Skocz do zawartości
olecha7

pierwsze 64l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po około roku intensywnego przeglądania forum przyszedł czas na własny baniaczek, mam nadzieję że ta mała kosteczka dużo mnie nauczy .

A więc zalanie na Tropic Marin BIO-ACTIF(chyba zbyt bogata jak na start???) nastąpiło 22.02.2012. Akwarium ma wymiary 40x40x40 czyli 64l, odpieniacz DIY na pompie igiełkowej Newa BP 1202, tak samo zrobiłem lampę led na diodach XP-E rb 12sztuk i XP-G 0a 12sztuk ale uruchamiam 6 było zbyt jasno a komputerka jeszcze się nie dorobiłem (będę musiał uśmiechnąć się do LUBUSIKA ),Pompa obiegowa NJ1700, jako cyrkulacja pracują tunze 6015 oraz Karolia 1600. Spływ do sumpa posklejałem z rur NIBKO 25mm, nie jest to zbyt piękne rozwiązanie trochę szpecą te białe rury w baniaku, ale na pocieszenie działa sprawnie i cicho. Sump o pojemności 25l z komorami na odpieniacz i pompę. RO miałem wcześniej ze słodkiego dokupiłem tylko DI i TDS. Skały jest 9kg, żywy piasek 4,5kg. Na rozruch dałem bakterie Mikrobe-lift special blend.

post-2357-0-63768900-1331042197_thumb.jpgpost-2357-0-30745500-1331042216_thumb.jpgpost-2357-0-94805400-1331042234_thumb.jpg

Aktualnie zbiornik dojrzewa wyrastają glony nitkowate i makropost-2357-0-31608500-1331042418_thumb.jpgpost-2357-0-40192500-1331042444_thumb.jpg

Dodam jeszcze co trafiło wraz ze skałą, z tego co wypatrzyłem:

znalazłem trzy wężowidła, kilka wieloszczetów, mnóstwo milimetrowych robaszków, w piasku przy szybie jakieś kanaliki wykopane oraz dwie gwiazdkipost-2357-0-03473700-1331043331_thumb.jpgzostawić czy eksmitować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Same plusy za kreatywność :good2: sól dałbym inną mniej bogatą na początek. Życie zostaw co do wieloszczetów można dyskutować ale ja bym zostawił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

wieloszczety zostawiam, a co do gwiazdek nie zrobi się plaga koralo żerców?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do soli zrobić większą podmiane na instant ocean, czy nie robić nic niech parametry same spadną bez podmian?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gwiazdki u mnie śmigają po szybie mam tego sporo co jakiś czas wywalam jakoś na korale nie wchodzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asteriny ponoć to plaga ja miałem mam i pewnie będę miał bo nic mi nie podgryzły jeszcze. Podmian nie rób zostaw jak jest tylko pogorszysz, jak masz sól IO to za parę tygodni jak zaczniesz podmianki możesz na nią przejść ale nie musisz jak cykl sie zamknie to na każdej soli jak masz dobra wodę RO+DI to przy skromnej ekipie czyszczącej nie będzie problemu z glonami. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje

A kiedy byście wpuścili pierwszych pożeraczy glonów i jakich?post-2357-0-86570500-1331118739_thumb.jpg

oraz wypatrzyłem około 20 aiptasi co z nią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Asteriny odsysam do sumpa i tam sobie żyją razem z wieloszczetami w refegium.

A co do Aiptasi jak nie masz jeszcze życia to powyjmuj skałki i potraktuj najpierw to miejsce wrzątkiem z Ro oczywiście, a potem pucu pucu szczoteczką i jeszcze przepłukać wrzątkiem i po kłopocie.

Tylko pamiętaj żeby polewać tylko te miejsce gdzie jest Aiptasia, a nie całej skały bo zabijesz całe życie. Ja polewałem łyżeczką.

Edytowane przez Yarcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asteriny do sumpa.

nie chciał bym ruszać skał co myślicie o strzykawce i kwasku, nie wiem zbytnio o tej metodzie, muszę poszukać na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi