Skocz do zawartości
marsini

LAMPA LED - mały baniak

Rekomendowane odpowiedzi

WItam Serdecznie (to jest mój pierwszy post na tym forum tak więc pozdrawiam użytkowników - czytam wasze posty od dłuższego czasu),

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zbudowania prostej lampy LED (mój baniaczek powstał na bazie JUWEL LIDO 120: 61x41x58 około 120L) do mojej kosteczki. Obecnie lecę na HQI 150 + T5 24W i rachunki za prąd mnie delikatnie "dżaźnią" (nie chce wiedzieć ile płacą ci co mają dwa lub trzy razy większe lampy :)). Jedyna sprawa jaka mnie do tej pory powstrzymywała to budowa sterownika na uC. Już miałem kupować w AQUALED komputerek sterujący, a tu masz - sklep zamknięty i niewiadomo kiedy kolega Locotus wznowi działalność (pozdrawiam). Kupno gotowej lampy raczej odpada ze względu na koszty.

Poniżej do oceny przedstawiam z grubsza projekt oraz listę części, jakie planowałem zakupić (większość w maritexie i u piekarza):

- LAMPA LED 80W (12 x XP-G Cool White bin 0A, 12 x XP-E RB bin D3)

- LEDy ustawione w szeregach po 6szt (każdy szereg około 20W, 4 szeregi na lampę): CW na 0,7A, RB na 0,8A. Akwa w salonie nie może hałasować. Dłuższa żywotność oraz nie muszę tych ledów żyłować, ponieważ do mojej kostki te 80W to i tak za dużo - nie mam wymagających SPS, głównie prostsze korale

- drivery z maritexu lub od mrelektronik (takie ustawione na sztywno na zadaną wartość A z regulacją PWM)

- podłoża MCPCB pod LED też z maritexu - wersja star 6

- zasilacz PS-LS100-24 (TDK, 24V, 100W, 4.5A)

- radiator od piekarza - profil A4291 (około 40cm) - po frezowaniu oraz uzupełnieniu plexą spełniałby rolę obudowy

W taiej postaci (bez sterownika) koszty zamknęły by się w granicach 600-650PLN (zawieszenie będę miał z obecnej lampy). Jak załatwię sobie zasilacz ze starego lapka (zamiast tego TDK) to koszty całej lampy spadną o około 100PLN.

Czy lampa w takiej postaci będzie odpowiednia do akwa - Czy ryby mi nie zwariują bez miękkiego wsch i zach słońca ;)?

Jeżeli chodzi o sterownik to mam dwie opcje:

1. Zlecenie wykonania na zewnątrz --> znalazła by się jakaś dobra dusza chętna na przygarnięcie paru groszy za fatygę ;)?

2. Zlecenie wykonania samego softu pod gotową płytkę uruchomieniową AVR, jest tego pełno na allegro. Poniżej jeden przykład:

np.: Mój odnośnik

--> znalazła by się jakaś dobra dusza chętna na przygarnięcie paru groszy za fatygę ;)?

Sam sterownik powinien pełnić kilka podstawowych funkcji:

- dwa kanały PWM: możliwość ustawienia wsch-zach osobno dla każdego z nich

- 2-3 klawisze do obsługi

- LCD

- włącz-wyłącz wentylatory w zależności od temp lampy

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz prosytotę to daj cztery szeregi 16 białych XP-G i 16 niebieskich XP-E 8 w łańcuchu cztery zasilacze na 700 mA i do tego radiator albo dwa jak chcesz np dwa razy 30 cm na długość, szerokość ok 16 cm i wysokość 3,5 cm nie trzeba wtedy wiatraczków, załączysz to zegarami z "Biedronki" po 9,99 zł i masz wschody i zachody słońca bez komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo wiem o jakie zasilacze oraz zegary ci chodzi. Możesz podesłać jakiś link lub fotę? Rozumiem że na sprzęcie który opisałeś możliwe będzie uzyskania miękkiego startu oraz wyłączenia LED?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacze LPC - 35 Wat 700 mA żaden mięki start wystarczy ustawić co pietnaśicie minut a efekt będzie taki sam. No i tanio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porozmawiaj z Lubusikiem - on zrobił bardzo fajny sterownik do lampy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będzie trzeba...

wracając do rozwiązania z zasilaczami LPC to prosto może będzie, ale taniej na pewno nie. Jeden LPC kosztuje około 100PLN, aby zasymulować miękki start musiałbym kupić ich 3-4szt (nawet przy dwóch wychodzi drożej a efekt raczej marny) co daje ponad 400PLN. Jeden TDK + drivery (4szt) to wydatek około 180PLN, może uda sie taniej jak znajdę stary zasilacz od lapka który zastąpi mi TDK.

Nawiasem mówiąc to obecna lampa HQI też za miękko nie startuje (załącza się w kilka sek), a rybki bez strat te same od 2 lat mam ;) Z drugiej strony fajnie by było mieć możliwość płynnej regulacji startu oraz jasności świecenia... :confused:

PS

Co myslicie o zastosowaniu sterownika POSEIDON z Aqua Trend? Ma wyjscia PWM, można by nim w pełni wysterować lampą. Koszty by się podwoiły ale miałbym komputer akwariowy z prawdziwego zdażenia ;)

Edytowane przez marsini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to marna decyzję  sterowanie profiluxem  to troszkę czasy  dawne. Oczywiśie to moje zdanie i wcale nie znaczy że mam rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co Ci daje "mięki start' ?

właśnie to ja się pytam bardziej doświadczonych ;) Pewnie chodzi o zachowanie jak najbardziej naturalnych warunków środowiska...z drugiej strony to ryby za mądre nie są i może im wszystko jedno ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co Ci ekstremalne warunki w akwarium ?   nie sugeruj się jak coś to chętnie zawsze podpowiem napisz na pw  alo zdzwoń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko wuażaj na ten zestaw (XP-G Cool White bin 0A, 12 x XP-E RB bin D3)

bo wyjdzie fiolet !!!! :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ja gdzieś pisałem Royak Blue ? A nie pisałem niebieskie ? 

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla mnie to marna decyzję sterowanie profiluxem to troszkę czasy dawne. Oczywiśie to moje zdanie i wcale nie znaczy że mam rację.

działa poprawnie ale z softem od 5.0. można ustawić początek, dowolny czas rozjaśniania do dowolnej mocy.

profilux%20LED.jpg

A co Ci daje "mięki start' ?

moim zdaniem oprócz super wyglądu oszczędza nieco stresu rybom, koralowcom to chyba obojętne /nie chowają się :P /. zaobserwuj jak się zachowują ryby przy włączeniu i wyłączeniu lampy bez rozjaśniania moje w „panice” chowały się.

Edytowane przez troll_28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie Sławek

kolega marsini napisał Royal blue :D

trochę zgłupiałem :turned:

patrząc na różne projekty lamp to w większości wykorzystywane są kombinacje CW oraz RB, czasami RB jest więcej niż CW i nikt nie pisze o fiolecie... . U siebie postanowiłem wprowadzić proporcje 50:50 oraz dodatkowo zachować obecnie stosowaną T5 24W - barwa świetlówki do dopracowania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi