Skocz do zawartości
snakey

Ehh.. te LEDy :)

Rekomendowane odpowiedzi

Ahoj Panowie! :D

Nareszcie nadszedł moment, w którym trzeba skompletować graty na nową lampę led i tutaj mam nielada problem.

Przeszperałem, przeszukałem dział DIY - również na sąsiednim forum i to był chyba błąd, bo co wątek to inne rady, już totalnie zgłupiałem od nadmiaru informacji na ten temat..

Postaram się sprecyzować jaki jest mój target.

Zbiorniczek o wymiarach 120x70x50H, a w nim będzie się znajdować bogata obsada miękasów z LPS oraz oczywiście rybki - tu niestety nie będzie szaleństwa gdyż jestem z tych osób, co sobie lubią popatrzeć na korale.

Żadnych trudniejszych zwierzaków nie przewiduję w przeciągu co najmniej 1,5 roku od założenia solniczki - pozwolę sobie nie pisać dlaczego :)

Tu zaczynają się schody, jaką finalnie moc mam dobrać? Czy robić jedną dużą sztangę, czy może dwie mniejsze? Radiator, zasilacz?

Jako że ze mnie jest taki elektryk/elektronik jak z koziej d... trąba, to chyba jasne jest że mam pewne obawy i chcę pójść "na skróty". Przekonało mnie do zrobienia lampy jedno zdanie: "Myślę, że każdy zdrowo myślący chłop, potrafi zrobić taką lampę" oraz oczywiście cena takich kombajnów w sklepie :P

Dodam, że jestem wybitnym leniem, dlatego żadne kupowanie pojedyńczych diód i łączenie ich nie wchodzi w grę :) W takim przypadku z nieba mi spadła oferta aqualed.pl a dokładniej moduły led, tylko kolejne pytanie co dalej?

Drivery? Czy potrzebuje ich kiedy mam zamiar kupić komputerek (również ze strony aqualed)?

Jakieś tam młodzieńcze doświadczenie z lutownicą odbyłem. Niemniej jednak zdolniejszy ze mnie jest budowniczy (o zgrozo, z zawodu jestem informatykiem), aniżeli elektryk/elektronik.

Miałem do czynienia z ledami rgb oraz podłączaniem ledów w suficie podwieszanym, no ale to by było na tyle.. :D

Będę wdzięczny za każdą poradę, a już dozgonnie wdzięczny gdyby Główny nadprądowy podzielił się ze mną swą mądrością i udzielił jakiejś wskazówki :)

Pozdrawiam,

Łukasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tak, właśnie również czekałem na Twoją pomoc, gdyż zauważyłem że lubisz to robić i jesteś fachowcem w tej dziedzinie :- )

Jutro zadzwonię z pracy, uwielbiam kiedy korporacja płaci za moje rozmowy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź kalkulator i podsumuj koszt części oferowanych przez aqualed dla lampy 240 W i porównaj ten koszt z ceną gotowej lampy.

Pozdrawiam

T

PS

W grudniu lampa 240 W oferowana była za 2800 zł - widzę, że dziś na ich stornie nie ma oferty na gotowe lampy ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szcerzez z reka na sercu tez enstainem nie jestem, patrzylem na aqualed i chcialem sobie zmontowac sam lampe, ale z tego co widze to Leszek robi super lamki i sobie kupie od niego gotowa, na kostke 50x50x50 lampka 80w bedzie jak ta lala, chcialem kupic wszystko osobno, ale jak podliczylem czesi itp itd to sie nie oplaca, tak wiec jak sie nie chcesz bawic, kup od Leszka gotowa lampe i bedzie z glowy kombinowanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Czy aby napewno potrzebuję akurat 240W?

Dodam, że raczej nie chcę aby cały zbiornik był oświetlony.. W kilku solniczkach widzialem fajny efekt miejscowych "zaciemnień", dlatego chciałbym uzyskać podobny efekt.

Zrobiona lampa, zawsze przynosi więcej satysfakcji, aniżeli sklepowy gotowiec - chociaż tutaj muszę przyznać, że reeftech/aqualed robi piękne lampy.

Tymbardziej, że CAD'a mam opanowanego, także nie ma problemu z wykreowaniem ładnego "opakowania".

Edytowane przez snakey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 x 24 zł = 384

16 x 16 = 224

2 zasilacze to koszt ok 150 zł

no i 100 za rzdiatorek pozostałe części to ok 100 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawku ja porownywalem cenu w uk plus przesylka paneli do uk, wychodzi drozej, sama przesylka Ł40 :/ ale znajomi beda w pl to mi przywiaza gotowa lampke, jak jeszcze beda oczywiscie :)

Edytowane przez buczi82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta lampa ma ful wypas sterowanie przez bluetooth. Możesz sobie ustawić kolor i moc. Możesz też poczekać na diody RGB - mają być w ofercie.

Ja mam 140 x 60 x 60 i ta 240W jest OK.

Oczywiście można sobie zrobić DIY dużo taniej. Ja zrobiłem lampę około 200W na diodach noname (1W, 3W i 4W). I świeciła super przez ponad półtora roku. Oczywiście nie miałem sterowania tylko dwa zasilacze i czasówki w gniazdkach. Teraz leży w garażu :P Jej koszt to było może niecałe 800 złotych bez zasilaczy. I gyby nie to, że chciałem mieć bajery (wschody i zachody, itp.) to bym jej nie zamienił. Zresztą już i tak kombinuję jak te diody przełożyć do tej nowej i powiększyć jej moc.

Pozdrawiam

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 x 24 zł = 384

16 x 16 = 224

Czy w tym przypadku nie lepiej jest zainwestować w 3x http://aqualed.pl/product.php?id_product=23

Zawsze to mniej roboty' date=' aniżeli podłączać każdą diodę, bardziej estetycznie wygląda no i sumując, wychodzi jednak nieco taniej.

Ta lampa ma ful wypas sterowanie przez bluetooth. Możesz sobie ustawić kolor i moc. Możesz też poczekać na diody RGB - mają być w ofercie.

Ja mam 140 x 60 x 60 i ta 240W jest OK.

Jak dokupisz komputerek, to masz to samo tylko w gorszym opakowaniu. Diody RGB nie są mi potrzebne, jak i również myślę że do moich wymogów nie potrzebuje mocy 240W.

Reasumując, do tego komputerka http://aqualed.pl/product.php?id_product=13 muszę dokupić 1x http://aqualed.pl/product.php?id_product=10 ? Tak, aby te 3 moduły led działały?

Edytowane przez snakey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak: komputerek + driver obsłuży trzy moduły led i zostaną jeszcze trzy kanały wolne (czyli jeszcze półtora modułu można dołożyć).

Trzy takie moduły to będie około 100 W - trochę mało jak na akwarium o podanych przez Ciebie wymiarach.

Pozdrawiam

T

PS:

Jesli dobrze pamiętam to oferowali gotową lampę w takiej mocy i też wychodziła taniej niż składana z elementów. Ale to już musisz z nimi pogadać.

Edytowane przez tomcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że lepiej zainwestować w gotowe dasz trzy moduły i masz już około 60 cm zbiornika oświetlone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi