Skocz do zawartości
krzaczek

Ospa u achillesa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niejedno juz napisano o walce z ospą, ale mam pytanie jak "zmusić" achillesa do przyjęcia pokarmu, od 3 dni jest cały wysypany białymi kuleczkami, w zbiorniku jest od 4 tygodni temp. podniosłem do 29 stopni pokarm nasaczałem czosnkiem podpływał do niego ale nic nie zjadł od kilku dni, uv włączona, prosze o podpowiedż co zrobić bo sie załamie jak "odleci" :( najdroższa ryba w moim baniaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmuszaj go do żarcia na siłę. Jeżeli za bardzo obciążysz system azotanami i fosforanami to odleci szybciej niż się wydaje. Wcześniej jadł?

Jak długo pływał w sklepie zanim go kupiłeś? MAsz go ze sklepu czy "krajowy". Czy w sklepie jadł (na Twoich oczach)? Jak ryba wygląda? Czy ma już zapadnięty brzuch i uwypuklony grzbiet? najlepiej wklej fotkę. Na sąsiednim forum masz Snocho, akwarystę o dłuższym stażu który ma sporo doświadczeń z Achillesami (kilka dni temu przegrał) - możesz go podpytać czym karmił. Moja rada - pilnuj parametrów i jeżeli to możliwe ogranicz jej stres. Czy masz jakieś inne pokolce? U mnie Xanthur tolerował białobrodego, Hepatus zdecydowanie nie. Jak u Ciebie relacje z rybami? Z tym podnoszeniem temperatury też bym uważał. Zbyt wysoka przyspiesza metabolizm i to u wszystkich nie tylko u Achillesa więc z tym obciążeniem zbiornika uważaj Ja "wysadziłem" parametry gdy próbowałem nauczyć Zanclusa jeść. Zanclus zdechł a zbiornik z rybami (okrutnie obsypane) dochodził do siebie ze 2 miesiące. Jakie masz NO3 i PO4? JAk duży jest Achilles? 600l to trochę mało dla niego... i też może wywoływać stres. Powodzenia.

Edytowane przez erich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System juz mam obciążony NO3 skoczyło na 30 ,PO4 0,2 ,PH mierzone o godz.17 8,2 teraz skoczyło na 8,4 odpienicz ATI 250 ustawiłem na mokro .Achillesa kupiłem 4 tygodnie temu w AM na kwarantanie był tam ok 10 dni.Przewozony był sam. osobowym .W baniaku pływa z pokolców Hepatus i Xanturium która atakowała go przez ok.3 dni ale póżniej było w miare spoko.Od pierwszeg dnia nie miałem z nim problemów z przyjmowaniem pokarmu pięknie wciagał suchy jak i mrożonki.Wielkość od pyszczka do końca ogona ok. 10cm.Ma zapadnięty brzuch a w miejcu pod skrzelami jasniejszą skóre takie jakby plamy wielkości 10 groszowki.Aby zmniejszyć stres HQ wyłączyłem , a zostawilem aktynikę.Temp.28,7 .Wklejam zdjęcie 2012031021.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogadaj ze Snocho ale w mojej ocenie jest już pozamiatany. Zbijaj parametry i uważaj na skoki zasolenia - podobnie jak Leucosternon, Japonicus i Nigricans jest mocno wrażliwy na nie. Poza tym te ryby wymagają krystalicznie czystej wody o bardzo dobrej jakości czego jak widać nie można powiedzieć o Twojej. Ryba pływała za krótko w AM ale trudno kupić lepiej. Radziłbym jeszcze zrobić lepsze zdjęcie (bez lampy) i napisać posta na reefcentral w odpowiednim wątku FishPrimer - to kopalnia wiedzy. Jeżeli nie radzisz sobie z Angielskim to mogę pomóc ale wolałbym abyś napisał to sam (Przynajmniej napisz to przetłumaczę). Jeżeli chcesz to wyślij mi swoje gg na priva - nie będziemy zaśmiecać forum. Na przyszłość zacznij od Leucosternona a zakończ na Achillesie. Jeżeli będziesz w stanie go utrzymać to zawsze "krajowego" sprzedasz i kupisz coś z wyższej półki, a jeśli nie to się przynajmniej nie spłukasz.

Edytowane przez erich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki erich miłego wieczoru,jestem w kontakcie z p.Tomkiem z erybki ale już chyba pozamiatane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z ciekawości, w którym zbiorniku pływał ten achilles w AM:

- na górze z eyphyliami ?

- na dole z ukwiałami pod SPSami ?

Ciekaw jestem w jaki sposób ryba została złapana z naturlanego środowiska - jeśli była na cyjanek to nieważne, co i jak byś robił ale po 2-3 miesiącach spuszczasz w kiblu -1000/1200zł.

Jeśli ryba jadła to pytanie czy przybierała na wadze ? Ja miałem (mam nadal), japonicusa który mimo że jadł to nie przybierał na wadze - miał wyniszczony przewód pokarmowy (wątek o tym na drugim forum). Moczyłem płatki spiruliny w tranie i karmiłem ryby. Do mrożonek też dodawałem kilka kropel. Czy pomogło to, czy opecność innych pokolcy nie wiem - ale bym na Twoim miejscu sprawdził. Ryba ma się świetnie i wygląda jak "wałek" :)

Zastanawia mnie jeszcze jeden element. Napisałeś, że ryba jadła. Jeśli jadła to ciekaw jestem czy w akwarium wszystko jest ok.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,nie wiem co masz pod pojęciem ok w akwa ,dzym ,ale myślę o parametrach .Na wstępie napisałem o podniesieniu NO3 iPO4 co mogło tez byc przyczyną infekcji u ryby.Z AM osobiście jej nie przywoziłem , więc nie wiem gdzie się znajdowała,góra czy dół ,ale napewno była kilka dni na kwarantrannie, a na pytanie czy nie była łapana na cyjanek to tylko wie - nie wiem kto -.Ryba naprawde ładnie jadła kazdy pokarm , suchy i mrożonki a czy przybierała na wadze to chyba za krótki czas.Była przywieziona razem z loriculus i obydwie od razu pokarmy wciągały. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,nie wiem co masz pod pojęciem ok w akwa ,dzym ,ale myślę o parametrach .Na wstępie napisałem o podniesieniu NO3 iPO4 co mogło tez byc przyczyną infekcji u ryby.Z AM osobiście jej nie przywoziłem , więc nie wiem gdzie się znajdowała,góra czy dół ,ale napewno była kilka dni na kwarantrannie, a na pytanie czy nie była łapana na cyjanek to tylko wie - nie wiem kto -.Ryba naprawde ładnie jadła kazdy pokarm , suchy i mrożonki a czy przybierała na wadze to chyba za krótki czas.Była przywieziona razem z loriculus i obydwie od razu pokarmy wciągały. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, powracam do tematu , od 6 dni achlles jest na kwarantannie, podaję preis cryptan + prebac .Wykwity na skórze zniknęły ma kilka leko odbarwionych na jasno, wielkości łebka zapałki plmki, może byłoby w miare z nim dobrze gdyby cholera chciał coś zjeść.Czasem wydaje sie że zlizuje coś z szyby .Pozdrawiam zainteresowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, zwierzak wyleczony :good2: jest jeszcze na kwarantannie ale żadnej oznaki po chorobie już nie widać-lekarstwa już nie podaje- .Cuduje z karmieniem ,czosnek ,banan , nori, do tego witaminy,mam nadzieje że powróci do poprzedniego apetytu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elegancko w takim razie :)

Daj znać od czasu do czasu (może jakieś zdjęcie), jak sie ryba miewa.

Pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masakra , niby ryba wyleczona ale cały czas problem z karmieniem. po wpuszczeniu do ogólnego dostała troche kropek ale nic nie robiłem tylko uv włączona .jest chuda jak przecinek , wiem teraz jaki jest problem z aklimatyzacją tej ryby .na sąsiednim forum tez była walka z jej karmieniem niestety , zwierzak :l_diver: na wielką rafe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To słabo. Szkoda ryby o pieniądzach już nie wspomnę bo kilka stówek do tyłu.

Może następnym razem się uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi