Skocz do zawartości
mototata

Reset akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!pisałem o swoim problemie na forum w rubryce WODA ,szukałem pomocy wszędzie gdzie to możliwe,przeprowadzałem eksperymenty i doszedłem do wniosku że jedyne wyjście to reset całości wraz z sumpem.Problemem są jakieś robaczki lub wieloszczety które mieszkają sobie w skale i swoją produkcją uniemożliwiają mi dokończenie akwarium,wyeksmitowanie tych robaczków graniczy z cudem.Zostały tylko dwie możliwości -zatruć całość chemią,ale chemię wciągną też skały i będą oddawać ją jeszcze dłużej-odpada!Pozostał OZON-poczytałem trochę na ten temat no i BINGO!wydaję się najlepszą metodą!Ale tu się bajka kończy,ponieważ w tej kwestii jestem zielony jak trawa na łące!!!Udało mi się pożyczyć ozonator HAILEA 100 od znajomego,który nigdy go nie używał więc pomocy zero.Dodatkowo opisy które czytałem mówią o pozytywnym użyciu ozonu,jego zawartości w minigramach itp.a ja chcę go użyć destrukcyjnie i dla tego proszę was drodzy forumowicze o pomoc w tym temacie i poprowadzenie przez to nowe dla mnie wyzwanie-przypominam że jestem zielonka!w tej kwestii! Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żadne robaki w skale nie są przyczyną na milion procent. Czytałem twój wątek w dziale "woda" masz po prostu zakwit bakteryjny. Miałem identyczne nitki lejąc po 20ml/doba VSV. Teraz leje czysta wódkę 2ml/na noc. Po glonach widze że masz totalnie rozjechana równowage biologiczną. Co ty tam dozujesz i w jakich ilościach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żadne robaki w skale nie są przyczyną na milion procent. Czytałem twój wątek w dziale "woda" masz po prostu zakwit bakteryjny. Miałem identyczne nitki lejąc po 20ml/doba VSV. Teraz leje czysta wódkę 2ml/na noc. Po glonach widze że masz totalnie rozjechana równowage biologiczną. Co ty tam dozujesz i w jakich ilościach ?

witam serdecznie-wreszcie doczekałem się konkretnej odpowiedzi, na to czekałem!przyznaję że miałem tej solniczki już dość.Przede mną mieszało w niej trzech gości i doprowadziło do ruiny sam widziałeś na filmikach zrobiłem je na samym początku dla potomnych.Od tej pory ja i solniczka przeszliśmy wiele aż w desperacji wyszorowałem całą zawartość,włączyłem UV na trzy doby a następnie zalałem CYPRINOPUREM SERY i zostawiłem na tydzień.W między czasie zainteresowałem się OZONEM gdyby nie wyszło,jako wyjście ostateczne!Dzisiaj minął ten tydzień i poszedłem zobaczyć solniczkę?no i zobaczyłem-solniczka czysta!!!co potwierdza twoją wersję o zakwicie bakteryjnym,z tą nadzieją użyłem cyprinopur i to chyba jego zasługa.Teraz ruszam z kopyta i wreszcie doprowadzę solniczkę do równowagi i właściwego wyglądu!Szkoda tylko że tak póżno zdecydowałem się skorzystać z możliwości FORUM i prawdopodobnie prędzej byś mnie naprowadził na właściwe tory-dzięki za trafną diagnozę,lepiej póżno niż wcale!Co do wódki zastosuję tak jak radzisz!a dozowaniem dopiero się zajmę jak wyprowadzę solniczkę na prostą,jeszcze raz wielkie dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!mam prośbę mógłbyś rozwinąć temat tego VSV bo nie znam,a z twojego opisu wynika że działa! Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VSV to po prostu 200ml czystej wódy, 50ml octu winnego (u mnie Kamis) i łyżka stołowa cukru. Jednak wszystkie standardy dotyczące dozowania specyfików powinny mieć miejsce u każdego indywidualnie, poprzez obserwację. To co u jednego zadziała na plus, u innego popsuje. W moim przypadku przeszedłem na czysta gorzałę (nie tylko ja). Wóda to pożywka dla bakterii i wiele osób go stosuje. Inni w to miejsce stosują bio paletki a jeszcze inni Zeo Start 2 z firmy KZ. Jak widzisz każda szkoła jest dobra jeśli przynosi nam pożądany efekt. U Ciebie zacznij od małej dawki np. 2ml na dobę i poczekaj aż ustabilizuje sie biosystem. Tutaj tylko czas pomoże, nie specyfiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VSV to po prostu 200ml czystej wódy, 50ml octu winnego (u mnie Kamis) i łyżka stołowa cukru. Jednak wszystkie standardy dotyczące dozowania specyfików powinny mieć miejsce u każdego indywidualnie, poprzez obserwację. To co u jednego zadziała na plus, u innego popsuje. W moim przypadku przeszedłem na czysta gorzałę (nie tylko ja). Wóda to pożywka dla bakterii i wiele osób go stosuje. Inni w to miejsce stosują bio paletki a jeszcze inni Zeo Start 2 z firmy KZ. Jak widzisz każda szkoła jest dobra jeśli przynosi nam pożądany efekt. U Ciebie zacznij od małej dawki np. 2ml na dobę i poczekaj aż ustabilizuje sie biosystem. Tutaj tylko czas pomoże, nie specyfiki.

Dzięki za wyjaśnienie tematu teraz już łapię o co chodzi!Biorę się do dzieła- Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki; nic nie zastąpi praktyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi