Skocz do zawartości
mototata

śluzowate nitki w wodzie

Rekomendowane odpowiedzi

witam !mam problem z przeżroczystobiaławymi śluzowatymi nitkami które pływają w wodzie zaczepiają się o koralowce i skały,zapychają pompy cyrkulacyjne,grzebień i cały komin jest zalepiony tymi glutami a w sumpie dodatkowo powstają struktury podobne do cienkich sznureczków białkowych takich jak w jajku!Na razie moja walka polega na usuwaniu tego śluzu za pomocą pompy tak jak odkurzacz.Po gruntownym sprzątaniu odradzają się po trzech dniach mam już dość!!! i nie mogę przez te gluty poprowadzić reanimację akwarium do końca.Akwarium to podjąłem się uratować przed niechybną śmiercią u znajomych-no i wpadłem! Choć prowadzę swoje akwarium od1998r.i przeżyłem w tej kwestii wiele to takie zjawisko spotykam po raz pierwszy PROSZĘ pomóżcie!!!może ktoś z was już z tym walczył?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to będzie jakaś pomoc ale u mnie po zmianie soli było coś nie tak z ukwiałem i to właśnie on wydzielał podobną nić i to nie jedną ale utrzymywały się bardzo krótko. Może to jest to o czym piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś w stanie zaciemnić akwarium na kilka dni ?

e Witaj!nie ma problemu,w akwarium w tej chwili są tylko skały,1 sinularia,3 sarcophytony kilka grzybków i krewetka jako wskażnik życia czy nie przegiąłem ze swoimi eksperymentami.Jutro kończę kolejny eksperyment z CYPRINOPUREM SERY zobaczymy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to będzie jakaś pomoc ale u mnie po zmianie soli było coś nie tak z ukwiałem i to właśnie on wydzielał podobną nić i to nie jedną ale utrzymywały się bardzo krótko. Może to jest to o czym piszesz.

Tak spotkałem się z tym,ale to nie to bo w zbiorniku nie ma ukwiału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi