Skocz do zawartości
chickend

wymiary sumpa a działanie odpieniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o podpowiedz - zamówiłem sumpa i komora na odpieniacz to 22cm x 40 cm x 32 cm wysokość. Myślałem o apf600. Akwarium będzię 100x50x50 czyli 250l. I pytanie czy do tej komory zmieści mi się wskazany deltec ?? I czy komora nie jest za wysoka ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APF 600 Ci się zmieści.Jego podstawa to 21x28cm. Wysokość wody dla niego nie ma większego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info - fantastycznie bo już się bałem że trzeba będzie nowego sumpa kleić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że.... jak komora odpieniacza jest "na styk" to wydajnośc odpieniacza pod kątem oczyszczania sa znacznie mniejsze.

Warto o tym poczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysokość wody na znaczenie dla APF 600. Im głębiej siedzi tym mniej powietrza zasysa pompa.

Przy 20 cm bierze około 500, 25cm już jest bliżej 400. Ile bierze przy 30 nie sprawdzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja zrobie mało OT, jak byś chciał kupić APF to mam na sprzedaż;) nigdy nie klejony, działa super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejne małe pytanie do zaawansowanych - pojawił się jednak problem - komora na odpieniacz ma 20 :( cm szerokości - zmieści się tam apf600 ?? jeśli nie to czy można go jakoś przerobić ?? bo sump już gotowy stoi i nie wiem co począć :( pomocy

chyba że jest jakiś inny węższy a podobnie dobry odpieniek ??

Edytowane przez chickend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że.... jak komora odpieniacza jest "na styk" to wydajnośc odpieniacza pod kątem oczyszczania sa znacznie mniejsze.

Warto o tym poczytać.

Jakoś temat się odkopał :P

Marcin możesz rozwinąć swoją myśl ? I nie odsyłaj mnie do literatury bo przemyślenia i doświadczenia ludzi są najlepsze.

Jaki wpływ ma wielkość (objętość ) komory na pracę odpieniacza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi