Skocz do zawartości
tomaszakwa

zakładanie 600L

Rekomendowane odpowiedzi

witam na chwile obecna mam taki zbiornik :

Wymiary 150x66x60

TECHNICZNIE:

JBL cristal profil 250

EHEIM 2028 pro2

fluval wewnętrzny o mocy 700 l/h

2x T5 21w 1xT5 45w 1x T5 blue 30w T8 40w

pompka JBL silent .....

grzałka z termostatem 1x150 i 1x300

smiga w nim z 10 paletek , mnostwo roslin itd , mam to od bardzo dlugiego czasu ..... i wystarczy . teraz czas na solanke

akwa z wymiarow jest idealne na morszczaka , do tego ma komin i 20 cm na zapleczu sciany na montarz pomp itd , szafka jest orginalna i na dole jest miejsce na sump.

teraz pytania:

1. sump chce zrobic z mojej malej 45tki czy sie nada?

2.jaki odpieniacz polecacie?

3. czy obecne oswietlenie mi wystarczy?

4. czy jest szansa zeby zrezygnowac z sump-a i zostawic tylko filtry zewnetrzne

5.

gdy kupowalem to akwarium (z Ebay-a) zanim kupilem bylem je ogladac wtedy bylo to akwarium morskie , gosc mial odpieniacz zamontowany wlasnie z tylu akwarium w rogu

w zalaczniku to jakos wyjasnilem.

dzieki za rady porady i wszelkie sugestie , wiedza moja na temat solanek jest dosc znikoma tyle co wyczytalem w Googlach , wiec kazda wypowiedz bedzie bardzo przydatna

post-2461-0-82424600-1329176543_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie polecam wariant z sumpem, będziesz mieć miejsce na wstawienie odpowiednio wydajnego odpieniacza i resztę sprzętu. To akwarium 45l raczej będzie za małe. Moc oświetlenia dla takiego baniaka to minimum 400watt dla korali miękkich, jeśli myślisz o sps-ach to musisz dać jeszcze więcej. Ze starego sprzętu przyda Ci się tylko grzałka i być może ta pompa JBL silent, resztę możesz sprzedać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

balem sie ze tak napiszesz , rozwazalem sump juz od samego poczatku ale wlasnie z checi zaoszczedzenia paru groszy , chcialem skorzystac z opcji filtrow.

co do swiatla to chyba opcja bedzie z belka oswietleniowa z HQI i T5 , co do tego co chce tam trzymac to jeszcze daleko ale trzeba zaczac malymi kroczkami wiec bede szukal czegos latwego w utrzymaniu na poczatek.

z tego wzgledu ze akwarium ma tak duze "zaplecze" chce miec caly sprzet schowany wlasnie tam , na dole ma sie znajdowac tylko sump.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety trochę to hobby kosztuje, ale wartosmile.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto warto , planuje start na lato , moze troche przed, narazie chce zaczac kompletowac sprzet , napewno wszystko kupie z "drugiej reki" ale trzeba to dobrze zaplanowac i pomyslec mam kilka urzadzen na oku na Ebay-u , jak bede czegos potrzebowal zapytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!

Ja mam podobny litraż tj. 150x65x60 z kominem zewnętrznym wraz z weyboxem, sump ma wymiary 80x40x45, lecz jak zmieścisz większy to będzie też OK !! Zrób osobie solidny stelaż metalowy w tej szafce a w nim będziesz trzymał sumpa, pompy i resztę sprzętu

W dalszym ciągu jestem na etapie kupowania sprzętu do odpalenia solniczki, choć odpieniacz to Royal Exclusiv Mini Bubble King 200 a pompa główna NJ 6000 Życzę powodzenia !!

Rafał

Edytowane przez rafal.b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze ja niechce nic trzymac na dole po za sump-em , bo jak pisalem wczesniej mam duuuzo miejsca na tylniej scianie akwarium. ale dzieki za pomysl , pomysle nad stelarzem zeby na dole trzymac mniejsze pierdolki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi