Skocz do zawartości
ogrodnik20

Pudelko przelewowe czy komin

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myslicie co jest lepsze pudelko przelewowe czy komin? Czy jest jakas roznica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Jeśli masz taką możliwość to tylko komin, pudło to ostateczność. Przy prawidłowo wklejonym kominie z odpowiedniej średnicy spływem i rewizją - nie ma szans na jakąkolwiek awarię, przy pudełku prędzej czy później... Pudła lubią się zapowietrzać (przy awarii prądu i spadku poziomu wody, samoczynnie powoli zbierające się tam powietrze itp). Jeśli pudełko jest ostatecznością to postaraj się zrobić w sumpie komorę pompy podającej jak najmniejszej objętości by w razie awarii pompa nie zrobiła Ci basenu z pokoju.

pozdrawiam

ps. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest komin zewnętrzny (jeśli chodzi o estetykę) ale trochę więcej roboty dla szklarza.

Edytowane przez szuwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja miałem komin i ... nigdy więcej komina! bo zabiera miejsce w akwa,te ustawianie,chlupanie,siorbanie,to ślimak wpadnie to ryba wskoczy,koniec i nigdy więcej,Twraz mam przelew ,zero obsługi ! podłanczasz i po wszystkim,no i jest cisza z wodą!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja miałem komin i ... nigdy więcej komina! bo zabiera miejsce w akwa,te ustawianie,chlupanie,siorbanie,to ślimak wpadnie to ryba wskoczy,koniec i nigdy więcej,Twraz mam przelew ,zero obsługi ! podłanczasz i po wszystkim,no i jest cisza z wodą!

Aby komin nie siorbał i nie chlupotał - wystarczy durso.

Edytowane przez szuwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nie właziły tam turbo tylko te małe wypierdki Collonista costulosa - one są zmorą jeśli chodzi o wirniki igiełkowe w odpieniaczu, niezależnie od tego jaki system spływu masz (nie licząc skarpety - choć pewnie i tak dały by radę) i tak znajdą się w sumpie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli akwa ma 250l i 100l sum to jaki powinien byc przelew przez to pudlo (jaka pompe wybrac)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepustowość ok 2000-3000 l/h

mniejszego nawet nie bierz pod uwagę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też zrobić tak jak ja mam bez komina i pudełka z otworem z boku akwarium albo z tyłu , tak samo można zrobić powrót, regulacja jest na zaworach. Mam takie akwarium od kilku lat i nic się nie działo jak prąd zaniknoł to wodę przejoł sump.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepływ to około 2 600 L ale tym nie przejmuj zerknij ile odpieniacz potrafi przerobić bo będziesz mielił wodę na darma chyba że chcesz częściowo zastosować jako pompa cyrkylacyjna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slawomirdyl

2600 l/h to trochę dużo jak na boczny spływ bez zabezpieczeń, nie masz przecież takiego przepływu u siebie.

Edytowane przez szuwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz edytować postów i zmieniać znaczenia słów jakie napisałeś wystarczy napisać sorrki się pomyliłem :D Nie widzę Zmiana z 23 mm a 50 mm nie sądzisz że to sporo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bo mam 50 mm

Nawet przy 50mm nie polecaj takiego rozwiązania - może się zdarzyć że wpadnie w rurę ogórek - strzykwa, ryba bądź cokolwiek odpowiedniej wielkości i wtedy robi się problem.

Edytowane przez szuwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet przy 50mm nie polecaj takiego rozwiązania - może się zdarzyć że wpadnie w rurę ogórek, strzykwa, ryba bądź cokolwiek odpowiedniej wielkości i wtedy robi się problem.

Może wpaśc ogórek :good2: ale jakoś ogórków nie choduję w akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz edytować postów i zmieniać znaczenia słów jakie napisałeś wystarczy napisać sorrki się pomyliłem :D Nie widzę Zmiana z 23 mm a 50 mm nie sądzisz że to sporo ?

Uwierz mi że edycja tego posta była tylko po to abym nie wyszedł na kogoś kto się czepia bo wie. Nie masz pompy obiegowej 2600 l/h tylko MD-20RU lub MD-15RU a one mają trochę inne parametry niż podałeś. Po drugie to są pompy IWAKI nie AIWAKI które masz w swojej stopce i DI to DIY. Wiem że się czepiam - ale jak zapewne zauważyłeś w pewnym momencie coś we mnie pękło. Nie mogę czasami patrzeć jak wypisujesz wyssane z palca bezeceństwa, a newbie to czytają i przyjmują za prawidło- bo masz natrzaskane postów.

To wszystko co mam do powiedzenia w tym temacie i w innych.

ps. zmieniłem nie z23 (takiego wymiaru w hydraulice nie ma) tylko z 32mm

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi