Skocz do zawartości
tomaszek_pl

oswietlenie morszczaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chciałbym prosic o pomoc w zalozeniu oswietlenia w moim pierwszym akwarium

Baniaczek ma wymiary 55x55x60wysokie

Moja propozycja jest taka:

HQI 150w ( bylo w planach 70w ale doczytałem sie na forum że nie ma sensu tego stosować)

do tego T5

i ewentualnie pare diód cree XP-G biale zimne i niebieskie

co o tym sadzicie??

wyjdzie cos z tego??

Dzieki za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjdzie, ale jest mały problem bo z tego co pamiętam to świetlówki 24W mają tyle co twój baniaczek czyli 55 cm, do tego oprawki i już wystaje poza akwa.

No chyba że będzie akwa otwarte ( bo tego nie napisałeś ) i do tego już ładna lampka stojąca lub wisząca nad akwa.

Ja osobiście bym wywalił HQI i w te miejsce wstawił Cree i do tego T5 24-cztero watowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjdzie, ale jest mały problem bo z tego co pamiętam to świetlówki 24W mają tyle co twój baniaczek czyli 55 cm, do tego oprawki i już wystaje poza akwa.

No chyba że będzie akwa otwarte ( bo tego nie napisałeś ) i do tego już ładna lampka stojąca lub wisząca nad akwa.

Ja osobiście bym wywalił HQI i w te miejsce wstawił Cree i do tego T5 24-cztero watowe.

Witaj Yarcio

Dobrze trafilem mi tez by było na reke zalozyc cree nawet myslalem tylko o CREE tylko naczytalem sie ze do wzrostu korali potrzebne jest HQI a na diodach one stoją w miejscu ,nie oczekuje cudów ale jakies przyrosty by sie przydaly :):)

a z drugiej strony nie bardzo mam miejsce na HQI bo zaledwie 25 cm nad ( akwarium bedzie odkryte)

A jeżeli chodzi o diody to jakie bys polecal ?? masz moze jeakies foto jak wyglada zbiornik na diodach ? sporo widzialem morszczyzny ale z reguly byly tam lampy HQI lub HQL

Dzieki za odpowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj coś słabo czytałeś diody wystarczą, tylko trzeba dobrać odpowiednie, no i do diód to by się T5 przydało dołożyć.

PozdrT

Edytowane przez tomiooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj coś słabo czytałeś diody wystarczą, tylko trzeba dobrać odpowiednie, no i do diód to by się T5 przydało dołożyć.

PozdrT

a co bys polecił?? XP-G XP-E czy jeszcze jakies inne i jakie zalozyc i ile wat na taki zbiorniczek dac tego , a myslisz ze jedna T5 wystarczy??

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do diód to nie jestem specjalistą - pogadaj z lubusikiem, ze Sławkiem Dylem, z Locutusem to są znawcy tej dziedziny. Ja bym dał na twój zbiorniczek 120W LED + 2x24W T5 (np ATI blue plus) - jedyny problem że zły rozmiar zbiornika dobrałeś i świetlówki będą ci wystawać.

Oczywiście taka konfiguracja światła to typowo pod SPS, jak chcesz miękkie to 80W LEDów spokojnie wystarczy.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do diód to nie jestem specjalistą - pogadaj z lubusikiem, ze Sławkiem Dylem, z Locutusem to są znawcy tej dziedziny. Ja bym dał na twój zbiorniczek 120W LED + 2x24W T5 (np ATI blue plus) - jedyny problem że zły rozmiar zbiornika dobrałeś i świetlówki będą ci wystawać.

Oczywiście taka konfiguracja światła to typowo pod SPS, jak chcesz miękkie to 80W LEDów spokojnie wystarczy.

PozdrT

a no widzisz wymiary akwarium byly uwarunkowane miejscem wolnym do tego, dlatego jestem jak najbardziej za diodami zresztą taki byl zamysl tylko diody . Tak to jest jak sie najpierw chce i robi a potem dopiero czyta ;)

Mysle ze z taką pomocą Fachowców poradzimy sobie z tym problemem

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Tomiooo napisał, dałbym 120W w Cree na diodach XP-G i XP-E i dołożył do tego 2x24W w T5.

A najlepiej poszukał używanej skorupy lub starej lampy HQI z dwoma świetlówkami T5 24W ( dużo jest takich lamp używanych ) i wypruł bym z niej te HQI i w te miejsce zamontował radiator z diodami Cree. Będzie ładnie i estetycznie i nie będzie przeszkadzać jak lampa będzie trochę wystawać poza zbiornik.

Sam bym tak zrobił jak bym nie miał korony tylko otwarty zbiornik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z obudowa to nie ma problemu fach w ręku jest takze obudowa to pikuś

a słuchaj mam takie pytanko bo z elektroniką mam problemy na 120W ile mniej więcej wejdzie diod

i jeszcze takie małe pytanko czy T5 koniecznie musi byc ? mam wizje ;) na obudowe ale nie bardzo tam wejdą T5

sorry za upierdliwość hehe

dzieki wielkie za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko lampka ledowa!!!

nie baw sie w żadne t5 ki nie ma sensu

wszystko będzie rosło,na samych ledach maja ludzie piekne SPSy

nic więcej nie trzeba uwierz :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko lampka ledowa!!!

a ile dal bys tych diod?? i jakie mozna by zastosowac XP-G XP-E bo nie bardzo wiem czym one się róznia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko lampka ledowa!!!

a ja mam inne zdanie :) - ja to widzę jak nie wymienię świetlówek zbyt długo i kolorki słabą, może jest to kwestia dobranych LEDów (ja 90W mam na ledach 1W chińskich a 36W na CREE) ale moim zdaniem T5 robią różnicę.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HMM DZIEKI WIELKIE ALE TAK SZCZERZE MÓWIĄC TO MYSLAŁEM ZEBY SAM SOBIE COŚ ZROBIĆ TYLKO NIE WIEM JAKICH DIÓD UŻYĆ, WIEM ZE XP-E I XP-G WIEM ZE CHCE BIALE ZIMNE I NIEBIESKIE TROSZKE SIE GUBIE W CHARAKTERYSTYCE , DZIEKUJE ZA PODPOWIEDZ ZE HQI NIE JEST POTRZEBNE( CO MNIE CIESZY :) ) http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/17089

http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/17091

MOZE KTOS PODPOWIEDZIEC O CO CHODZI Z TYMI BINAMI ??

A W RAZIE CO TO ZAWSZE MOGE DORZUCIC T5 (WOLAŁBYM NIE )MAM ŁADNY MATERIAL NA SAME DIODY ALE JEZELI MA BYC TO LIPA TO NIE MA SENSU , WYCHODZE Z ZALOZENIA ZE JAK ROBIC COS TO DOBRZE NIE LUBIE POPRAWEK

TAKZE CZEKAM NA OPINIE I WYGRA WIEKSZOŚĆ GŁOSÓW HEHE

DZIEKI

Edytowane przez tomaszek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 XP-G i 24 XP-E RB. Białe sterowane początkowo wysoko na 1200-1300 mA i skręcając je dobierzesz sobie odpowiadającą Ci barwę. Czsem nie daj sobie wcisnąć tą kichę z allegro czy jakiegoś chińczyka.

Edytowane przez tomasz666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 XP-G i 24 XP-E RB. Białe sterowane początkowo wysoko na 1200-1300 mA i skręcając je dobierzesz sobie odpowiadającą Ci barwę. Czsem nie daj sobie wcisnąć tą kichę z allegro czy jakiegoś chińczyka.

A jak chcesz to chłodzić ? A dlaczego 24 Royal Blue ? W stosunku do 12 XP-G ? Jaki Bin zastosowałeś ? Moim zdaniem 1,2-1,3 A to jakś pomyłka. Sorki ale się coś Ci się pokręciło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to chłodzić? Tak jak się chłodzi ledy - radiator + wentylator. A dlaczego RB? Bo moim zdaniem lepszego światła niebieskiego w ledach jeszcze nie wymyślono. 24 do 12 dlatego że wysterowując białe wysoko uzyskujemy z nich naprawdę dużo światła, poza tym napisałem że skręcamy je aby ustawić sobie barwę jaka nam pasuje - kłopoty z czytaniem po polsku? Jaki bin? jak kolega wykaże zainteresowanie to napiszę jaki bin na forum, bo od tego ono jest, a nie żeby sobie privy puszczać ze swoimi wydumanymi teoriami.1,2-1,3 to pomyłka? To weź może choć raz do ręki kartę katalogową a nie wróż z fusów. Ciekawe komu się pokręciło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi