Skocz do zawartości
gibi1984

Ekran LCD jako oświetlenie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy próbował ktoś z was wykorzystać podswietlenie od telewizora LCD jako światło w akwarium ?? Mam dostęp do takich ekranów i myśle nad takim rozwiązaniem :) co sądzicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy próbował grzałkami ze starych "farelek" ale koralom się chyba nie podobało.

Myślę, że jesteś faworytem w konkursie na najbardziej p.....y pomysł na oświetlenie po taniości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to trzeba telewizor zdjać ze sciany i przykryć nim akwarium :woot:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia... bajka, wschody, zachody, rozgwiezdzone niebo, chmury, przelatujace samoloty :)))))

ROFL :))))))

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silver mogłeś poprostu odpisać ze sie to nie uda a nie krytykować . Nie znam sie na tym i sie pytam od tego chyba jest forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gibi mogłeś się trochę bardziej zainteresować i poczytać, wtedy nie musiałbys pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Je Panowie nie był bym do końca taki pewien. Jest to źródło światła i wcale nie powiedziane że może zdać egzamin. Problem polega bardziej na sterowaniu oraz kwestja wilgotności. Moim zdaniem najbardziej nadaje się TVN 24 ma dużo niebieskiego podczas emisji programów. No i kwestja pobierania prądu przez TV nie wiem czy to się opłaca. Jeżeli zastosujemy TV LED to inna obcja. Ja bym zastanowił się też nad programami przyrodniczymi bo często puszczają o rekinach.

ps 

Myślę że dało by się to przerobić ale czy warto ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj mi ten temat zweryfikować. Bo moim zdaniem da się. Tylko muszę rozwiązać kilka problemów technicznych. Odpowiem później. Nie wiem czy się opłaca ale można moim zdaniem coś pokąbinować. Jak się znasz na LCD to podaj mi ile światła daje przy jakim prądzie możesz podać w lumenach albo luksach to sobie przeliczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak rozumiem chodzi o PODŚWIETLENIE ekranu LCD,a nie o sam ekran,

podświetlenie jest na diodach, więc .. myślę że można spróbować, zwłaszcza że masz do tego łatwy dostęp,

barwa napewno jakaś ciepła, ale jako składowa - część stosowanego nad akwa światła .. hmm

w każdym razie pomysł oryginalny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Sławku postaram sie tego dowiedzieć wszystkiego tzn ja itak taki ekran kupuje bo będę robił reklamę na nim . A ty skąd jesteś ?? Dzisiaj mi to gość podlaczyl do prądu to całkiem niezłe swiatlo dawało , ale nie jestem fachowcem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dokładnie spirou chodzi o samo podswietlenie. Muszę to wypróbować . Jeden panel 32 cale i 4xt5 i zobaczę co wyjdzie z tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam danych właśnie w necie i brakuje mi właśnie ilości światła oddawanego przez LCD brak danych albo szczątkowe informacje wspowalniają moje tępo. Ale mam cyfrowy miernik i zaraz zbadam na swoim TY w luxach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Guzik nic nie zbadam bo mi roleta się zepsuła i nie mogę zaciemnić pomieszczenia po zmroku zrobię pomiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic z tego nie będzie przy maksymalnym oświetleniu TV daje mało światła a pobiera około 100 W w zależności od jasności świecenia. Dając około 3 000 lumenów możemy oświetlić małe akwarium i to z miękasami. Jak dostaniesz monitor i TV za darmo to i tak się nie opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi