Skocz do zawartości
tomaszek_pl

oswietlenie morszczaka

Rekomendowane odpowiedzi

tomasz666 to wytłumacz dlaczego połączenie LEDów takich jak XP-G bi 0A wraz z XP-E ROYAL BLUE bin D4 daje fioletowe światło????

nadnieniam że nie tylko u mnie

potrafisz jakoś logicznie wytłumaczyć?

i trzeba było prawie połowe tych royal blue wymienić na blue ,żeby zniwelować troszkę ten fioletowy kolor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OJ ZACZYNAM BYC W KROPCE :)

JESTEM LAIKIEM TAKZE NIE WCINAM SIE W WASZE DYSKUSJE ACZ KOLWIEK CZYTAM UWAZNIE

OD RAZU MOWIE ZE KOLORU FIOLETOWEGO NIECHCE BARDZIEJ BYL BYM ZA NIEBIESKIM

PANOWIE A MAM PYTANKO CZY MOZE KTOS MI WYTLUMZACZYC O CO CHODZI Z TYMI "BINAMI"

ALBO MOZE JAKIS ADRESIK GDZIE MOGE POCZYTAC ZNALAZLEM TROCHE MATERIAŁOW ALE ALBO OPISANE POBIEZNIE ALBO JEZYK ANGIELSKI I TU SOBIE NIE RADZE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasz666 to wytłumacz dlaczego połączenie LEDów takich jak XP-G bi 0A wraz z XP-E ROYAL BLUE bin D4 daje fioletowe światło????

nadnieniam że nie tylko u mnie

potrafisz jakoś logicznie wytłumaczyć?

i trzeba było prawie połowe tych royal blue wymienić na blue ,żeby zniwelować troszkę ten fioletowy kolor

KOLEGO A MOZESZ WYPOWIEDZIEC SIE JAKIE TY BYS ZASTOSOWAL DIODKI NA TEN MALY BANIACZEK ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to chłodzić? Tak jak się chłodzi ledy - radiator + wentylator. A dlaczego RB? Bo moim zdaniem lepszego światła niebieskiego w ledach jeszcze nie wymyślono. 24 do 12 dlatego że wysterowując białe wysoko uzyskujemy z nich naprawdę dużo światła, poza tym napisałem że skręcamy je aby ustawić sobie barwę jaka nam pasuje - kłopoty z czytaniem po polsku? Jaki bin? jak kolega wykaże zainteresowanie to napiszę jaki bin na forum, bo od tego ono jest, a nie żeby sobie privy puszczać ze swoimi wydumanymi teoriami.1,2-1,3 to pomyłka? To weź może choć raz do ręki kartę katalogową a nie wróż z fusów. Ciekawe komu się pokręciło.

Jedyna rada to faktycznie musisz dokładnie i ze zrozumieniem poczytać kartę katalogową.

1. “Jak to chłodzić ? Tak jak sie chłodzi ledy - radiator + wentylator.”

Wcale nie powiedziane że musi być wyntylator można to prosto obliczyć

Jeżeli brakuje miejsca nad akwarium można pokusić się o zmniejszenie

wielkości radiatora kosztem wentylatora ale oczywiście idzie to z kwestią

zużycia energji. Można też zastosować czujnik temperatury i wiatraczki

się załączają przy określonej tem. Czujnik jednak musi być umieszczony

po stronie mocowania LED a nie na radiatorku to ułatwia kalibrację.

2. “A dlaczego RB ? Bo moim zdaniem lepszego światła niebieskiego

w ledach jeszcze nie wymyślono”

Royal Blue nie są niebieskimi diodami mają około 450 nm stosujemy je dlatego

że długość fali wpada w fiolet dzięki temu uzyskujemy troszkę czerwonego

ale wybrane przez Ciebie proporcje spowodują że akwarium będzie fioletowe

a nie niebieskie. Zerknij na białe XP-G jakia tem barwy jest osiągalna.

Połączenie i proporcje jakie sobie wymyśliłeś nie są dobrym wyborem

zastosuj 50/50/50 białe/Royal Blue i niebieskie.

3. “24 do 12 dlatego że wysterowując białe wysoko uzyskujemy

z nich naprawdę dużo światła”

Następna błędna decyzja. Wzrost prądu na diodzie wcale nie znaczy

proporcionalnie wzrostu emitowanych lumenów. A oddawanie ciepła

wzrasta drastycznie. Czasami warto dadać więcej diodek a prąd puścić

na mniej zyskujemy znowu na prądzie oraz żywotności lampek.

Moja rada to zatrzymaj się na 1A.

4. “To weź może raz do ręki kartę katalogową a nie wróż z fusów.

Ciekawe komu się pokręciło.”

To wszystko co opisałem właśnie wynika z karty katologowej Cree

Znam ją na pamięć bo od kilku lat robię lampy i jak się czyta ze

zrozumieniem to można wiele ciekawych informacji się dowiedzieć.

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1. Nie należy obawiać się grzania, nawet na małym radiatorze. Wentylator za 30 zł załatwia sprawę i nie jest to żaden problem.

Ad 2. Jakbyś spróbował kiedyś wykorzystać potencjał tkwiący w XP-G to wiedziałbyś że lampa odpalona na podanych prądach i przy takim stosunku diód świeci bardzo białym światłem. RB nie mają szans przebić się przez biały kolor, a żeby go było widać skręcamy białe. Nie twierdzę więc - co mi usiłujesz udowodnić że XP-G muszą chodzić na takim prądzie. Ale mogą i jeśli ktoś lubi biały kolor to taki będzie miał przy takich parametrach pracy. Poza tym można dużo zaoszczędzić wykorzystując diody tak jak przewidział to producent.

RB miesza się ze wszystkich dostępnych binów a bin D5 kończy się na 465nm tam gdzie zaczynają się diody Blue. A tak wogóle to nie upieram się przy tym aby nie stosować niebieskich. Rzecz gustu.

Ad 3. Częściowa prawda, ale więcej w niej nieprawdy niż prawdy. Zaraz standardem staną się diody XM-L sterowalne do 3A, a Ty pewnie dalej będziesz polecał 1A. Zatrzymałeś się na białych XP-E? Szkoda że nie XP-C, to już w ogóle epoka kamienia łupanego.

Ad4. Bez komentarza - patrz wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz miał fioletowi w akwarium ale Twój wybór. XM-L standart w akwarystyce ? Ciekawe co na ten temat mówi karta katolegowa Cree ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj to się dowiesz. XM-L więcej dzieli od XP-G niż XP-G od XP-E. Prąd max 3A, 280lm/700mA, 5000-8300K. Czyli mamy prawie dwa razy więcej światła niż z XP-G.

Oczywiście można dać przecież 2 razy wiecej diód albo i trzy w/g Twojej "technologi" tylko po co? Kręcenie i lutowanie 35 szt zamiast 100 to chyba jest różnica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 000 - 8 3000 ? Jakie kupisz ? A może to nie ma znaczenia ? Może karta katologowa nie odpowiada na te pytania ? Straszna dysproporcja nie sądzisz ?

ps. bardzo fajna dioda do holendra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kiedyś trochę poczytasz to moze DOCZYTASZ że XP-G także występują w zakresie 5000-8300K. Do morszczyzny wybieramy biny najwyższe. Rozumiem że "babci na złość odmrozisz sobie uszy" i z XM-L wybrałbyś te najniższe tak? Żeby mi udowodnić niby co? Że nie wiesz o czym piszesz? To ja wiem i bez tego.

Ja natomiast z XM-L tak jak i z XP-G wybiorę biny najzimniejsze 8000-8300K. Może napisz do Przemka z NR że jego najlepsza lampa jest świetna do holendrów - bo Pandora jest właśnie na XM-L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kolego nic nie rozumiesz. I to widać czarno na białym. Pisząc takie wciny pokazujesz tylko że nie masz żadnych argumentów. Liczby do Ciebie nie przemówiły? To może znajdź sobie wreszcie tą kartę Cree XM-L, a nie doszukuj się spiskowej teorii dziejów.

Edytowane przez tomasz666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że akurat nie ma ich w ofercie maritexu oznacza wg. Ciebie że nie istnieją? To jakiś argument za przydatnością ich jedynie do holendra i ukrytą opcją przemkową?

Edytowane przez tomasz666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi