błazenek22 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2012 witam mam problem z xenią moje akwa ma juz 3 miesiące xenie dostałem gratis była na skale kilka dni temu zauważyłem że xenia podumiera czy może to być wina ukwiałów? mam ich bardzo dużo na początku było ich mało a teraz jest wysyp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2012 jakich ukwiałów masz dużo ? coś będziemy radzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
błazenek22 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2012 niestety nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2012 Jeśli te ukwiały to aiptasia to mogą parzyć xenię. Musisz zabrać się za walkę z aiptasią zanim stanie się prawdziwą plagą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krell 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2012 Wstaw zdjęcie Xeni i ukwiałów to będzie można kombinować bo "jakieś", "coś", "gdzieś" nie daje zbyt wielu informacji. Dobrze by było żebyś podał parametry (wszystkie, które badasz)... Jak wpuszczamy zwierzaki to warto żeby woda była co najmniej znośna. Napisz też jakie masz światło (ja próbowałem trzymać xenię w sumpie 10cm pod lustrem wody na które świeciło 22W i też mi marniała). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
błazenek22 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2012 a jak walczyć z tą aiptasia ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
błazenek22 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2012 nie wiem czy to pomoże ale tam gdzie ten ukwiał dotyka xeni to robi się fioletowy flak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krell 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2012 Istnieją różne sposoby walki z Aiptasią. Może to być krewetka (np. Wurdemanni), może być stężony kwasek cytrynowy lub preparat Aiptex wstrzykiwany bezpośrednio w ukwiał. Jeśli chodzi o "fioletowy flak" to może być on efektem walki i/lub początki cyjano osadzających się na martwych tkankach. Może się niepotrzebnie powtarzam ale >wstaw fotkę<. Będzie o wiele łatwiej rozmawiać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach