Skocz do zawartości
lufcik

Ciano i dino raz jeszcze! ważne!

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Wiem, że było już dużo wątków na ten temat, ale przeczytawszy chyba wszystko w necie dalej jestem w lesie i nie umiem tego wytępić!

Parametry wody ok. Osmoza ok. Próbowałem chemiclean 2 razy i nic to nie dało. Poprawa była po całkowitym zaciemnieniu akwarium przez 72 h. Jednakże po upływie 2 tygodni wszystko wróciło do poprzedniego stanu!! Podpowiedziano mi również zmianę soli CoralMarine na Instant Ocean. Nic nie dało. Oprócz tego codziennie ściągam z dna i skał to świństwo. Dodaję bakterie special blend. Węgiel wymieniam co 2 tyg. Akwarium zostało założone na początku grudnia - reefmax, więc świetlówki są ok. Korale marnieją mi w akwarium, wchodzi na nie to cjano, xenia już padła całkowicie - znika! Ryby żyją, mają się chyba dobrze - 3 sztuki. Reszta obsady tj.krewetka, ślimaki, rozgwiazda pisakowa, kraby żyją.

Postanowiłem ponownie akwarium zaciemnić, tylko nie wiem na jak długo? narazie jest to 36 h. Czy ktoś zna jakieś jeszcze skuteczne metody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zwalczyłem dino nie zaciemnieniem, a absorberami Si. Wrzuć do sumpa lub panelu woreczek z Sera Silicate Cleaner i patrz na efekt! dodatkowo polecam zamontować dodatkową puszkę pomiędzy filtrem RO a żywicą DI z SilicatEx-em lub Silicate Cleaner-em. Już po paru dniach zobaczysz poprawę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz sobie przypomniałem z doświadczenia że światło nocne za mocne też potrafi broić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nazywa się Silicate Clear, a nie Cleaner.

http://www.sera.de/pl/pages/produkty/in_category/usuwa-zanieczyszczenia-2922/product/sera-marin-silicate-clear.html

Jak kolega napisał sposobów na dino jest niby wiele.

Z własnego doświadczenia mogę doradzić inspekcję RO/DI i zaopatrzenie się w TDS.

Nie miałem swojego TDSa i za późno wymieniałem żywicę co było przyczyną plagi dino.

Edytowane przez kapitan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj na luz.. samo przyszło, samo pójdzie. To może być dojrzewanie.

Edytowane przez Niejeden z nas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu chemiclean na dino? na to jest algeax - uzywam i po 6 dniach kuracji prawie cale dino zniknelo - chemiclean jest na cyjano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lufcik,mam sentyment do Siemianowic Sl. Zanim ci to zbrzydnie ,to proponuje ci zakupić parę ksiązek czysto tematycznych ...Wpierw wiedza książkowa, póżniej wszelakie rady ,a w miedzy czasie sam postaraj się zgłebić tą wiedzę ,ale wczesniej uwierz mi podstawy się kłaniają !Ty tyle już nalałeś że ja przez swoją całą karierę w morszczyznie nie zużyłem ..Jak coś dzwon ! 660 769 572.pozd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi