihi
No tak, na tym najbardziej będzie mi zależało - żeby się komuś przypodobać. Przecież napisałem, że lubię eksperymentować. Czytając to co piszecie wydaje mi się, że albo zapomnieliście albo nie wiecie na czym polega filtracja biologiczna, obieg azotu i/lub prowadzenie zbiornika tak żeby był w miarę stabilny(choćby wasze odmulanie dna :/).

Zapraszam do przeczytania bardzo ciekawego artykułu na temat węgla - KLIK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mardow zobacz TU, siporax byłby raczej lepszy od węgla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki ja nie zastosowałem węgla jako wkład do filtra i na tym się skupmy :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy słyszałeś o DSB w morszczyźnie, Ty zrobiłeś coś podobnego, tylko na dno zapakowałeś dodatkowo materiał(węgiel) o dużej porowatości w nadziei, że będzie on zasiedlony ogromną ilością pożytecznych bakterii. Jest tylko mały problem, tych bakterii wcale nie będzie tak dużo, ponieważ przepływ wody przez piasek będzie bardzo mały i bakterie nie będą miały pożywienia.

Musimy poczekać, czas pokaże czy takie rozwiązanie filtracji przyniesie jakieś pozytywne efekty. Moim zdaniem nie, ale kibicuje i trzymam kciuki thumbsup.gif

Pozdrawiam

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi