Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam problem z xenią moje akwa ma juz 3 miesiące xenie dostałem gratis była na skale kilka dni temu zauważyłem że xenia podumiera czy może to być wina ukwiałów? mam ich bardzo dużo na początku było ich mało a teraz jest wysyp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli te ukwiały to aiptasia to mogą parzyć xenię.

Musisz zabrać się za walkę z aiptasią zanim stanie się prawdziwą plagą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstaw zdjęcie Xeni i ukwiałów to będzie można kombinować bo "jakieś", "coś", "gdzieś" nie daje zbyt wielu informacji. Dobrze by było żebyś podał parametry (wszystkie, które badasz)... Jak wpuszczamy zwierzaki to warto żeby woda była co najmniej znośna. Napisz też jakie masz światło (ja próbowałem trzymać xenię w sumpie 10cm pod lustrem wody na które świeciło 22W i też mi marniała).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy to pomoże ale tam gdzie ten ukwiał dotyka xeni to robi się fioletowy flak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieją różne sposoby walki z Aiptasią. Może to być krewetka (np. Wurdemanni), może być stężony kwasek cytrynowy lub preparat Aiptex wstrzykiwany bezpośrednio w ukwiał.

Jeśli chodzi o "fioletowy flak" to może być on efektem walki i/lub początki cyjano osadzających się na martwych tkankach.

Może się niepotrzebnie powtarzam ale >wstaw fotkę<. Będzie o wiele łatwiej rozmawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi