Rad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 Mam pytanie czy moze ktos prowadził akwarium na samym refungium bez odpieniacza? jak to wyszło? Jakie był parametry zbiornika? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 Nie sądzę mam refungium dość spore bo około 300 litrów wraz ze skałą na 600 L w akwarium i oświetleniem ale kiedyś wysiadł mi odpieniacz parametry spadały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 (edytowane) @slawomirdyl Dlaczego piszesz że masz refugium 300l -skoro go nie masz i nigdy nie miałeś? Jakie parametry zaczęły Ci spadać i w jakim okresie czasu po "awarii" odpieniacza ? liczę na rzeczową odpowiedź ps. refugium nie refungium Edytowane 7 Luty 2012 przez szuwar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 A jakiej wielkości mam sump ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 @slawomirdyl Z tego co kojarzę to masz ok. 300l szkło w tym jakieś 150 l wody, trochę skały i odpieniacz, nad skałą wisi lampka i... to wszystko. Jeśli tak wygląda refugium... to ja jeszcze wiele muszę się od Ciebie nauczyć... pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 W tym właśnie 300l sumpie Sławek ma niczego sobie refugium :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 (edytowane) Dzięki Walker za słowa otuchy... ps. chyba że źle zinterpretowałem wypowiedź miało być 600l refugium i 300 l sump:) Edytowane 7 Luty 2012 przez szuwar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 Ależ proszę :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 @slawomirdyl Jeszcze raz proszę o odpowiedź jakie parametry spadały - widzę że jesteś zalogowany, wiec choć raz dokończ swoją wypowiedź - pozostawiasz wiele niewiadomych do zinterpretowania... Czy wzrosło Ci kh czy poziom strontu czy może poziom tlenu spadł - albo wzrósł, może NO3 skoczyło - do ilu, itp itd... Jako akwarysta z doświadczeniem pewnie jesteś w stanie odpowiedzieć na moje pytania ? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 Dzwoniłem do Ciebie jaką godzinkę temu wystarczyło odebrać telefon ale widzę nie miałeś takiej chęci gdzie właśnie chciałem wyjaśnić całą sytuację skoro taka Twoja wola to ją uszanuję i więcej już nie będę się nażucał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 (edytowane) @slawomirdyl Ja do Ciebie nie dzwoniłem, nie prosiłem Ciebie o telefon, nie pisałem także że mam refugium. Pytam tylko na forum - tak jak Ty na forum napisałeś o swoich doświadczeniach - co się działo po awarii odpieniacza, jakie parametry "spadały" bo jeśli PO4, NO3, to fajnie byłoby wiedzieć jakie i o ile. Sławku... Co mam Ci napisać... Czy wszystkie Twoje posty muszą się kończyć numerem telefonu - po co?(może wystarczyłoby stworzyć dyl-linię - nie forum) Przyznaj się publicznie - nie masz i nie miałeś filtra glonowego, masz akwarium jakie masz i koniec. Niejeden użytkownik z forum widział Twój zbiornik - I jakie wrażenie - niesmak pozostaje... Dlatego trochę pokory i samokrytyki... Jeśli już musisz pisać aby nabijać posty - zakładaj tematy typu "piwo zamarzło" i w nich daj upust swojej chęci do uzewnętrzniania - przynajmniej nie zniechęcisz doświadczonych użytkowników do udzielania porad na bardziej intrygujące tematy w których i tak Twoje posty wiodą prym. pozdrawiam z niesmakiem Edytowane 7 Luty 2012 przez szuwar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin0603 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 (edytowane) Z góry przepraszam za OT ale w końcu ktoś napisał prawdę Edytowane 7 Luty 2012 przez marcin0603 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2012 Może i by się dało ale raczej trzeba by mieć 2 x refugium, jedno oświetlone w dzień a drugie większe w nocy. Inaczej będzie problem z utrzymaniem ilości O2 i PH w zbiorniku. Tak czy inaczej będzie potrzebne napowietrzanie wody, może być silny przepływ przez przegrody sumpa. Oczywiście obsada oszczędna no i częste podmiany. Tyle że refugium chyba nie zastąpi Ci w całości odpianiacza. Będzie redukowało NO3 i PO4 a co z resztą? Białka, odchody itp? W każdym zborniku w którym widziałem refugium był odpianicz i to często dość słaby jak na zbiornik ale dzięki temu że refugium znacząco wspomagało jego pracą i taka konfiguracja działa i nie było tam problemów z wysokim NO3 czy PO4. Pojedź do Zoo Warszawskiego, tam na 2000 l w zbiorniku + około 1500 w zbiornikach technicznych mają AM TF5000 (jak na 3500l dość słaby:) ) + duże refugium i ponad 300 l biobali. NO3<0,1 a PO4 w okolicach 0,00 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2012 Widzę, że opinie są różne ale to chyba normalne w akwarystyce morskiej. Faktycznie przy refungium moze wystąpic problem w zwiazku z mniejsza wymianą gazow przy braku odpieniacza. Mysle ze moze to byc szczegolnie widoczne w wahaniach ph w dzien i nocy. Jesli jednak odwrocimy cykl swiecenia w refundium to wahania ph powinny byc duzo mniejsze. Osobiscie jade na ballingu nie na reaktorze wiec wydaje mi sie, ze wymiana gazowa woda powietrze nie musi byc az tak intesywna. Co do bialek i kupek itp wydzielanych przez ryby to u mnie w baniaku rozplywaja sie one a jesli nie np. pokolcowe kupiki sa one od razu zjadane przez babke lub kraby. W zwiazku z tym nie zalegaja w akwarium raczej rozpuszcaja sie w wodzie i mysle ze przez bakterie sa szybko przerabiane do PO4 oraz NO3. Kurcze troche mnie zniecheciliscie do refungium ale jeszcze zobaczymy moze zaryzykuje i je odpale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2012 Moim zdaniem refugium jest fajnym uzupełnieniem filtracji mechanicznej i w połączeniu z wydajnym odpieniaczem tworzy stabilny system. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaroglider 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2012 refugium u mnie trzymało dobrze no3 w ryzach ale wymaga doświetlania miałem 48 w ,po zmniejszeniu no3 spagetti rozpusciły się pelletsy przejeły role ,mankamentem były drobinki glonów łapiące się na pompie obiegowej pozdrawiam Jarek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 2012 Czasami jest to loterja bez odpieniacza tak jak jazda samochodem bez prawa jazdy, ale z czasem Cię złapią. A najbardziej się nie spodziewasz w którym momęcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 2012 momencie,nie momęcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach