Skocz do zawartości
błazenek22

jak się pozbyć aiptasi

Rekomendowane odpowiedzi

polecam naturalny sposob,jak zakupilem krewecie od nanokaczora z NR i nie mam ani sztuki trwalo to 2 dni a mialem ich sporo,teraz musze je dokarmiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acreichthys Tomentosus u mnie uporał.Potrzebuje tylko czasu na aklimatyzację jakieś 2 tygodnie i nie ma śladu po nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja lubie tez czasami położyc kawałek skałki na aiptasii, ktora lubi wyjsc na nią do światła... wtedy wyjmujesz skałkę i problem z głowy. sposobow jest wiele. pozdrawiam. Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja załatwiłem różyczki preparatem firmy Red Sea Aiptasia-X nie zostało po nich śladu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a są jakieś inne sposoby?

lub laserem, he he. Są chyba filmiki na youtube. Pewnie drogie i niedostępne w Polsce, ale fajny bajer :thumbsup:

filmik:

http://s395.photobucket.com/albums/pp37/RonReefman/?action=view&current=PB030237.mp4

i drugi :yes:

Edytowane przez Nikel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

anie można jej powyrywać albo powycinać?

zawsze miej na wzgledzie fakt, że aiptasia wypuszcza zarodniki w chwili stresu... odrosnie rowniez z kawałka tkanki. wiec albo trzeba ją usunąć w całości albo lepiej dać jej żyć i zastanowić się jak w całości ją wywalić (np. poprzez wyjęcie skałki i wydłubanie jej ze skały)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle tylko że tej aiptasi naliczyłem 47 i nie wiem jak jak z nią walczyć żeby nie zrobic krzywdy mieszkańcą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego nowy baniak odpalam na suchej skale :)

głowa do góry, przy takiej ilosci różyczek możesz przetestować wiele technik (pamietajac o tym, że te france sie rozsiewają)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chcesz wiedzieć ile technik już testowałem dlatego to forum to moja ostatnia deska ratumku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ma ktoś jeszcze jakiś pomysł bo jak narazie z tego co napisaliście nie prubowałem tylko wyciągania skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Przy okazji tematu zadam pytanie. Mam od prawie 4 tygodni zalany baniak, wszystko fajnie powoli do przodu i oczywiście noce z latarką przy szybie :) I tak długo szukałem,aż znalazłem. Na jednej skałce w zagłębieniu żyje sobie jak na moje oko ukwiał, naoglądałem się sporo Aiptasi na żywo i na zdjęciach i mój stwór jest według mnie 100 procentową różyczką, pojawia się tylko jedno ale, wychodzi tylko po zgaszeniu świateł, a jak świece na niego latarka to zwija się, kuli. Wszystkie Aiptasie jakie do tej pory widziałem pięknie się prezentowały w pełnym świetle a moja??? Co to może być nosferatu? Zdjęcia po ciemku nie dam rady zrobić. Jak myślicie czy jest to Aipasia czy cos innego.

Pozdrawiam

Jerzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aiptasia czy majano do światła wychodzą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie ..... też tak myślałem , więc co to może być ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi